LİMAN DENETİMLERİ ARTIRILDI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, liman çıkış belgeleriyle ilgili yeni düzenlemeleri içeren yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe soktu. Yönetmelik, özellikle deniz turizmi ve ticaret gemilerinin denetim süreçlerinde önemli değişiklikler getiriyor.
Yeni düzenlemeyle, yolcu gemileri ve kruvaziyer gemilerinin dışında kalan gezi, spor ve eğlence amaçlı yatlar ile diğer deniz turizmi araçlarına yönelik liman çıkış belgelerinin yerine, Seyir İzin Belgesi verilmesi kararlaştırıldı. Bu değişiklikle, yat ve tekne sahiplerinin liman çıkış belgeleri yerine, deniz turizmi faaliyetleri kapsamında düzenlenen seyir izin belgelerini alması gerekecek.
DENETİMLER DAHA SIKI YAPILACAK
Yönetmelik, liman çıkış belgesi verilmeden önce yapılacak denetimlerde gemilerin donatımına ve personel yeterliliklerine de dikkat edileceğini belirtiyor. Gemi adamlarının yeterlilik belgeleri, geminin güvenlik ve emniyet belgeleri, yolcu sayısı ve yük miktarı gibi unsurlar, denetimlerin temel kriterleri arasında yer alacak.
Özellikle Türk bayraklı gemilerde denize elverişlilik ve yolcu sayısının kapasiteyle uyumu kontrol edilecekken, yabancı bayraklı gemilerde ise gemi emniyet belgelerinin geçerliliği incelenecek. Yük gemilerinin yük taşıma kapasitesinin de uygunluğu denetlenecek.
TİCARET GEMİLERİNE YENİ DÜZENLEME
Ticari faaliyet göstermeyen gemiler içinse liman çıkış belgesi düzenlenmeyecek. Ticaret gemilerinin sefere çıkmadan önce ise denetim yapılacak ve geminin can kurtarma, yangın söndürme ekipmanları, seyir donanımı, yakıt ve yolcu bilgileri gözden geçirilecek. Uygunsuzluk tespit edilen gemilerin sefere çıkmasına izin verilmeyecek.
Yeni yönetmelik, ayrıca yeni inşa edilen gemiler için donatım tamamlanana kadar veya seyir tecrübesi amacıyla yazılı izin belgesiyle sefere çıkılmasına olanak tanıyor.
GÜVENLİK ARTIŞI
Yeni düzenlemeyle deniz turizminin güvenliğine yönelik adımlar atılmakta olup, özellikle hidrokarbon kaynağı arama ve açık deniz faaliyetlerinde kullanılan gemilerin faaliyetlerinin düzenlenmesi, güvenliği artırmayı amaçlıyor. Ayrıca, liman tesislerine yanaşan LNG gemileri için emniyet tedbiri olarak, römorkör ve kılavuz kaptan bulundurulması zorunlu hale getirildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılan bu düzenleme, liman çıkış belgeleriyle ilgili bürokratik süreçleri sadeleştirirken, denizcilik sektöründe güvenliği ve düzeni artırmayı hedefliyor. Bu değişiklik, hem ticaret gemileri hem de deniz turizmi sektörü için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.