SON DAKİKA
Madencilik Pazartesi 16 Eylül 2024 02:46

BİGADİÇ'TE YENİ BOR ÜRETİM TESİSİ AÇILDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bakan Bayraktar, yeni açılan Granül Bor Üretim Tesisi'nin bor ürünleri yelpazesini genişleteceğini, gübre katkı maddesi üretimi ile tarım sektöründe de önemli bir rol oynayacağını ve bölgedeki toplam istihdamı artıracağını açıkladı

Bigadiç'te yeni bor üretim tesisi açıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Eti Maden Bigadiç İşletmesi bünyesinde açılışı yapılan Granül Bor Üretim Tesisi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin maden çeşitliliğinde dünyanın önde gelen 10 ülkesi arasında yer aldığını belirtti. Bayraktar, ülke olarak bu rezervleri daha hızlı bir şekilde ekonomiye kazandırarak sanayiyi geliştirmeye ve katma değerli ürün üretmeye odaklanacaklarını vurguladı. 

Açılışta konuşan Bayraktar, Türkiye'nin enerji ve maden alanındaki ilerlemelerine de değindi. Sakarya Gaz Sahası'nda günlük 6 milyon metreküp doğal gaz üretildiğini ve bu miktarın 2026'da 20 milyon metreküpe çıkacağını ifade etti. Ayrıca, Gabar bölgesinde petrol arama çalışmalarının sürdüğünü, Karadeniz'deki sondaj planlarının titizlikle yürütüldüğünü ve enerji maliyetlerini azaltmak için çalışıldığını söyledi.

Bayraktar, Türkiye'nin doğal gaz altyapısının güçlendiğini ve bölgesindeki bazı ülkelere gaz ihraç ettiğini de sözlerine ekledi. Madenler konusunda da, Eti Maden'in bor madeninde dünya lideri olduğunu ve borun çeşitli kullanım alanlarına yönelik yatırımlar yapıldığını belirtti. Ayrıca, son 24 yılın en yüksek bor ürünleri satış rakamlarına ulaşıldığını, 2024 sonunda 2,5 milyon tonluk bor satışı hedeflediklerini açıkladı.

Granül Bor Üretim Tesisi'nin, yıllık 35 bin ton üretim kapasitesine sahip olduğunu belirten Bayraktar, tesisin 2024 fiyatlarıyla 614 milyon liralık bir yatırım bedeline sahip olduğunu ve yıllık gelirinin yaklaşık 700 milyon lira olacağını söyledi. Bu tesisin, Eti Maden'in Bigadiç'teki istihdamını bin 211'e ve Balıkesir’deki toplam istihdamı 2 bin 700'e çıkaracağını belirtti. 

Bayraktar, tesisin açılışıyla Türkiye’nin katma değerli madencilik hedeflerine bir adım daha yaklaşıldığını ve enerji ile maden alanlarında net ihracatçı olma hedefine katkı sağlayacağını sözlerine ekledi. Açılış töreni, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Balıkesir milletvekilleri İsmail Ok ve Mustafa Canbey ile Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Yalçın Aydın'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Programın ardından yapılan dua ve kurdele kesimiyle fabrikanın resmi açılışı yapıldı ve Bakan Bayraktar ile beraberindekiler, fabrikayı gezdi.