Dolar $
32.52
%0.08 0.02
Euro €
34.57
%0.01 0
Sterlin £
40.47
%0.03 0.01
Çeyrek Altın
4095.55
%0.11 4.61
SON DAKİKA
Gastronomi Cuma 21 Mayıs 2021 02:08

BAHAR LEZZETLERİ İLE YAZA MERHABA

Ülkemizde bahar, sağlıklı ve doğal vitaminlerin deposu; Meyvelere ve sebzelere, en güzel sütlerden peynirlere, yoğurtlara kavuşulan aylardır

Bahar lezzetleri ile yaza merhaba

Ödüllü zeytinyağlarımız, enfes reçellerimiz, ballarımız, hepsi de sağlıklı ve doğal. Vücutlarımızı ve beyinlerimizi yaza hazırlayan çok özel lezzetlerin kaynağıdır.

Bu haftaki yazımda günlerini "Kısmi Kapanmalarla" evlerinde geçiren halkımıza, 10 gün daha bu "kademeli normalleşme" sürecinde sabırlar diliyor, sağlıklı, zinde, dinlenmiş ve zenginleşmiş, bir vücut ve beyinle "2 yeni normale" yani yaz aylarının aktivitelerine, lezzetlerine hazırlanmalarını öneriyorum.

Peki, neler yapmalıyız sorusuna, "Öncelikle en değerli ve önemli öğün (Kan şekerimizi dengeleyen) kahvaltıyı ihmal etmeyiniz" diyerek başlamalıyım. Sofralarınızda: Yeşillikleri, zeytini, peyniri, yumurtayı,  doğal, katkısız et ve deniz ürünlerini mutlaka bulundurmanızı tavsiye ederim.

Bahar ve baharla gelen lezzetlerin tadı da bir başka. Son yıllarda gelişen, modernleşen seracılığın yarattığı meyve ve sebzeler her mevsim var.

Seralarımız artık, mükemmel mühendislik hizmetleri ile donanmış, aydınlatması ısıtması, sulaması otomatik yapılan harika yapılar. Tabiat şartlarından da korunan ürünleri, zaten her zaman hallerimize geliyor, market ve manavlarımızda oluyor.

Ancak, doğal ortamda ve mevsiminde çıkan ürünler hep tercih nedenidir.

Henüz "yeşil eriği", "karadutu", "kayısıyı" serada üretemiyoruz.

Çanakkale'nin mis kokulu domatesini, taze enginarı, baklayı, kuşkonmazı sadece bu birkaç ay içinde görüyoruz. Lütfen, kıymetini bilelim. Aynı şekilde, geleneksel peynir üreticilerimiz örneğin; Gerçek Ezine beyaz peynirini de bahar aylarında toplanan sütlerle yaparlar, yazın olgunlaştırırlar,  kışın mandıraları kapatırlar ve bu maliyetli ürünlerini, sadece Seçkin Şarküteri mağazalarında pazarlayabilirler. Reçellerde, kurutulan meyve ve sebzelerde de durum aynı gibidir. Bahar çiftçiliğin doruk mevsimidir, çiftçilerin bayram aylarıdır.

Bence tüketicilerin de, bu Allah'ın ülkemize bahşettiği tüm güzelliklerin ortaya çıktığı bahar aylarında; doğan lezzetleri seçmesi ve tercih etmesi gerekir. 

Çünkü sağlıklı, lezzetli ve dikkatli beslenme, kendimiz, ailemiz ve milletimiz için de çok değerlidir.



ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR