Dolar $
32.56
%0.15 0.04
Euro €
34.86
%0.28 0.09
Sterlin £
40.72
%0.17 0.07
Çeyrek Altın
3970.39
%-0.38 -14.83
SON DAKİKA
Denizcilik Çarşamba 15 Kasım 2023 02:29

250 YILDIR GELECEĞİN "BARBAROS"LARI YETİŞİYOR

Mavi Vatanın savunması için Deniz Kuvvetleri Komutanlığının nitelikli insan gücünü karşılamayı amaçlayan DHO'da toplam 1685 öğrenci eğitim görüyor. DHO 250. yıl dönümünü kutluyo

250 yıldır geleceğin

Mühendishane-i Bahr-i Hümayun adıyla 18 Kasım 1773'te Kasımpaşa'da kurulan Deniz Harp Okulu (DHO), 250'nci kuruluş yıl dönümünü kutluyor. Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Deniz Harp Okul Komutanlığı, kuruluşunun 250'nci yıl dönümü münasebetiyle kapılarını basın mensuplarına açtı. Tuzla yerleşkesinde düzenlenen basın turunda, geçmişten günümüze okulun eğitim faaliyetleri tanıtıldı. Deniz Kurmay Albay Emin Yılmaz okulu tanıtan brifing verirken, DHO Komutanı Tümamiral Ramazan Özoğul basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Öğrencilerin eğitim ve yaşam alanları tanıtıldıktan sonra geminin kumanda edildiği köprü üstü, denizde haberleşme ve radar simülatörleri, daha sonra limanda kürek ve yat faaliyetleri gösterildi. Öğrencilerin öğle yemeğinden sonra temel denizcilik eğitimleri izlendi.

Eğitim Filotillası Komodoru Deniz Albay Volkan Salih Eser'in komutasında verilen eğitimde öğrencilere gemi kumandası, taktik muhabere, iki gemi arasında malzeme nakli, posta çantası alma verme gibi temel eğitimler gösterildi. 

 Mavi Vatanın savunması onlara emanet

Türk Deniz Kuvvetlerinin 250 yıldır ana subay kaynağı olan Deniz Harp Okulu'nda geleceğin bahriyelileri yetişiyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin deniz hak ve menfaatlerini korumak üzere öğrenimlerini tamamlayan 250'nci yıl mezunu 10'u kadın, 12'si yabancı ülke mensubu misafir personel olmak üzere 466 teğmen, 31 Ağustos'ta yapılan törenin ardından donanmadaki görevlerine başladı. Teğmenler Mavi Vatanın savunması için donanmadaki yerlerini alırken, 318 genç bahriyeli Heybeliada yerleşkesinde intibak eğitimlerini başarıyla tamamladı ve 27 Eylül'de ant içip, meç kuşandı. 

Hem deniz subayı hem mühendis olarak yetişiyorlar

DHO öğrencileri akademik program uyarınca 1 yılı İngilizce hazırlık sınıfı olmak üzere toplam 5 yıl süresince yoğun olarak uygulamalı denizcilik eğitimlerinin yanı sıra mühendislik eğitimi de alıyor. İngilizce dışında Rusça ve Çince eğitim de veriliyor. Yüksek teknoloji ürünü harp silah araç ve gereçlerini kullanan insan gücü ihtiyacının gerekliliği ile DHO öğrencileri hem deniz sınıfı subay hem de Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından kabul edilen bir lisans diploması sahibi oluyor.

Okulda bilgisayar, elektrik-elekronik, endüstri, gemi inşa ve makine mühendislikleri olmak üzere 5 dalda lisans eğitimi ile Deniz Kuvvetlerinin ihtiyaçları doğrultusunda deniz subayı ve gemi adamı yeterliliklerini sağlayacak şekilde akademik ve uygulamalı askeri eğitimler veriliyor. Akademik lisans eğitiminin idamesi kapsamında 2'si profesör, 5'i doçent, 61'i sivil olmak üzere toplam 129 öğretim elemanı görev yapıyor. 

TÜBİTAK ve TEKNOFEST çalışmaları

Öğretim üyeleri ve öğretim elemanlarından oluşan akademik kadro tarafından bu sene 3 TÜBİTAK proje çalışmasına yürütücü olarak, diğer üniversitelere ait 6 TÜBİTAK ve 1 TENMAK projesine de paydaş olarak katılım sağlandı. DHO ile Milli Denizaltı Dizayn Proje Ofisi arasında yapılan iş birliği kapsamında 5 öğretim üyesi, milli denizaltı kavramsal tasarım çalışmalarına aktif katkı katılıyor. MSÜ Deniz Harp Okulu Makine Teknolojileri Kulübü öğrencileri, TEKNOFEST 2023'te Jet Motor Tasarımı kategorisinde 225 takım arasından MSÜ İki Mavi takımı ile 1'inci ve MSÜ Armada takımı ile 3'üncü oldu. Makine Teknolojileri Kulübü öğrencileri ayrıca Amerikan Uzay ve Havacılık Enstitüsü 2023 Yılı Jet Motor Tasarım Yarışması'nda dünya çapında 1'inci oldu.

Atatürk'ün yatı Deniz Kuvvetleri için onarılıyor

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının önemli projelerinden biri, Atatürk'ün yatı Savarona'nın DHO öğrencilerinin seyirleri için kullanılması. 17 Ağustos'ta Deniz Kuvvetlerine alınan Savarona'nın 19 Eylül'de Milli Savunma Bakanlığı İstanbul Tersanesi Komutanlığı'nda havuz onarımına başlandı.

Yatın yeniden hizmete alınması kapsamında planlanan bakım-tutum faaliyetlerinin 2024 yazında tamamlanması planlanıyor. Deniz Harp Okulu mensuplarının en büyük hayali, Atatürk'ün manevi mirası olan gemide bir an önce açık deniz eğitimlerini icra etmek. 



ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR