Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
AVRUPA BİRLİĞİ Cuma 17 Kasım 2023 13:21

AB, ATIK İHRACATINI DÜZENLEYECEK YENİ KURALLAR KONUSUNDA UZLAŞTI

Avrupa Birliği (AB) kurumları, üye ülkelerin atıklarını, düzgün biçimde işleyemeyen ülkelere ihraç etmelerine son verecek kurallarda anlaştı.

AB, atık ihracatını düzenleyecek yeni kurallar konusunda uzlaştı

AB Konseyi, üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu (AP) arasında müzakere edilen ve atık yönetim kurallarının güncellenmesini içeren düzenleme konusunda uzlaşı sağlandığını açıkladı.

Buna göre, sorunlu atıkların AB dışına sevkiyatı azaltılacak.

Atık ihracat prosedür ve uygulamaları Birliğin döngüsel ekonomi hedeflerini yansıtacak şekilde güncellenecek.

Atıkların uluslararası nakliyesinin insan sağlığına ve çevreye tehdit oluşturmaması sağlanacak.

AB'den üçüncü ülkelere atık ihracatı yapacakların sevkiyat, varış ve transit ülkelerine bildirimde bulunmaları ve bu ülkelerden yazılı onay almaları gerekecek.

AB ülkelerinin plastik atıklarını OECD üyesi olmayan ülkelere ihraç etmesi yasaklanacak. Söz konusu yasak, düzenleme yürürlüğe girdikten 2,5 yıl sonra uygulanacak.

AB'nin atık göndereceği dış ülkelerde bu atıkları işleyecek veya geri dönüştürecek tesisler bulunması ve bu tesislerin bağımsız kurumlarca denetlenmesi gerekecek.

AB'den belirli tehlikesiz atıkların OECD üyesi olmayan ülkelere gönderilmesi için, söz konusu ülkede atıkları çevreye duyarlı bir şekilde işleyebilecek kapasite bulunması şartı gerekecek.

Söz konusu düzenleme, bu aşamadan sonra AP ve üye ülkelerin onayının ardından AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girecek.

AB'nin atık ihracatının yaklaşık yarısı atık yönetim kuralları olmayan veya zayıf olan OECD dışındaki ülkelere yapılıyordu. Yeni kurallar buna son vermeyi hedefliyor.


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR