Dolar $
34.08
%0.02 0
Euro €
37.74
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.8
%-0.27 -0.12
Çeyrek Altın
4481.27
%-0.71 -31.78
SON DAKİKA
Enerji Pazartesi 18 Ocak 2021 13:42

ARACI KALKACAK TASARRUF SAĞLANACAK

Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Ali İhsan Sılkım, "Sanayide dijitalleşme yanında blockchain (blok zinciri) teknolojisiyle enerjide satış politikalarında üretici ile tüketici arasındaki aracıların kalkmasıyla, tasarruf yapılması hedefleniyor" dedi.

Aracı kalkacak  tasarruf sağlanacak

Sılkım, enerjinin en yoğun kullanıldığı alanların başında sanayi ve üretim sektörünün geldiğini belirterek, "Dijitalleşme ve yeni teknolojiler bu alanlardaki tasarrufların kilit noktasını oluşturacak. Verimli elektrik motorlarının kullanılması, üretim hatlarının revize edilerek zaman kaybının ve maliyetlerin azaltılması, atık enerjinin geri kazanılması gibi enerjide tasarruf sağlayan çalışmalar yapılabilir" dedi. 

Kojenerasyonla doğa kirliliğine son! 

Dünya genelinde "4. sanayi devrimi" olarak da nitelendirilen "Endüstri 4.0" stratejisine hız verilmesi ile yapay zeka uygulamalarının kullanımının arttığını ifade eden Sılkım, buna uygun cihazların üretiminin de hızlanmaya başladığını ve bu sayede enerji tüketiminin kontrol edilerek enerji tasarrufunda yüksek verimliliğin mümkün olduğunu belirtti. Sılkım, "Sanayide dijitalleşme yanında blockchain (blok zinciri) teknolojisi ile enerjide satış politikalarında üretici ile tüketici arasındaki aracıların kalkması çalışmaları yapılmakta, bu sayede enerjide tasarruf yapılması hedefleniyor" değerlendirmesinde bulunarak, ayrıca enerji verimliliği ve tasarrufunda tercih edilen bir başka uygulamanın da "kojenerasyon" sistemleri olduğunu aktardı. Tek bir yakıt kaynağıyla hem elektrik hem de ısı elde edilen kojenerasyon teknolojisiyle üretim maliyetleri düşerken, fosil yakıtlarının yan etkilerinden kaynaklanan doğa kirliliğinin de büyük ölçüde önüne geçilebiliyor" diye konuştu.