Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Paraf üstü web
Halkbank mobil
Kobi Salı 24 Ekim 2023 10:37

AVRUPA SEKTÖRÜMÜZ İÇİN ÖNEMLİ PAZAR

Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD), 'Invitation Only Europe' etkinliği kapsamında Türk üreticiler ve Avrupalı alıcıları Hollanda Amsterdam'da bir araya getirdi.

Avrupa sektörümüz için önemli pazar

Türk üreticiler Hollandalı alıcıların yanı sıra Almanya, Belçika, İspanya, Polonya ve İngiltere'den gelenlerle de görüşme fırsatı buldu. Avrupa pazarının sektör için önemli olduğuna dikkat çeken EVSİD Kurucu Üyesi ve Yurtdışı Projeler Komitesi Başkanı Beyhan Baycar, "Avrupa bizim için önemli bir pazar; ihracatımızın yaklaşık %58'lik kısmını buraya gerçekleştiriyoruz ama bu ülkelerin ithalatı içerisinde payımız hâlâ çok az" dedi. Baycar, "Örneğin Hollanda'nın sektör ithalatında payımız sadece yüzde 1.8 düzeyinde. Avrupa'da ikili iş görüşmeleri gerçekleştirmemizin ana nedenlerinden biri de bu payı artırabilmek" diyen Baycar, Türk ev ve mutfak eşyaları sektörü olarak 2022 itibarıyla 3.5 milyar dolarlık ihracata imza attıklarının altını çizdi. Beyhan Baycar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye ihracatında payımız çok fazla gözükmese de dünya ölçeğinde sektörümüzde Çin, Almanya, İtalya ve Hollanda'dan sonra 5. büyük ihracatçı konumundayız."

TÜRKİYE İÇİN FIRSAT

Sektör olarak ticaret fazlası verdiklerini söyleyen Baycar, "Hollanda ithalat tarafında 4.4 milyar dolarlık ithalatı ile küresel bazda yüzde 3.4 pay ile 6. büyük ithalatçı konumunda. Bu da aslında Türkiye için bir fırsat. Hollanda, ağırlıklı olarak ithalatını Çin'den gerçekleştiriyor. Türkiye'den ithalat artışı yüzde 2.8 ile sınırlı kaldı" ifadelerini kullandı. Amaçlarının öncelikle sektör olarak duruşlarını, profesyonelliklerini Avrupalı alıcılara gösterebilmek olduğunu dile getiren Beyhan Baycar, Hollanda'da yapılan program ile maksimum sayıda alıcı firmayı üreticilerle buluşturduklarına vurgu yaptı. Beyhan Baycar, "İki gün süren etkinlikte firmalarımız, Avrupa ülkelerinden gelen alıcılarla yaklaşık 240 ikili görüşme gerçekleştirdi" şeklinde konuştu. 


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR