Dolar $
32.35
%-0.06 -0.02
Euro €
34.85
%0.35 0.12
Sterlin £
40.7
%-0.09 -0.04
Çeyrek Altın
3903.81
%-0.34 -13.27
SON DAKİKA
KİTAPLAR ARASINDA Cumartesi 20 Ağustos 2022 02:17

ANNEMİN BİLMEDİĞİ HER ŞEY

Yazar: Arda Erel İnkılap Kitabevi

Annemin Bilmediği Her Şey

Toplumun dayattığı değerlere ve kişiyi kendisi olmaktan çıkaran bütün kutsallara başkaldıran “Annemin Bilmediği Her Şey” romanının alt metninde çok sayıda okuma yer alıyor. Arda Erel’in, çocukken tutmaya başladığı günlüklerle başlayan yazma serüveni “Annemin Bilmediği Her Şey”de bir sinema filminden aktarılan sahneler gibi akıcı bir üsluba dönüşüyor. Geçmişle hesaplaşmalar sunan romanda, hafızasını kaybetmesinden yararlanılan bir adamın istenildiği şekilde yeniden yaratılma çabası da ortaya koyuluyor.

“Annemin Bilmediği Her Şey” romanında anne ve baba kavramları bir bir alt üst edilirken; bilinenin ve toplumun kabul ettiklerinin de ötesine geçiliyor. Romanda; bütün ömrünü sadece eş ve anne olmak üzerine kuran ve kocasının tahrip ettiği alanı oğluyla doldurmaya çalışarak kadınlığını tamamen göz ardı eden bir “anne” ile keskin toplumsal rollere uygun şekilde işe gidip gelen ve bir anlamda kendi hayatına bakan bir “baba”nın, oğullarını istedikleri gibi şekillendirmeye çalışması işleniyor.

Dünyanın Bütün Yaftalamalarına Bir Başkaldırı Romanı

Aşırı bireyciliğe doğru giden bir toplum yapısının ince ince eleştirildiği “Annemin Bilmediği Her Şey”; seçilemeyen ailenin, ırkın, mezhebin ve daha nicesinin, kişinin üzerine sinen karanlığına bir projeksiyon tutuyor. Evrensel konuların ele alındığı romanda, dünyada olup biten bütün yaftalamalara başkaldırılırken, Arda Erel tüm sınıfları ve kimlikleri bir bütünlük içerisinde veriyor. Dramatize etmeden drama yönelen ve olaylara gerçekçi bir üslupla yaklaşan Erel, bireysel hafızayı toplumdan ayırmadan herkesten parçalar sunduğu romanında “Ben varım!” diyenleri kaleme alıyor.

Yaraların Hiyerarşisi Kurulmadan Yaratılacak Bir Toplumun Hayali Var

İnsana dair pek çok soruna değinen “Annemin Bilmediği Her Şey”de, yaralar arasında hiyerarşi kurulmazken; başkalıklar korunup, aynılığa inilmeden yaratılacak toplumun altı çiziliyor. Göç politikalarından cinsiyet dayatmalarına, dinî olgulardan ekonomiye kadar eleştirilerle bezeli romanda Erel; toplum içerisinde kimliğini gizlemek zorunda kalanları, aynanın diğer ucunda kendisini bulamayanları ve en önemlisi de ailelerinin asimilasyonuna uğrayanları anlatıyor. Arda Erel’in tuttuğu günlüklerle başlayan yazma yolculuğu, İnkılâp Kitabevi imzasıyla basılan “Annemin Bilmediği Her Şey”de beklemedikleri bir sahneyle karşılaşmak istemeyen toplumun dönüştürmeye çalıştığı Altan’ın hikâyesine ulaşıyor.

ABONE OL