Dolar $
32.56
%0.02 0
Euro €
34.82
%-0.07 -0.02
Sterlin £
40.55
%-0.08 -0.03
Çeyrek Altın
3967.54
%-0.17 -6.53
SON DAKİKA
Tarım ve hayvancılık Cumartesi 15 Mayıs 2021 02:02

BALKONDA EN FAZLA ÇİLEK ÜRETİLİYOR

Kovid-19 salgınıyla büyükşehirlerden kırsala göç artarken, yaşamını şehirde sürdürenlerin bir kısmı toprağa dönmeye ve buna uygun hobiler edinmeye başladı.

Balkonda en fazla  çilek üretiliyor

Büyükşehirlere yakın bölgelerden aldıkları arazilere konteynır yerleştirerek buralarda tarım yapanların yanı sıra kentte yaşayıp bu imkanlara sahip olamayanlar da balkonlarında saksıda sebze ve çiçek yetiştirmeye yöneldi. Beykoz'da çiftçilik yapan ve son 33 yıldır atalık tohumlardan fide üreten Acar Ailesi, 7 bin metrekarelik alanda aralarında domates, biber, patlıcan, salatalık, yeşillikler, karnabahar, brokoli ve lahana gibi kışlık sebzeler ile kavun, karpuz, çilek gibi yaz meyvelerinin bulunduğu 70-80 çeşit ürün yetiştirerek sürdürülebilir tarım yapıyor. Ahmet Acar, Kovid-19 salgınıyla hobi bahçelerine ve evlerin balkonlarında sebze yetiştiriciliğine ilginin arttığını dile getirerek, insanların bu dönemde toprakla uğraşarak güzel bir hobi edindiğini söyledi.

Haftada 2 sulama yeterli

Acar, pazarlardan veya seralardan alınan fideleri yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlattı: “Balkonlarda da sebze yetiştiriciliği yapılabilir. Verimli bir toprak ve doğru sulamayla balkonda, saksılarda yetiştirilecek ürünlerden verim alınabilir. Tercih edilecek ürünlere göre saksının derinliğine, genişliğine dikkat edilmeli. Toprak için de bahçe toprağının yanı koyun, keçi veya inek gübresi koyabiliriz. Su tutma kapasitesini artırmak için perlit veya vermikül katıp iyice harmanlayacağız. Bu karışımla su payı bırakacak kadar saksıyı doldurup ekime hazır hale getireceğiz. Her fidenin belli bir büyüme, meyve verme periyodu var. Domates, çiçek açtıktan 65 gün sonra kızarır. Biberler 45-50 günde olgunlaşır. Derinliği ve kapasitesi küçük saksılara maydanoz, nane, roka, tere, reyhan gibi derin kökü olmayan yeşillikler ekilebilir. Patlıcan, biber, domates, salatalık gibi bitkilerin ise derin ve büyük saksılara ekilmesi gerekiyor.” Kentte yaşayanların en fazla rağbet gösterdiği ürünlerin başında çileğin geldiğini belirten Acar, “Çilek, gübreli toprakları seviyor. Yeşillik ektiğimiz 30 santimetre derinliği olan saksılarda büyütebiliriz. Çilek çok yıllık bir bitkidir ve uygun şartlarda çok hızlı gelişim gösterir. Dönem dönem gübre şerbeti yaparak besleyebiliriz. Çilek çok fazla su sevmez. Aşırı sulandığında küflenip çürüyebilir. Haftada 2 gün sulamak yeterli olacaktır” dedi.



ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR