Dolar $
32.42
%-0.32 -0.1
Euro €
34.96
%-0.34 -0.12
Sterlin £
40.51
%-0.75 -0.3
Çeyrek Altın
4092.28
%0.61 24.65
SON DAKİKA
KİTAPLAR ARASINDA Cuma 03 Haziran 2022 02:03

DEBRELİ HASAN-BİR RUMELİ DESTANI

Yazar: Osman Pamukoğlu İnkılap Kitabevi

Debreli Hasan-Bir Rumeli Destanı

Yoksul âşıkları birleştiren, zenginden alıp fakire veren ve hatta Balkan Harbi döneminde bölgede komitacılara karşı savaşan Debreli Hasan’ın mücadele ve insanlık dolu öyküsü, yüzyıl sonra romanlaştırıldı. Siyasetçi ve yazar kimliğiyle de tanınan emekli Tümgeneral Osman Pamukoğlu, gerçek olaylardan esinlenerek kurguladığı son kitabı “Debreli Hasan-Bir Rumeli Destanı” ile okurlarının karşısına çıkıyor.

 

Pamukoğlu’nun kaleme aldığı roman, 1800’lü yıllarda Drama’da doğan Hasan’ın çocukluğundan Anadolu’ya göçüne kadar olan hayat öyküsünü konu alıyor. Her türlü adaletsizliğe karşı daha çocuk yaşlarda başladığı mücadele pek çok insana örnek oluyor. Önce askerde yaşadıkları, sonra amcasının başına gelenler Debreli Hasan’ı eşkıyalığa itiyor. Dağlara çıkıp haklının yanında, haksızın karşında yer almayı seçen Hasan’a eşlik eden kızanı Karakedi oluyor. İkilinin yaptıkları halk arasında büyük bir üne kavuşurken, zenginlerin şikâyetleriyle hükümet kuvvetleri peşlerine düşüyor. Ancak Debreli ile Karakedi’yi ne jandarmalar ne de bölgedeki gayrimüslim çeteler yakalayabiliyor.

 

Uğruna yakılan türküler ve manilerle halen dilden dile dolanan halk kahramanı, “Debreli Hasan-Bir Rumeli Destanı” adıyla geçmişten gelen isyan dolu bir Rumeli rüzgârını, Osman Pamukoğlu’nun usta kalemiyle okurlarının beğenisine sunuyor.


ABONE OL