SON DAKİKA
Gastronomi Salı 03 Eylül 2024 17:07

32. WORLDFOOD İSTANBUL FUARI KAPILARINI AÇTI

Sektördeki son yenilikleri ve gıda trendlerini sergileme ve keşfetme imkanı sağlayan Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı WorldFood İstanbul, 32'nci kez Tüyap Kongre ve Fuar Merkezi'nde kapılarını açtı.

32. WorldFood İstanbul fuarı kapılarını açtı

WorldFood İstanbul, 42 ülkeden 1300'e yakın yerli ve yabancı katılımcı ile 80 ülkeden 900’ü aşkın satın almacıyı bir araya getiriyor.

Avrasya'nın en büyük sektör fuarı olan etkinliğin açılışı, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe'nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Fuar kapsamında düzenlenen "Küresel Pazarlarda Yeni Dönem: Sürdürülebilir Gıda ve İhracat" başlıklı oturumunun moderatörlüğünü TİM Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu yaptı.

Oturumda, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya ve TİM Meyve Sebze Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu konuşmacı olarak yer aldı.

TMO Genel Müdürü Güldal paneldeki konuşmasında, üretimde "devamlılık" yaklaşımının önemini vurgulayarak, "Üretimde istikrar ve devamlılık ancak planlama ile mümkündür. Tarım Bakanlığımız ve ilgili kamu kuruluşlarımızın bu alandaki özel çabaları ve sektör profesyonellerinin işbirliğiyle bu alanda yüksek hedefler koymuş durumdayız. Özellikle de Tarım ve Orman Bakanlığı Üretim Planlaması bu alanda atılan en önemli adımlardan bir tanesi." diye konuştu.

- "Tarımsal ürün ihracatında dünya liderleri arasında yer alıyoruz"

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Kılıçkaya da salgın ve iklim krizi gibi küresel zorlukların etkisinde tarım ve gıdanın ne kadar hayati öneme sahip olduğunun bir kez daha görüldüğünü söyledi.

Türkiye'nin etkili dış ticaret politikaları sayesinde tarımsal ürün ihracatında dünya liderleri arasında yer aldığını belirten Kılıçkaya, "Gıda arz güvenliğimizden ödün vermeden elde ettiğimiz bu başarıları daha da ileriye taşımak amacıyla çeşitli alanlarda destekler sunmaktayız. Değişen ihtiyaçlara uygun olarak sağladığımız bu destekler arasında yer alan e-Ticaret destekleriyle 2023 yılında toplam ihracat rakamları içerisinde yüzde 1,5 olan e-ihracat payını, 2028 yılına kadar yüzde 10'a çıkarmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

TİM Meyve Sebze Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Mutlu da sürdürülebilirliğin tarladan sofraya gıdanın aksamadan ulaşmasıyla mümkün olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Küresel belirsizliklerin gölgesinde, gıda arzında istikrarımızı sürdürebilmemiz için iklim krizine karşı proaktif adımlar atmamız gerekiyor. Örneğin, dünya genelinde yaş meyve tüketiminden paketli meyvelere doğru bir ilgi artışı gözlenmekte. Önümüzdeki dönemde bu süreci en iyi şekilde yönetebilmek için çiftçilerle ilişkilerimizi güçlü tutmalı ve geleneksel yöntemlerin ötesinde, en verimli uygulamaların erişilebilirliğini artırmaya çabalamalıyız. Bu alandaki tüm paydaşlarımızla birlikte, neler yapabileceğimiz konusunda iş birliğine odaklanmış durumdayız."

WorldFood İstanbul, Tüyap Kongre ve Fuar Merkezi'nde 6 Eylül'e kadar ziyaret edilebilecek.