Dolar $
32.56
%0.13 0.04
Euro €
34.86
%0.6 0.21
Sterlin £
40.59
%1.03 0.41
Çeyrek Altın
3975.19
%0.23 9.19
SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Pazar 09 Mayıs 2021 02:29

BUĞDAY REKOLTESİNİ YAĞIŞLAR BELİRLEYECEK

Sonbahar ve kışın ardından bahar aylarında da yeterli yağış oluşmazken, Türkiye genelinde bu ay düşecek yağış, özellikle buğday rekoltesinde belirleyici olacak.

Buğday rekoltesini yağışlar belirleyecek

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü, iklim şartlarını göz önünde bulundurarak, nisan ayında sahada hububat ve bakliyat gelişimini yerinde inceleyerek rapor hazırladı. Nisanda yağışlar normaline göre yüzde 48, geçen yıla göre yüzde 39 azaldı. Marmara dışındaki bölgelerde yeterli yağış alınamadı. Yağışlarda bölgesel olarak en fazla azalma Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde gerçekleşti.

Trakya'da yağışlar olumlu etkiledi

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde mart ve nisan yağışlarının yeterli miktarda gerçekleşmemesi kuru tarım yapılan arazilerde bitkinin strese girerek sararmasına ve kurumasına neden oldu. Trakya'da nisan ayının yağışlı ve serin gitmesi, hububat gelişimini olumlu etkiledi. Mayısın ilk 15 günlük dönemindeki yağışın da verimi önemli ölçüde etkileyeceği değerlendiriliyor. Yağışın hasada kadar olan dönemde de bu şekilde seyretmesi durumunda bölgede geçen yıla göre daha yüksek bir rekolte bekleniyor. Adana'da şubatta aşırı sıcakların da etkisiyle buğday erken başak çıkarırken, bu durumun başaktaki dane sayısının azalmasına ve verimde bir miktar düşüşe neden olması öngörülüyor. Kıraç alanlarda hububat gelişimini ay sonuna kadar alınacak yağış miktarı belirleyecek. 



ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR