Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Kübra Çetindağ | Perakende Çarşamba 07 Şubat 2024 15:36

"2024 ZOR BİR YIL OLACAK AMA İYİMSERİM"

BMD'nin düzenlediği etkinlikte organize perakendenin lider isimleri bir araya geldi. Toplantıda konuşan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker, 2024 için, "Zor bir yıl olacak. Biz de hazırlığımızı bu beklenti doğrultusunda yapıyoruz. Beklentilerimizi daha küçük tutuyoruz. Biraz gayretkeş olmalıyız. Ama iyimserim" dedi.

"2024 zor bir yıl olacak ama iyimserim"

Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) Fast Company ile düzenlediği ‘Perakende Buluşması – Ne Oldu Ne Olacak?’ etkinliği, organize perakendenin lider isimlerini bir araya getirdi. 

Toplantının açılışında konuşan BMD Başkanı Sinan Öncel, 6 Şubat’ın Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıldönümü olduğunu hatırlatarak sözlerine başladı. Öncel, depremlerde hayatını kaybedenlere bir kez daha Allah’tan rahmet diledi.

Depremlere ve yüksek maliyet artışlarına rağmen 2023 yılının perakende için genel olarak verimli geçtiğini bildiren Öncel, “Markalarımızın ciroları ortalama yüzde 80 arttı. Cirolardaki yüksek oranlı artış ağırlıklı olarak maliyetlere bağlı fiyatların yükselmesinden kaynaklanıyor. Çünkü aynı dönemde her üç markamızdan birinin adet satışlarının gerilediğini biliyoruz. Yüksek maliyet artışları 2024’te de bir tehdit olarak önümüzde duruyor. Markalarımızın 2024 performansında maliyet artışlarının yanı sıra, yerli tüketicinin alım gücü ve turiste satışların düzeyi belirleyici olacak” dedi.

 

Aslolan karlı satış

 

Toplantının ‘Global Liderlik’ başlıklı oturumunda Yıldız Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Ülker, Sinan Öncel’in sorularını yanıtladı. Aynı zamanda BMD üyesi, Godiva ve pladis’in Yönetim Kurulu Başkanı olan Murat Ülker, 2023’ün Yıldız Holding için çok iyi geçtiğini bildirdi. Ülker, 2024 için ise, “Zor bir yıl olacak. Biz de hazırlığımızı bu beklenti doğrultusunda yapıyoruz. Beklentilerimizi daha küçük tutuyoruz. Biraz gayretkeş olmalıyız. Ama iyimserim. Nakit para mühim, ama yetmez, finansman temini de lazım. Asıl olan ise kârlı satış” diye konuştu.

Kiraların işin verimine göre belirlenmesi gerektiğini söyleyen Ülker, “Devlet de stopaj ve gelir vergisi konusunda mal sahiplerine kolaylık yapsa iyi olur” dedi.

Murat Ülker, perakendede dikkat edilmesi gereken üç konuyu ise şöyle sıraladı: “Birincisi hiçbir marka vazgeçilmez değildir. İkincisi naktin kral olduğu unutulmamalı. Üçüncüsü ve belki de en önemlisi ise itibar. Markanın itibar kaybetmemesi gerekiyor.”

Boyner Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner de şunları söyledi: “Dünyada darmadağın olan ekonomiler yüzde 15-20 enflasyonla toparlanırken biz yüzde 70’lere savrulduk. Şimdi geri savruluyoruz. Zembereğin yerine oturtulması ağır kontrol istiyor. Karşımızda piyasayı değil yine devleti görüyoruz. Kura, faize ekonomi yönetimi karar veriyor. Yakın zamana kadar kira artışlarına da devlet karar veriyordu. Enflasyonda kaybolan maaşları yerine koymaya da yine kamu yönetimi karar veriyor. Perakendeci sadece maliyetleri yönetmeye çalışıyor. Şimdi kurallı ekonomi yönetimi ile iyi bir yere doğru gidiyoruz. Biz bankacı, perakendeci, AVM işleticisi hepimiz birbirimize tutunduk. 2024’ü kendi işimizde berbat bir sene yaptırmayacağız. Moralini kaybeden başta müşteri olmak üzere her şeyini kaybeder. 2024’te sektör için kâbus senaryoları yok. Müşteri ile baş başayız. Her şeyden vazgeçebiliriz ama müşteriden vazgeçemeyiz. Biz müşterimize tutunmak zorundayız.”

 

 

 

2023 fırsatları okuduğumuz bir yıl oldu

 

Toplantının CEO oturumuna ise Vakko Holding CEO’su Jaklin Güner şöyle konuştu: “2023 hiç kolay bir yıl değildi. Ama beklenmedik sonuçların da elde edildiği bir yılı geride bıraktık. Grup olarak 2023 bizim için fırsatları okuduğumuz bir yıl oldu. Bu fırsatlardan büyük avantajları nasıl ede edebiliriz, müşterilerimizi nasıl daha çok mutlu edebiliriz sorusuna kafa yorduk. 2024’te bu fırsatları okumaya devam edeceğiz.”

 

Kozmetik sektörü 2023’te adet bazında yüzde 15 büyüdü

 

Atelier Rebul Eş CEO’su Nükhet Filiba da, “Depremler, önlenemez maliyet artışları ve turist trafiğinin düşmesi nedeniyle 2023 perakende için zor geçti. Kozmetik kategorisi daha şanslıydı. 2023’te kozmetik sektörü adet bazında yüzde 15 büyüdü.  2024 perakende müşterisi zamlı maaşlarla mayıs sonuna kadar alışverişe devam edecek diye düşünüyoruz. Turist alışverişinde ise fiyatlar pahalı olduğu için artış beklemiyoruz” diye konuştu.

 

Yüzde 100 İş Bankası iştiraki olduk

 

Sportive CEO’su Zeynep Selgur ise, “Aktif spora hızlı bir giriş yaptık. Mağazalarımızdaki müşterilerimzin ortalama yaşı 29, onlindeki müşterilerimzin ortalama yaşı ise 25. Bunun üzerine farklı projeler geliştireceğiz. Hızla mağazalaşıyoruz. Türkiye genelinde 350 noktaya global markaların dağıtımını sağlıyoruz. Biz geçen Cuma itibarı ile yüzde 100 İş Bankası iştiraki olduk” ifadelerini kullandı.

 

Dünyada e-ticaret hacmi 6,5 trilyon dolara çıktı

 

Trendyol CEO’su Erdem İnan da “E-Ticarette Neler Olacak?” başlıklı  oturumda online ticaretle ilgili gelecek projeksiyonlarını anlattı. 2023’te e ticaretin pandemi öncesine yakın bir büyüme oranı yakaladığını bildiren İnan “E-ticaret hacmi dünyada 5,5 trilyon dolardan 6,5 trilyon dolara, Türkiye’de ise 800 milyar liradan 1,5 milyar liraya çıktığını bildirdi. İnan, 2024’te ise e-ihracatta yüksek oranlı artış beklediğini kaydetti.

 

2024’Ü olimpiyat madalyası ile taçlandıracağız

 

BMD Başkanı Sinan Öncel, toplantının ‘Global Liderlik’ oturumu öncesinde sahneye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ’ı davet etti. Türkiye Kadın Voleybol Milli Takımı’nın dünyada bir numara olmasının mimarlarından Üstündağ, “Hiçbir başarı tesadüfen kazanılmıyor. 2024’ü olimpiyat madalyası ile taçlandıracağız” diye konuştu. Üstündağ’ın sözleri salondan büyük alkış aldı.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR