Dolar $
32.54
%-0 -0
Euro €
34.95
%0.35 0.12
Sterlin £
40.74
%0.19 0.07
Çeyrek Altın
3973.1
%0.38 15.04
SON DAKİKA
Gastronomi Cuma 14 Mayıs 2021 02:29

BAYRAM LEZZETLERİ

Dün sabah başlayan bayram tatili günleri, bayını ibadetle ve nefsini koruyarak geçiren müminlerin lezzetlerle buluşma zamanı oldu.

Bayram lezzetleri

Bu dönemde en çok özlenen öğün ise; Sabah kahvaltılarıydı. Bal kaymaklar, sucuklu yumurtalar, çeşit çeşit peynirler, zeytinler, simitler, açmalar, poğaçalar ve peş peşe gelen çaylar.

Değme gitsin, tüm aile, büyükler ve çocuklar, bayram sabahının neşesiyle, masa etrafında buluştular.

Hele bu bayram; 4 gün tatil, okul yok, iş yok, sokağa çıkmak yok. Bayram dolayısıyla daha uzun süre sofrada kalındı, hatta kahvaltılar, öğle öğünleriyle birleşti. 

Akşamları da, artık havalar güzel, balkon ve bahçelerde ızgaralar yakılır, balıklar, etler, tavuklar, yanında makarnalar, pilavlar, üstüne de gelsin baklavalar, meyveler. 

İşte dünya böyle güzel.

Normal yaşam bayramlarındaysa: Hotellerin bayram programlarında, birçok Restoran, pastane gibi hem kahvaltı, hem yemek sunan kuruluşlarda, "Bayram Bruncları" yapılırdı. İyi bir eğlence, dinlence ve kazanç kapısı olurdu. 

Bekleyelim, yine o güzel günler gelecek, İnşallah. Pandemide Ramazan'ı yaşadık, şimdi sıra Bayramda.

İbadetlerimiz, dualarımız, hep o corona'sız, pandemi'siz günler için olsun. Diyetisyenler ve Gastroenteroloji uzmanları: Ramazan'da belli yiyeceklerle bir düzene giren metabolizmaların, birdenbire etlerle, hamur işleriyle, tatlılarla şok  edilmemesini tavsiye ediyorlar. "Sağlıklı gıdalar, yöresel lezzetler, meyveler, sebzeler ön planda olmalı" diyorlar. 

"Peynir, zeytin, pastırma, yumurta, artizan ekmekler, tercih edilmeli. Tereyağı ve zeytinyağı ihmal edilmemeli" diyorlar. 

Bence, alkolden de mümkün olduğunca uzak durulmalı, alternatif ve doğal içecekler kullanılmalı, çocuklarımıza iyi ve özenecekleri lezzetler tattırılmalı ve ille de "Denizden Gelen Lezzetler" balıklar ve deniz ürünleri ile yapılmış yemekler sevdirilmeli. 

Cumhuriyetle beraber, resmi tatil haline gelen dini bayramlarımızın; Lezzetle olan bağları çok kuvvetlidir. 

Birine "Şeker Bayramı" diğerine "Kurban Bayramı" demişiz.  

Birinde; Lokumlar, şekerlemeler, sütlü ve hamur işi tatlılar, baklavalar, pastalar, kurabiyeler, diğerinde pirzolalar, köfteler, kavurmalar, pideler, kebaplar yemişiz. Afiyetler olsun. Rabbim, sağlıkla, huzurla nice bayramlara eriştirsin.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR