SON DAKİKA
Denizcilik Çarşamba 16 Ekim 2024 11:03

24 YILDA 724 LÜKS YAT SUYA İNDİRİLDİ

Antalya Serbest Bölge, 2024 yılının ilk beş ayında 30 lüks yatı suya indirirken, 2000 yılından bu yana toplamda 724 lüks yat üretimi gerçekleştirdi. Serbest bölgedeki istihdam sayısı 10 bine yaklaşırken, bu yıl için ticaret hacminin 1,2 milyar doları aşması bekleniyor.

24 yılda 724 lüks yat suya indirildi

Antalya Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi AŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, bölgenin yat sektöründeki gelişimini vurguladı. "Yat sektörü son derece canlı. İlk beş ayda ticaret hacmimiz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56 artarak 137 milyon dolara ulaştı" dedi. 2024 yılının ilk beş ayında toplam ticaret hacminin ise 500 milyon doları geçmesi bekleniyor.

Antalya Serbest Bölgesi, yurtdışına ihraç edilen yatların yanı sıra, yat bakım ve onarımında da önemli bir merkez haline geldi. 2023 yılının ilk beş ayında yapılan ihracat, ithalatı karşılama oranı ise yüzde 154 olarak kaydedildi.

Bölgedeki istihdam da artış gösterdi. Çalışan sayısının yaz aylarında 20 bine ulaşması beklenirken, yat sektöründeki firmalar, 10 metreden 90 metreye kadar olan yatları üretmekte. Gürses, "Bölgemizdeki firmalar, sipariş esasına göre üretim yaparak ABD, İtalya, Angola, Kenya ve İngiltere gibi ülkelere yat imalatı gerçekleştiriyor" diye ekledi.

Türkiye, yat sektöründe dünya sıralamasında üçüncü sırada yer alıyor. Gürses, "Türkiye'nin bu sıralamaya ulaşmasında Antalya Serbest Bölgesi'nin büyük katkısı var. Üretilen yatlar fuarlarda sergilendikçe tanınırlığımız artıyor ve daha fazla talep geliyor" dedi.