SON DAKİKA
Denizcilik Çarşamba 20 Kasım 2024 12:29

ÇEVRECİ RÖMORKÖRLER BOTAŞ'A TESLİM EDİLECEK

SANMAR Tersaneleri, BOTAŞ için inşa edeceği dört adet elektrikli römorkörün üretim sürecini başlattı. 11 Ekim'de Sanmar Altınova Tersanesi'nde düzenlenen sac kesim töreniyle start verilen projede, Robert Allan Ltd. tasarımı ElectRA 2500-SX model römorkörler, çevreci tahrik sistemleriyle dikkat çekiyor. Törene, SANMAR ve BOTAŞ yöneticilerinin yanı sıra, Türk denizcilik sektöründen çok sayıda isim katıldı.

Çevreci römorkörler BOTAŞ'a teslim edilecek

Yapılan açıklamalara göre, bu dört römorkör, her biri 70 ton çekiş gücüne sahip olacak ve 12 knot hız yapacak şekilde tasarlandı. Römorkörler, 5.085 kWh kapasiteli batarya paketleriyle uzun süreli operasyonlar için hazır olacak. Ayrıca, yangın söndürme gibi acil durum senaryolarına uygun olarak, her römorkör yedek dizel jeneratörlerle donatılacak. Bu jeneratörlerin yakıt ihtiyacı ise, 54 m³ kapasiteli tanklar ile karşılanacak.

SANMAR Yönetim Kurulu Başkan Vekili Cem Seven törende yaptığı konuşmada, dünya çapında denizcilik sektöründe çevreci yakıtların kullanımının giderek daha önemli hale geldiğine dikkat çekti. Seven, IMO'nun 2050 yılına kadar net sıfır sera gazı emisyonu hedefi doğrultusunda elektrikli tahrik sistemlerinin denizcilikteki yerinin hızla arttığını belirtti. Ayrıca, denizcilik endüstrisinin çevreye duyarlı teknolojilere geçişinin önemini vurgulayarak, bu projede çevreci yaklaşımlarını sürdüreceklerini ifade etti.

BOTAŞ LNG İşletme Müdürü Erdinç Deli ise, bu elektrikli römorkörlerin Marmara Ereğlisi LNG Terminali ve Saros FSRU Terminali’ne yanaşacak LNG gemilerinin manevralarında kullanılacağını söyledi. Deli, denizcilik sektörünün küresel ısınma ve iklim değişikliğinden en çok etkilenen sektörlerden biri olduğunu belirterek, çevreye duyarlı teknolojilere geçişin sektörü geleceği için kritik olduğunu vurguladı. Ayrıca, bu projeyle Türkiye’nin fosil yakıt kullanılmayan denizcilik endüstrisi hedeflerine ulaşmak adına önemli bir adım atıldığını söyledi.

Törende, Cem Seven, Erdinç Deli'ye teşekkür plaketini takdim etti. Ayrıca, römorkörlerin üretim süreciyle ilgili detaylar da paylaşıldı. Bu römorkörlerin her biri, yüksek performans ve çevre dostu teknolojiler ile donatılarak, sektördeki diğer deniz araçları için de örnek teşkil etmesi bekleniyor.

SANMAR’ın devrim niteliğindeki ElectRA Serisi römorkörleri, Robert Allan Ltd. ve Corvus Energy ile yapılan işbirliği sonucu geliştirilmiş olup, alternatif yakıtlar ve yenilikçi teknolojiler kullanarak çevre koruma amacını gütmektedir. Bu projeyle, sıfır emisyonlu römorkör üretimi ve sürdürülebilir römorkaj hizmetleri hedefleniyor.

Projenin tamamlanmasının ardından, BOTAŞ’ın enerji güvenliği sağlama çabalarına önemli bir katkı sunulması bekleniyor. SANMAR ve BOTAŞ arasındaki bu işbirliği, denizcilikte çevreci dönüşümün önemli bir parçası olarak sektördeki sürdürülebilirlik adımlarına yön verecek.