Dolar $
33.09
%0.28 0.09
Euro €
36.07
%0.17 0.06
Sterlin £
42.97
%0.28 0.12
Çeyrek Altın
4234.42
%0.82 33.9
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | DÜNYA Perşembe 11 Temmuz 2024 16:00

ÇİN-BANGLADEŞ İLİŞKİSİ KAPSAMLI STRATEJİK İŞ BİRLİĞİ VE ORTAKLIK SEVİYESİNE ÇIKARILDI

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping bugün başkent Beijing'de yer alan Büyük Halk Toplantı Sarayı'nda resmi Çin ziyaretinde bulunan Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ile bir araya geldi.

Çin-Bangladeş ilişkisi kapsamlı stratejik iş birliği ve ortaklık seviyesine çıkarıldı

Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping bugün başkent Beijing’de yer alan Büyük Halk Toplantı Sarayı’nda resmi Çin ziyaretinde bulunan Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ile bir araya geldi.

İki lider, Çin-Bangladeş ilişkisinin kapsamlı stratejik iş birliği ve ortaklık seviyesine yükseltileceğini açıkladı.

Xi görüşmede, önümüzdeki yıl iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. yıl dönümü vesilesiyle, yüksek nitelikli Kuşak ve Yol işbirliğini derinleştirmek, tüm alanlardaki iş birliğinin derinliği ve genişliğini artırmak, ikili kapsamlı stratejik iş birliği ve ortaklık ilişkisinin istikrarlı şekilde ilerlemesini hızlandırmak için çalışmaya hazır olduklarını belirtti. 

Xi, Bangladeş’i bağımsız dış politika uygulama, kendi koşullarına uygun bir kalkınma yolu izleme, ulusal egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü koruma ve her türlü dış müdahaleye karşı çıkma konularında desteklediklerini vurguladı.

Bangladeş’le parti ve hükümet yönetimi ile kalkınma politikaları hakkındaki iletişimi güçlendirmeye, kalkınma stratejilerinin kenetlenmesini pekiştirmeye, ekonomi, ticaret ve yatırımlar ile bağlanırlık gibi alanlardaki iş birliğini derinleştirmeye istekli olduklarını dile getiren Xi, daha fazla Çinli şirketi Bangladeş’le endüstri ve yatırım iş birliğini güçlendirmeye, iki ülkenin endüstri ve tedarik zincirlerinin entegre bir şekilde gelişmesini hızlandırmaya ve Bangladeş’in ulusal kalkınmasını gerçekleştirmesine yardımcı olmaya teşvik edeceklerini ifade etti.

Önümüzdeki yıl Çin-Bangladeş Kültürel ve Beşeri İletişim Yılı etkinliklerinin iyi bir şekilde düzenlenmesini, iki ülke arasındaki kültür, turizm, medya ve spor gibi alanlardaki iletişim ve iş birliğinin güçlendirilmesini temenni eden Xi, Bangladeş’le uluslararası ve bölgesel işlerdeki eşgüdümü yoğunlaştırmaya, Birleşmiş Milletler ve diğer çok taraflı çerçevelerdeki koordinasyon ve işbirliğini güçlendirmeye, insanlığın kader birliği oluşumunu hızlandırmaya hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina milli kurtuluş ve yoksulluğu azaltarak kalkınma davasının ilerletilmesine çalıştıklarını ve Çin’e bu süreçte sağladığı değerli desteklerden dolayı müteşekkir olduklarını belirtti.

Çin’in başarılı kalkınma deneyimlerinden yararlanmak, iki ülke arasında ekonomi ve ticaret, altıyapı tesisleri ve yoksulluğu azaltma alanlarındaki işbirliğini genişletmek istediklerine işaret eden Hasina, Çin’le kültürel ve beşeri iletişimi güçlendirmeyi de istediklerini kaydetti.

Kuşak ve Yol İnisiyatifi’nin bölgenin ekonomik kalkınması ve halkın yaşam koşullarının iyileştirilmesini büyük ölçüde hızlandırdığına dikkat çeken Hasina Kuşak ve Yol kapsamındaki işbirliğine aktif katılmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Tek Çin ilkesine kararlılıkla bağlı kaldıklarını ve Çin’in Taiwan sorunundaki duruşunu desteklediklerini, dış güçlerin Çin’in içişlerine müdahale etmesine kararlılıkla karşı çıktıklarını ve Çin’in kendi temel hak ve çıkarlarını korunmasına destek verdiklerini belirten Hasina, Bangladeş-Çin kapsamlı stratejik iş birliği ve ortaklık ilişkilerinde daha büyük gelişmeler kaydedileceğine inandıklarını sözlerine ekledi.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR