Dolar $
32.59
%0.23 0.07
Euro €
34.97
%-0.02 -0
Sterlin £
40.75
%-0.11 -0.04
Çeyrek Altın
4011.42
%0.48 18.97
SON DAKİKA
Gastronomi Cuma 28 Mayıs 2021 02:22

BAHAR'IN LEZZETİ KARS'IN MAYIS TEREYAĞI

"Kars Organik Ürünleri" işletmesine göre; Kars'ın "mayıs tereyağı", doğal kaynaklardan tamamen organik şekilde üretilmektedir. Genel olarak en kaliteli ve verimli tereyağ; nisan, mayıs ve haziran ayları gibi yapılır.

Bahar'ın lezzeti Kars'ın mayıs tereyağı

Bahar döneminde hayvanların bol yeşil ot ve kır çiçekleri yemesi dolayısıyla, tereyağı daha sarı renkte ve güzel kokulu olur.

Kars bölgesinde hayvanlar meralara bırakılarak doğal yollar ile beslendiklerinden, bu onlardan elde edilen gıdalarda, olumlu bir etki yaratmaktadır.

Kars tereyağı nasıl yapılır?

Doğal Kars tereyağı yapmak için taze olan inek sütü filtrelenerek kaymağı üzerinden alınır. 

Bu kaymak yaklaşık iki gün boyunca dinlenmeye bırakılır ve daha sonra yayıklarda kıvam alıncaya kadar yayılır. 

Bu işlem için yayık yerine hamur yoğurma makineleri de kullanılabilir. İşlem sonunda; Mis gibi bir tereyağı elde edilir.

İçerisine hiçbir katkı maddesi ilave edilmeyen tereyağı, sağlık koşullarına uygun ortamda yapılmalıdır. Dolayısıyla, Kars Tereyağı alırken bu özelliklere sahip olan yağlar tercih edilmelidir.


Kars'ın tereyağlı Hingel mantısı

Hamur Malzemesi:
4 su bardağı un,
4 adet yumurta,
Yeterince tuz.
İç Malzemeleri
150 gr Kars Tulum peyniri,
150 gr Kars Gravyer peyniri,
1/2 demet maydanoz.
Sos Malzemeleri:
200 gr Kars Mayıs Tereyağı,
1 tutam kırmızı pul biber.
Yapılışı:
Hingel Mantısı için:
Derin bir kaseye un konulur. Ortası yuvarlak açılır. Yumurtalar kırılır. Tuz eklenir. Ele yapışmayan bir hamur haline gelene kadar yoğrulur. Elde edilen Sert hamur  ikiye bölünür. Mantı yufkası kalınlığında açılır. 5 cm genişlikte kareler şeklinde kesilir. İçine:
Tulum ve Gravyer peyniri ile ince doğranmış maydanozlar karıştırılır. Bu karelerin içine, tatlı kaşığı ile malzeme konarak üçgen şeklinde kapatılır.
Köşeleri birleştirilir,  orijinal Hingel gibi balık sırtı da yapılabilir.
Kaynayan suya Hingeller tek tek atılır, hepsi su üzerine çıkana kadar kaynatılır. Suyu süzülerek tabaklara konur.
Mayıs Tereyağımız, bir tavada eritilir, Üzerine kırmızı pul biber eklenir. Hingel'in üzerine dökülerek, servis edilir. Afiyet olsun.


ABONE OL