Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Paraf üstü web
Halkbank mobil
Kobi Pazartesi 15 Ocak 2024 11:56

2024 KOBİ'LERİN YILI OLACAK

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, KOBİ'lerin ihracatını artırmasına çok önem verdiklerine vurgu yaparak, "2024 yılında bu desteklerimizi 22 milyar lira olarak açıkladık ve yıl bitiminde göreceksiniz bunu biraz daha artıracağız" dedi.

2024 KOBİ'lerin yılı olacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, KOBİ'lerin ihracatını artırmasına çok önem verdiklerine vurgu yaparak, "2024 yılında bu desteklerimizi 22 milyar lira olarak açıkladık ve yıl bitiminde göreceksiniz bunu biraz daha artıracağız. Siz ihracat yapın biz yanınızdayız, siz yeni pazarlar arayın biz yanınızdayız, gençler ihracata başlasın biz yanınızdayız” dedi

Ticaret Bakanlığı olarak ticareti artırmayı istediklerini vurgulayan Bolat, bunu yaparken de daha rekabetçi, yüksek katman değerli AR-GE inovasyon tasarım ve marka boyutuyla pazar çeşitlendirmesini de öncelik alan bir ihracat yapısı tesis etme politikası izlediklerini bildirdi.

İhracat payı arttı

Bolat, küresel gelişmeler karşısında da politikalarda çeşitli uyumlar, adaptasyonlar yaptıklarını kaydederek, "KOBİ'lerimizin ihracatını artırmak çok önem verdiğimiz bir husus. Türkiye'de KOBİ'lerin toplam ihracattaki payı artık yüzde 30'a yaklaştı. Bu önemli bir başarı. Yani bundan 20 sene önce KOBİ'lerin ihracattaki payı çok çok düşük seviyelerdeydi." dedi.

Geçen yıl mal ve hizmet ihracatçılarına toplam 11 milyar 700 milyon lira destek verdiklerini anımsatan Bolat, "Bu bizim Bakanlığımızın toplam bütçesinin yüzde 60'ı idi. 2024 yılında bu desteklerimizi 22 milyar lira olarak açıkladık ve yıl bitiminde göreceksiniz bunu biraz daha artıracağız. Siz ihracat yapın biz yanınızdayız, siz yeni pazarlar arayın biz yanınızdayız, gençler ihracata başlasın biz yanınızdayız." ifadelerini kullandı.

e-ihracatın payı artacak

E-ihracatın payını da artırmayı hedeflediklerini dile getiren Bolat, "E-ihracatın toplam ihracattaki payı yüzde bir buçuktu. Hedefimiz 2028'de bunu yüzde 10'a çıkarmak. TOBB ve TİM'le beraber bir ortak şirket kuruluşu çalışması tamamlanıyor. Onlarla beraber inşallah Türkiye E-İhracat Platformu bu yılın içinde faaliyete başlamış olacak" diye konuştu.

Bolat, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği Anlaşması'nın genişletilmesi kapsamında da çalışmaların devam ettiğini anlatarak, ayrıca vize engelinin kaldırılması, en azından iş insanları, akademisyenler, öğrenciler için çok kolaylaştırılması konusunda Avrupa Birliği'nin bir çalışma içinde olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin 2024 yılına iyi başladığını belirten Bolat, "2024'te 267 milyar dolar mal ihracatı, 110 milyar dolar hizmet ihracatı ile 377 milyar dolar bir döviz geliri sağlamak hedefindeyiz. Bunun için canla başla çalışacağız." dedi.

Elimiz piyasanın üzerinde

Ticaret Bakanı Bolat, fahiş fiyat artışı, stokçuluk faaliyetleri ve fiyat dalgalanmaları karşısında tüketicileri korumaya yönelik yapılan çalışmalara da değindi.

Otomotiv sektörü, emlak piyasası ve gıda sektörlerinde fahiş fiyat ve stokçuluk noktasında 17 bin 780 denetim ve soruşturma sonucunda yaklaşık 602 milyon lira idari para cezası uygulandığını bildiren Bolat, ayrıca mesafeli sözleşmeler, abonelikler, tehlikeli ürün, sağlığa zararlı ürün, fiyat etiketi aykırılığı gibi konularda da yüz binlerce firmanın denetlendiğini ve 843 milyon lira idari para cezası uygulandığını dile getirdi.

Bolat, "Elimiz piyasanın üzerinde. Bu noktada hangi alanda, hangi sektörde bir boşluk ya da haksız fahiş fiyat uygulaması ya da stokçuluk gibi durumlar görürsek denetim ekiplerimiz vasıtasıyla orayı denetliyoruz. Bir yasal eksiklik varsa hemen yönetmelik, tebliğ yayınlama şeklinde düzenlemelerimizi yapıyoruz." dedi.

2024 KOBİ’lerin yılı olacak! Türkiye E-İhracat Platformu faaliyete başlıyor! Bakan Bolat: Siz ihracat yapın biz yanınızdayız...

İstikrarsızlık sürecini bitirdik

Otomotiv sektöründe hayata geçirilen tedbirlere değinen Bakan Bolat, şunları kaydetti:

"Bu sürece yönelik olarak göreve geldiğimizden hemen sonra çıkardığımız düzenlemelerle oradaki belirsizlik ve istikrarsızlık sürecini bitirmiş olduk. Stoklanmış 600 bin kadar araç ortaya çıkarıldı mecburen. İkinci elde fiyatlar düştü. Bununla beraber birinci el satışları durgunlaşınca stoklar da ortaya çıkarıldı. Orada da fiyatlar düştü ve kampanyalar başladı. Piyasa düzene girdi orada. Aynı şey emlak sektöründe de oldu."



ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR