Dolar $
33.09
%0.28 0.09
Euro €
36.07
%0.18 0.06
Sterlin £
42.96
%0.25 0.11
Çeyrek Altın
4239.01
%0.93 38.44
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | DÜNYA Perşembe 11 Temmuz 2024 18:01

ÇİN: FİLİPİNLER'DEN REN'Aİ RESİFİ'NDEKİ İÇİN ASKERİ GEMİSİNİ ÇEKMESİNİ İSTİYOR

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, Çin'in Filipinler'den Ren'ai Resifi'nin ekolojik ortamına yönelik zararları önlemek için yasa dışı olarak girdiği sularda karaya oturan askerî gemisini çekmesini istediği bildirildi.

Çin: Filipinler'den Ren'ai Resifi'ndeki için askeri gemisini çekmesini istiyor

Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan bugün yapılan açıklamada, Çin’in Filipinler’den Ren’ai Resifi’nin ekolojik ortamına yönelik zararları önlemek için yasa dışı olarak girdiği sularda karaya oturan askerî gemisini çekmesini istediği bildirildi.

Çin Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Güney Çin Denizi Ekoloji Merkezi ve Güney Çin Denizi Kalkınma Araştırma Enstitüsü tarafından ortaklaşa hazırlanan "Yasadışı Olarak Karaya Oturan Askerî Geminin Ren’ai Resifi’ndeki Mercan Kayalıklarının Ekosistemini Bozmasına İlişkin Araştırma Raporu kısa süre önce yayımlandı. Raporda, karaya oturan Filipinler askerî gemisinin Ren’ai Resifi’ndeki mercan kayalıklarının ekosisteminin çeşitliliğine, istikrarına ve sürekliliğine ciddi zarar verdiğini belirtildi.

Basına yansıyan bir habere göre, Filipinler’in Güney Çin Denizi Özel Harekat Ekibi tarafından dün yapılan açıklamada, Çin Güney Çin Denizi’ndeki mercan kayalıklarına onarılamaz hasar vermekle suçlandı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian olağan basın toplantısında söz konusu haberle ilgili olarak, Ren’ai Resifi’nin Çin’in Nansha Adaları’nın bir parçası olduğunu vurgulayarak, Çin’in daima Nansha Adaları’ndaki mercan kayalıklarının ekosistemi ve etrafındaki deniz ortamına büyük önem verdiğini ve onları korumak için somut önlemler aldığını belirtti.

Lin, şunları söyledi: “Çin tarafından yayımlanan raporda, Ren’ai Resifi’ndeki mercan kayalıklarının ekosisteminin bozulmasına yol açan en önemli sebebin, Filipinler askerî gemisinin yasa dışı olarak karaya oturması ve onunla ilgili olarak yürütülen faaliyetler olduğu net bir şekilde belirlendi. Bu, nesnel gerçeklere ve bilimsel araştırmalara dayalı olarak varılan bir sonuç. Çin, Filipinler’den Ren’ai Resifi’nin ekolojik ortamına yönelik zararları önlemek için karaya oturan askeri gemisini çekmesini istiyor.”

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR