BAYRAKTAR TB3'E SUNGUR HAVA FÜZESİ ENTEGRASYONU
Baykar tarafından TCG ANADOLU ve kısa pistli gemiler için geliştirilen Bayraktar TB3 S/İHA'ya SUNGUR MANPADS'in hava hava füze versiyonunun entegrasyonu gerçekleştirilecek. Türk savunma sanayiinin önemli projelerinden biri olan Bayraktar TB3, hava-hava görevlerini icra edebilecek.
Baykar tarafından TCG ANADOLU ve kısa pistli gemiler için geliştirilen Bayraktar TB3 S/İHA’ya SUNGUR MANPADS’in hava hava füze versiyonunun entegrasyonu gerçekleştirilecek.
Bayraktar TB3 BAE
Bayraktar TB3, BAE’de (Birleşik Arap Emirlikleri) düzenlenen UMEX 2024 Uluslararası İnsansız Sistemler Fuarı’nda sergilenirken, ilk kez yurt dışında görücüye çıktı. Fuarda, Bayraktar TB3’e büyük bir ilgi gösterilirken, S/İHA’ya entegre edilecek mühimmatlar da tanıtıldı.
Bu kapsamda Bayraktar TB3, yerli ve yabancı üretim birçok mühimmatı kullanabilecek olup en dikkat çeken mühimmat Roketsan tarafından geliştirilen SUNGUR MANPADS oldu.
SUNGUR Füzesi
Normalde, Omuzdan Atılan Hava Savunma Füzesi (MANPADS) olan SUNGUR, Bayraktar TB3 tarafından hava-hava füzesi olarak kullanılacak. SUNGUR hava-hava füzesinin entegrasyonuyla Bayraktar TB3 S/İHA, hava hedeflerine angaje olabilecek.
SAHA EXPO 2022’de Roketsan ve Baykar arasında SUNGUR hava savunma füzesinin SİHA’lara entegrasyonu için sözleşme imzalanmıştı. Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci sözleşme hakkında şu ifadeleri kullanmıştı:
"SUNGUR bildiğiniz üzere şu an hava savunma füzesi olarak kullanılıyor. Özellikle helikopter ve dron gibi hareketli hedeflere karşı etkinliği kanıtlanmış bir mühimmat. Bunun hava-hava füzesi olarak İHA’larımızdan kullanılması da oyun değiştirici bir etki olacak. Yani ilk defa biz bu proje kapsamında İHA’larımız tarafından hava hedeflerine angaje olabilecek füzeleri kullanmış olacağız bu yeteneği de kazandığımızda çok ciddi bir stratejik avantaj elde edeceğimizi değerlendiriyorum."
Ayrıca bu amaçla Bayraktar TB3’e ASELSAN tarafından AESA radarı entegrasyonu da gerçekleştirilmesi bekleniyor.
SUNGUR hava-hava füzesinin yanı sıra Bayraktar TB3 S/İHA, şu mühimmatları kullanacak:
SUNGUR MANPADS
Sistemde kullanılan 8 kilometre menzilli hava savunma füzesi, SUNGUR’u muadillerinden ayıran en önemli özellik olarak öne çıkıyor. Füze sistemi sahip olduğu Görüntüleyici Kızılötesi Arayıcı Başlık (IIR) teknolojisi ile hedef vuruş hassasiyetini artırırken, envanterde mevcut benzer sistemden daha yüksek infilak gücüne sahip harp başlığı ile hava hedeflerinin imha edilmesinde de önemli bir avantaja sahip.
Yine muadillerine göre daha uzun menzilde etkin olmasını sağlayan sevk sistemi ve ateşleme öncesi kullanıcının hedefi uzak mesafeden algılama ve görüntülemesine imkân sağlayan nişangâh kullanımı, füzenin etkinliğini ve vuruş olasılığını artıran diğer teknolojiler olarak yerini alıyor.
SUNGUR
Güncellemeye olanak veren Dost-Düşman Tanıma (IFF) Sistemi’ne sahip olan SUNGUR, atış öncesi hedefe kilitlenme ve at-unut yetenekleri ile de kullanıcıya çeşitli avantajlar da sunuyor. Hava Savunma Erken İkaz ve Komuta Kontrol Sistemi (HERİKKS-6) ile entegre olabilen SUNGUR, böylelikle muharebe sahasında diğer birliklere tam entegre görev icra edebiliyor.
Deniz ve hava platformlarına entegrasyonu için de çalışmaların sürdüğü füze sistemi, kara platformu olarak da TSK’nın acil ihtiyaçları çerçevesinde 3 ay gibi kısa bir sürede Taktik Tekerlekli Zırhlı Aracı VURAN’a entegre edildi. Yüksek manevra kabiliyeti ile emsallerinden öne çıkan SUNGUR’un potansiyel hedefleri arasında, sabit ve döner kanatlı hava platformları ile İnsansız Hava Araçları yer alıyor.