SON DAKİKA
Madencilik Pazartesi 16 Eylül 2024 02:47

KAÇAK MADENCİLİĞE KARŞI SIFIR TOLERANS

Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu, kaçak maden faaliyetlerine karşı sıfır tolerans gösterdiklerini belirterek "Kaçak madencilikten geçinen her kim ise ona iş bulacağız. Bu geçimle izah edilecek bir konu değildir. Tamamen gündemimizden kalkması için kararlıyız" dedi.

Kaçak madenciliğe  karşı sıfır tolerans

Hacıbektaşoğlu, Valilik binasında düzenlenen genel asayiş ve güvenlik toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, Zonguldak'taki kaçak maden ocaklarının kente özgü bir sorun olduğunu ifade etti. Son iki ayda gerçekleştirilen 167 denetimde, 96 kaçak ocağın kapatıldığını ve 61 ton kaçak kömürün ele geçirildiğini belirten Hacıbektaşoğlu, bu konuda alınan tedbirlerin ve mevzuat değişikliklerinin etkili olduğunu vurguladı. 

Vali Hacıbektaşoğlu, kaçak maden faaliyetlerine karşı uygulanan tedbirlerin ve mevzuatın gözden geçirildiğini belirterek "Amacımız, kaçak maden faaliyetlerini tamamen sonlandırmak. Buna toleransımız yok, bunun açıklanabilir bir tarafı yok. Uygulamada yapılacak çalışmalar ve alınacak tedbirler, kaçak maden faaliyetleriyle etkin mücadeleyi sağlayacaktır" dedi. 

Bir gazetecinin kaçak ocak işletenlere adli ceza verilmemesine ilişkin sorusunu yanıtlayan Hacıbektaşoğlu, cezasızlık durumunun ortadan kalktığını ifade etti. Son yerel mahkeme kararının Yargıtay tarafından bozulduğunu ve cezasızlık uygulamasının sona erdiğini belirten Hacıbektaşoğlu  "Yargıtay, kaçakçılığın cezasız bırakılmaması gerektiğine hükmetti. Artık, Kabahatler Kanunu yerine Orman Kanunu'na göre cezalandırılacak" diye konuştu.

Kaçakçılıkla mücadeledeki yargı kararlarının etkili olduğunu söyleyen Hacıbektaşoğlu "Son verilen yargı kararına göre cezasızlık durumu ortadan kalktı. Savcılarımız ve soruşturma makamları, bu karara göre işlem yapacaktır. Şu anda sorun giderilmiş görünüyor ve bu konuyu yakından takip ediyoruz" dedi.

Vali Hacıbektaşoğlu  "Kaçak madencilikten geçinen herkese alternatif iş imkanı sağlayacağız. Bu geçimle izah edilecek bir konu değildir. Kaçak madenciliği tamamen gündemimizden kaldırmak için kararlıyız" diyerek, bu konuda mücadelelerinin devam edeceğini ifade etti.