Dolar $
32.46
%-0.08 -0.02
Euro €
34.82
%-0.05 -0.02
Sterlin £
40.77
%0.15 0.06
Çeyrek Altın
3936.39
%0.1 4.01
SON DAKİKA
İsa ÖZGÜLLER | Perakende Perşembe 18 Nisan 2024 16:00

BOSCH GRUBU'NUN SATIŞLARI 91,6 MİLYAR EURO'YA YÜKSELDİ

CFO Markus Forschner: "2024 hedeflerimiz çok iddialı ve ekonomik olarak olumlu bir rüzgar beklemiyoruz. Rekabetçiliğimizi korumak için maliyetleri düşürmeye devam etmeliyiz."

Bosch Grubu'nun satışları 91,6 milyar Euro'ya yükseldi

Almanya - Bosch Grubu, 2023 yılında satışlarını ve kazancını artırdı ve zorlu bir ortama rağmen büyüme stratejisini başarıyla uyguluyor. Şirketin yıllık rakamlarını açıklayan Bosch Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Stefan Hartung şunları söyledi: “2023 mali yılında finansal hedeflerimize ulaştık ve yarı iletkenlerden entegre bina sistemlerine kadar bir dizi iş alanında pazardaki konumumuzu güçlendirdik. Ekonomik zorluklara rağmen, faaliyet gösterdiğimiz sektörler dönüşürken büyümemizi sağlamak için inovasyonlar, ortaklıklar ve satın almalar yapmayı hedefliyoruz.” Uzun vadede, Bosch en az yüzde 7'lik bir marjla, yıllık ortalama yüzde 6 ila 8 arasında bir büyümeyi ve dünyanın her yerinde, kilit pazarlarında ilk üç tedarikçi arasında yer almayı hedefliyor.   

Bosch ayrıca büyüme fırsatları olan inovasyon alanlarını da stratejik olarak genişletiyor. Örneğin tıbbi teknolojide, moleküler tanıyı mikrosistem teknolojisiyle birleştiren yeni bir BioMEMS teknolojisi üzerinde çalışacağını duyurdu. Bu teknoloji, patojenler veya genetik mutasyonlar gibi 250'ye kadar genetik özelliğin tek bir yonga üzerinde ve bir doktorun muayenehanesi gibi doğrudan hizmet noktasında hassas bir şekilde test edilmesine olanak sağlıyor. Hartung, “BioMEMS, moleküler tanılamayı Bosch'un akıllı telefonlarda ve ESP patinaj önleme sistemlerinde kullandığı mikrosistem teknolojisiyle birleştiriyor.” dedi. Şirketin üzerinde çalıştığı ilk BioMEMS testlerinden biri, sepsis veya kan zehirlenmesine neden olan çeşitli patojenleri hedef alacak. Bosch bu amaçla kısa süre önce Randox ile bir geliştirme ve satış ortaklığına girdi. R-Biopharm ile yapılan bir başka stratejik ortaklık ise tüberküloz için tam otomatik bir testin geliştirilmesini hızlandırmayı amaçlıyor. Bosch, bu iki iş ortağı ile birlikte 2030 yılına kadar bu alanda yaklaşık 300 milyon Euro yatırım yapmayı planlıyor.

Satışlar ve iş sonuçları 2023'te iyileşti, 2024 zorlu olmaya devam ediyor

Geçtiğimiz mali yılda Bosch, olumsuz ekonomi ve piyasa koşullarına rağmen 91,6 milyar Euro’luk satış gerçekleştirdi. Bu yüzde 3,8'lık bir artış veya kur etkisinden arındırılmış yüzde 8’lik bir artışa denk geliyor. Faiz ve vergi öncesi faaliyetlerden elde edilen kazanç (FVÖK) 4,8 milyar Euro olarak gerçekleşti (2022: 3,8 milyar Euro). Faaliyetlerden elde edilen FVÖK marjı yüzde 5,3 ile bir önceki yıla göre 1 puan daha yüksek oldu ve beklenenin üzerinde gerçekleşti. Ancak yine de uzun vadede gerekli olan en az yüzde 7'lik hedef marjın altında kaldı. Bosch, bunu 2026 yılına kadar başarmak istiyor.  Bosch Grubu’nun Mali İşlerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Markus Forschner, “Büyüme hedeflerimizi mümkün olduğunca kendi kendimize finanse edebilmemiz için yüksek düzeyde karlılığa ve mali güce ihtiyacımız var. Sene sonundaki başarılı performansımız, 2023 yılı beklentilerimizin genel olarak karşılanmasına katkıda bulundu. Ancak 2024 mali yılı da en az 2023 kadar zorlu geçecek.” dedi.  

Bosch'un cari yıl için genel görünümü, özellikle mevcut ekonomik koşulların ışığında, zayıf kalmaya devam ediyor. Forschner, “2024 yılı için herhangi bir ekonomik rüzgar beklemiyoruz.” dedi. Buna göre, 2024 yılında küresel ekonomik büyümenin sadece yüzde 2,3 olmasını, araç üretiminin durgunlaşmasını ve makine mühendisliği pazarındaki zayıflığın devam etmesini bekliyor. Bununla birlikte, iki yıl süren tüketici taleplerindeki azalmanın ardından dayanıklı tüketim malları piyasalarında hafif bir iyileşme öngörülüyor. Bosch, hem inovasyonların hem de uluslararası ayak izinin genişlemesinin buna katkıda bulunmasını bekliyor. Mesela Mısır'da inşa edilen fırın ve Meksika'daki buzdolabı fabrikaları buna birer örnek. 2024'ün ilk çeyreğinde satışlar yıllık bazda yüzde 0,8 azaldı. Döviz kuru etkilerinden arındırıldıktan sonra bu rakam, yüzde 2,7'ye yükseliyor. Forschner, “Bu durum, bir bütün olarak yıl için yaptığımız planlamada hedeflediğimiz yüzde 5 ila 7'lik satış artışının çok iddialı olduğunu açıkça ortaya koyuyor.” dedi. Forschner, bir önceki yılın faaliyetlerden elde edilen EBIT marjını iyileştirmenin zor olacağını açıkça belirtti: “Sadece durgun bir piyasa ortamıyla ve stratejik öneme sahip alanlardaki ön yatırımlarda beklenen artışla mücadele etmiyoruz. Yeniden yapılanma ve süreç iyileştirmeleri de ilk başta olumsuz bir etki yaratacak ve olumlu etkileri ancak gecikmeli olarak ortaya çıkacaktır.” Ayrıca Bosch, faaliyet gösterdiği sektörler dönüşürken rekabetçi kalabilmek için maliyetleri daha da düşürmek ve yapısını değiştirmek istiyor. Forschner, “Gerekli önlemleri tutarlı bir şekilde, ancak orantılı olarak uygulayacağız. Personel tarafındaki gerekli düzenlemeler, zorunlu işten çıkarmalar olmadan ve ilgili kurumlara danışılarak yapılacak.” dedi.

Büyüme alanı: sürdürülebilir mobilite

Bosch, ana faaliyet alanı olan mobilite işini, stratejik kararlarla daha da ileriye taşıyor. Sadece bu yıl, elektrikli araçlar için yaklaşık 30 üretim projesi başlatıyor. Hartung, “Elektromobilite geliyor; tek soru, dünyanın çeşitli bölgelerine ne kadar hızlı ulaşacağı. Avrupa'daki tüm yeni otomobillerin yüzde 70'inin 2030 yılına kadar tamamen elektrikli olacağını tahmin ediyoruz. Bu rakam Çin ve Kuzey Amerika'da muhtemelen yüzde 40 ila 50 olacaktır.” dedi. Bosch Yönetim Kurulu Başkanı, uzun mesafeleri kat etmek için ağır araçlara ihtiyaç duyulduğu durumlarda, plug-in hibritler ve menzil uzatıcılar gibi çözümlerin bir süre daha talep görmeye devam edeceğini söyledi. Mobilite faaliyet alanı, araç dinamikleri teknolojisinden daha fazla teşvik bekliyor. Elektrikli ve otonom sürüşe uygun yeni ve yedekli fren sistemleri ile Bosch, pazardan önemli ölçüde daha hızlı bir şekilde yıllık yüzde 10 oranında büyüyor. Araç hareket yönetimi (Vehicle Motion Management) ya kısaca VMM ile Bosch, frenleri, direksiyonu, güç aktarma sistemlerini ve amortisörleri kontrol ederek araç hareketinin tüm yönlerini koordine edecek inovatif bir sistem çözümüne odaklanıyor. Bosch, yalnızca son kış testleri için 20'den fazla büyük marka test aracını VMM varyantlarıyla donattı. Hartung, “Yola erken çıktık ve ilk siparişimizi bu yıl üretime sokacağız.” dedi. Şirket genel olarak 2030 yılına kadar yüz milyonlar değerinde satış gerçekleştirmeyi bekliyor.

Büyüme alanı: hidrojen

Bosch, hidrojenin büyüme alanındaki iş beklentilerini yeniden teyit etti: 2030 yılına kadar hidrojen teknolojisi ile satışları 5 milyar Euro’ya ulaşabilir. Hartung, “2023 yılında Almanya'nın Stuttgart ve Çin'in Chongqing kentlerinde yakıt hücreli sistemlerin üretimine başladık.” dedi. Çin şu an için muhtemelen lider pazar olacak. Bosch önümüzdeki on yıla kadar Avrupa veya Kuzey Amerika'da büyük bir büyüme görmeyi beklemiyor. Teknik açıdan bakıldığında hidrojen motorları, iklim nötr ticari araç taşımacılığına giden en hızlı yolu temsil ediyor. Bosch, bu teknoloji için pazarın 2030 yılına kadar neredeyse 1 milyar Euro seviyesine ulaşmasını bekliyor. Hartung, “Enjeksiyon teknolojimizi içeren bir hidrojen motoru, bu yılın başlarında Hindistan'da yollarda olacak ve halihazırda dünyanın üç büyük ekonomik bölgesinden tanınmış kamyon üreticilerinden beş üretim siparişi üzerinde çalışıyoruz.” dedi. Bosch ayrıca hızla büyüyen hidrojen üretimi pazarına da katılmak istiyor: 2030 yılına kadar dünya genelinde hidrojen elektrolizi için 170 gigawatt kurulu kapasite olacak. Bu, şu anda sahip olunan kapasitenin yaklaşık 25 katıdır. Hartung, “Elektroliz yığınımız önümüzdeki yıl pazara girme yolunda ilerliyor. Gelecekte Bosch sadece hidrojenli güç aktarma sistemleri ile değil, aynı zamanda hidrojen üretimi ile de tanınacak. Bir tedarikçi olarak, gelecekteki pazarı şekillendirmeye aktif olarak yardımcı olacağız.” dedi. 

Büyüme alanı: ısı pompaları

Bosch, ısıtma teknolojisi alanındaki büyüme fırsatlarını da sistematik olarak değerlendiriyor. Isı pompası pazarı 2023 yılında Avrupa genelinde durgunlaşmasına rağmen, Bosch ısı pompası işini neredeyse yüzde 50 oranında büyütmeyi başardı. Önümüzdeki yıllarda Bosch, bu segmentte pazardan önemli ölçüde daha hızlı büyümeye devam edecek. Hartung, “Sadece üretim kapasitesine yatırım yapmakla kalmayıp ürün portföyümüzü de genişlettik. Portföyümüz sadece sessiz ve verimli değil, aynı zamanda uygun maliyetli ısı pompalarını da içeriyor.” dedi. Bosch Yönetim Kurulu Başkanı, temel çalışma için ısı pompası ve pik yükler için gaz yakıtlı bir kazan kombinasyonundan oluşan hibrit ısıtma sistemlerinde ek satış potansiyeli görüyor. Bu, milyonlarca mevcut binanın verimli bir şekilde karbondan arındırılmasını sağlayacak. Bosch, ilk etapta 100'e kadar konut içeren apartmanlar için bu teknolojiye sahip bir çözümü piyasaya sürüyor. Hartung ayrıca, uzun vadeli satın alma kararlarını engelleyen ve ısıtma pazarında ciddi bir çöküşe yol açan Almanya'nın ısıtma kanunu hakkındaki tartışmalara da değindi. Hartung, “İklim ve enerji politikalarının çeliştiği alanlarda yatırımcılar yatırım yapmıyor, bekliyorlar. Büyüme için net ve öngörülebilir bir sübvansiyon politikası gerekiyor.” dedi.

İklim politikası: karbon nötr gelecek sürekli yatırım gerektiriyor

Genel olarak, iklim eylemi Bosch için merkezi bir rol oynamaya devam ediyor. Hartung'a göre, elektromobilite gibi pazarlar beklendiği kadar hızlı gelişmese bile, büyüme için büyük fırsatlar sunuyor. Hartung, “Ancak, karmaşık jeopolitik ve toplumumuzda artan sosyal gerilimler ışığında, iklim eyleminin artık siyasi gündemin en üst sıralarında yer alan tek konu olmadığını görüyoruz.” dedi. Bununla birlikte Bosch, bu dönüşümü en tepeden şekillendirmeye yardımcı olmak amacıyla karbon nötr bir gelecek için teknolojilere büyük yatırımlar yapmaya devam ediyor. Hartung, “CO₂ verimli teknolojilere yönelik sübvansiyonların kesilmesi yönünde baskı var. Ancak iklim eylemi, hükümetten, şirketlerden ve her birimizden sürekli yatırım gerektiriyor.” dedi. 

2023 mali yılı: Faaliyet alanına göre performans

Mobilite sektörü satışlarını yüzde 6,9 oranında artırarak 56,2 milyar Euro'ya yükseltti. Döviz kuru etkilerinden arındırıldığında büyüme yüzde 10,9'a denk geliyor. Faaliyetlerden elde edilen FVÖK marjı yüzde 4,4 oldu (2022: yüzde 3,4). Sanayi Teknolojileri faaliyet alanında satışlar 7,4 milyar Euro'ya yükseldi. Yüzde 6,8'lik veya döviz kuru etkilerinden arındırılmış olarak yüzde 10,2'lik bu büyüme, HydraForce ve Elmo Motion Control satın alımlarının ilk kez konsolide edilmesinden kaynaklanıyor. FVÖK marjı yüzde 9,1 ile istikrarlı devam etti (2022: yüzde 9,8). Dayanıklı Tüketim Malları faaliyet alanında, satışlar bir önceki yıla göre yüzde 6,6 azalarak 19,9 milyar Euro’ya geriledi. Kur etkilerinden arındırıldığında, bu rakam yüzde 1,2'lik hafif bir düşüş anlamına geliyor. Faaliyetlerden elde edilen FVÖK marjı değişmeyerek yüzde 4,5 oldu. Enerji ve Bina Teknolojisi faaliyet alanında satışlar yüzde 10,5 artarak 7,7 milyar Euro’ya ulaştı veya döviz kuru etkilerinden arındırıldıktan sonra yüzde 13,2 arttı. Faaliyetlerden elde edilen FVÖK marjı yüzde 9'a ulaştı (2022: yüzde 6).

2023 personel sayısı: yaklaşık yüzde 2 artış

2023 yıl sonu itibarıyla şirket, bir önceki yıla göre 8,078 kişiyi bünyesine katarak dünya genelinde 429.416 kişiye istihdam sağladı. Geçen yıl, Almanya da dahil olmak üzere tüm bölgelerde çalışan sayısı arttı. En güçlü bölgesel büyüme ise Amerika kıtasında gerçekleşti. 


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR