SON DAKİKA
Teknoloji Pazartesi 12 Eylül 2022 02:31

6G TEKNOLOJİSİ TÜM DÜNYANIN GÜNDEMİNDE

İstanbul Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Arslan, "5G dijital dünya bileşenleri açısından bir emekleme dönemi olarak görülebilir, ya da bir film fragmanı. 6G ise belli bir olgunlaşma ile filmin sinemadaki gösterimi olacak şeklinde örneklendirilebilir" dedi

6G teknolojisi tüm dünyanın gündeminde

Bilişim sektöründe yaşanan gelişmelerin sağlıktan eğitime, iş yapma biçimlerinden eğlenceye kadar hayatın her alanındaki önemi artırmaya devam ediyor.

Bilişim dünyasındaki gelişmelere imkan tanıyan en büyük yeniliklerden biri 5G oldu. 5G teknolojileri henüz tamamen yerleşmezken 6G de son dönemde dünyanın gündemine girmiş durumda.

6G çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Medipol Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Arslan, son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle beraber artan veri trafik yoğunluğuna ve farklı uygulama ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla 5G standartlarının geliştirildiğini söyledi.

5G’nin farkı var

Farklı uygulama ihtiyaçlarına aynı anda cevap verebilme kabiliyetinin 5G’yi önceki sistemlerden ayıran en önemli farklılık olduğuna değinen Arslan, birçok farklı kablosuz haberleşme gereksiniminin aynı anda karşılanabilmesi ihtiyacının giderek daha fazla artacağı göz önüne alınarak çalışmalarına başlanılan 6G’nin, 2026 yılında standart çalışmalarına başlayıp 2030’lu yıllarda tüketicinin hizmetine sunulmasını beklendiğini belirtti.

5G standartlarıyla birlikte ortaya çıkan yeni vizyonun devamı niteliğinde olan 6G sistemlerinin önemine dair detaylar veren Arslan, "Yapay zekâ ve makine öğrenmesi gibi teknikleri de kullanarak insan ve çevrenin bütünleşmesini sağlayacak, nesnelerin insanlara daha fazla hizmet ettiği, nesnelerin haberleşmesi ile toplumun bütünleştiği bir dünyada sadece kişilerin değil sağlıktan tarıma, eğitimden ulaşıma ve daha birçok dikey sektörün dijitalleşmesine katkıda bulunacak. Özet söylemek gerekirse; 5G bu saydığımız dijital dünya bileşenleri açısından bir emekleme dönemi olarak görülebilir, ya da bir film fragmanı. 6G ise belli bir olgunlaşma ile filmin sinemadaki gösterimi olacak." dedi.

Radar ve algılama teknolojisi

6G ile beraber klasik veri haberleşmesi dışında ortam bilgisi denilebilecek verilerin de üretilmesi, toplanması ve bu verilerden yeni bilgilerin üretilmesinin önem kazanacağına işaret eden Arslan, radar ve algılama teknolojisinin haberleşme teknolojisi ile bütünleşmesinin 6G ile mümkün olacağının altını çizdi.

Arslan, 6G'nin daha önce kullanılamayan yüksek frekansların kullanılmasına fırsat vereceğine vurgu yaparak, 6G'nin çok daha hızlı ve çok daha algılayabilen, hem duygu/algı kabiliyeti olan hem de haberleşebilen bir teknoloji olduğunun altını çizdi.

Her şeyi algılayabilen, aynı zamanda haberleşebilen bir ağ yapısının güvenli olması gerektiğine vurgu yapan Arslan, "Siber güvenlik tehditlerinin çok daha fazla artabileceği böyle bir ağın klasik güvenlik tedbirleri yanında yeni ve daha güvenli teknolojilerle donatılması 6G ile mümkün olacaktır. 5G vizyonu çok muhteşem, ama 5G teknolojisinin bu vizyona uygun olmadığını ve biraz aceleye getirildiğini düşünebiliriz. 6G ile bu vizyonu daha da genişletip bu vizyona uygun çok daha iyi bir teknoloji geliştirmemiz gerekecek." ifadelerini kullandı.

Arslan, Türkiye’de şu an az sayıda üniversitenin 6G üzerine çalışmalar yaptığına değinerek, endüstrinin 6G çalışmalarına dahil olması için üniversite- sanayi iş birliklerinin önemli olduğunu söyledi.