Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Savunma Perşembe 14 Eylül 2023 02:56

BAYRAKTAR DİHA'YA 4,5 KİLOLUK YERLİ VE MİLLİ MOTOR

BAYKUŞ adı verilen iki silindirli ve iki zamanlı motor, tasarımında 12 beygir güç üretiyor ve bütün aksamı dahil toplam 4,5 kilogram ağırlığında. Motorun üreticisi Erin Motor Genel Müdürü Ersin Şahin, seri üretim için gün saydıklarını belirtti

Bayraktar DİHA'ya 4,5 kiloluk yerli ve milli motor

Baykar tarafından geliştirilen ve ilk kez 2019 yılında duyurulan dikey iniş kalkışlı insansız hava aracı sistemi Bayraktar DİHA için yüzde 100 yerli motor üretildi.

BAYKUŞ adı verilen iki silindirli ve iki zamanlı motor, tasarımında 12 beygir güç üretiyor ve bütün aksamı dahil toplam 4,5 kilogram ağırlığında.

Motorun üreticisi Erin Motor Genel Müdürü Ersin Şahin, seri üretim için gün saydıklarını belirtti.

SAHA İstanbul üyesi olduktan sonra Haluk Bayraktar’ın yönlendirmesi ile savunma sanayiine girdiklerini ifade eden Şahin, “İçten yanmalı motor üretimine ilk olarak endüstriyel dizel motor tasarımı ve üretimi ile başladıklarını, Yıldız Teknik Üniversitesi ile “üniversite-sanayi iş birliği” modeli kapsamında 2.400 devirde 18kW güç üreten dizel motoru tasarlayıp ürettiklerini kaydetti.

Seri üretim bekleniyor

Ersin Şahin, şöyle devam etti: “O dönemde de savunma sanayine adım atmak istiyorduk ve SAHA İstanbul üyesi olduk. Sonrasında sayın Haluk Bayraktar ile tanıştık ve kendisi fabrikamıza yaptığı ziyaret sırasında yaptıklarımızı ve üretimimizi gördükten sonra bizi İHA motorlarına yönlendirdi. Türkiye’de ve dünyada bu motorlara ihtiyaç olduğunu söyledi. Biz de araştırmalarımızı yaptık ve bir anda kendimizi İHA’lar için motor teknolojileri üzerine çalışırken bulduk. Bu arada zaten AR-GE merkezimizi de kurmuştuk. İHA araçları için motor geliştirmeye 2 proje ile başladık; biri 6 diğeri 12 beygirli 2 zamanlı, benzinli insansız hava aracı motorları. 12 beygirlik olan motor Baykar’ın DİHA’sında kullanılıyor. Şu an seri üretime geçmesini bekliyoruz.”

Tüm testleri geçti

Ersin Şahin, tüm testleri başarıyla geçtiklerini belirterek dile getiren Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Baykar, global anlamda çok iyi bir referans. Bu nedenle bir anda taleplerimiz arttı. Savunma Sanayii Başkanlığına bağlı şirketler haricinde %100 özel sektör olarak savunma sanayiinde insansız hava araçları için ilk içten yanmalı motoru ürettik diyebiliriz. Motorumuz aynı güç grubundaki global rakiplerimizden birçok noktada daha iyi. Baykarda yapılan testlerde titreşim, yakıt tüketimi gibi konularda yabancı örneklerin önüne geçtik. %100 yerlilik bizim için çok önemliydi. Hiçbir şekilde yurt dışına bağımlı kalmak istemiyorduk. Motorun elektronik kontrol ünitesinden motorun mekanik tasarımına, elektronik kontrol ünitesinin yazılımına kadar her şey yerli üretim ve ülkemize ait.”

İki motor daha geliyor

Şahin, şimdi de 18 ve 24 beygirlik iki motor üzerinde daha çalıştıklarını, benzinli insansız hava aracı motorlarını Baykuş markası altında topladıklarını ve yeni bir motor ailesi yaptıklarını söyledi.

24 beygir gücündeki endüstriyel dizel motorunun yaklaşık 185 kg ağırlığında olduğunu kaydeden Şahin, “Ancak iki zamanlı benzinli motorumuz yani 12 beygirlik motorumuz tüm donanımı ile beraber 4,5 kg ağırlığında. Hem paket küçüldü hem ağırlık olarak da çok iyi bir seviyeye geldik. Özetle tüm bunlar teknoloji olarak iyi bir noktaya geldiğimizi göstermekte. Motorların ömrü olarak ise, Avrupalı ve Amerikalı rakiplerimiz 200 saat garanti verirken biz kendi motorumuza 300 saat ömür garantisi verdik.” dedi.

Ersin Şahin, “Türkiye’nin savunma sanayiinde çok ciddi bir rüzgar yakaladığını” vurgulayarak sözlerini şöyle tamamladı: “Özellikle insansız hava araçları konusunda Baykar’ın açtığı yol dünyada Türklerin insansız hava araçlarının adını duyurdu. Zamanında endüstriyel taraf için dizel motor üretirken Almanya’dan yakıt pompası almamız gerektiğinde bile ‘bu ürün kesinlikle savunma sanayiinde kullanılmayacak’ diye imzalar atardık. Buna rağmen satın alabilmek için birçok zorlukla karşılaşmaktaydık. Bu durum hepimizi çok üzerdi. Ancak şimdi biz geliştirdiğimiz ürünleri stratejik olarak bu ülkelere vermiyoruz diyebilecek duruma geldik. Bunu yaşamanın gururu inanılmaz.”


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR