2023 SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORU'NU YAYIMLADI
Türkiye'nin en büyük yumuşak şeker üreticisi Kervan Gıda, 2023 Sürdürülebilirlik Raporu'nu yayımladı. Bu raporla, şirket sürdürülebilir başarı yolunda gerçekleştirdiği ekonomik, sosyal ve çevresel faaliyetleri vurgularken, geleceğe yönelik hedeflerini de ortaya koydu.
85’in üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiren Kervan Gıda, 2023 Sürdürülebilirlik Raporu ile bu alandaki çalışmalarını ve hedeflerini paylaştı. Sürdürülebilir Kalkınma için, küresel hedefler doğrultusunda atılan adımlarla elde ettikleri başarıları vurgulayan Kervan Gıda Genel Müdürü İdris Can, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için çalışmalarına devam ettiklerinin altını çizdi.
Hedefimiz, enerji maliyetlerini sıfıra indirmek
Enerji maliyetlerini sıfırlama hedefi doğrultusunda büyük bir adım attıklarını söyleyen İdris Can, “Manisa'nın Demirci ilçesi, Sevinçler Köyü mevkiinde 325.000 metrekarelik bir alanda 25 MW kapasiteli güneş enerji santrali kurduk. Türkiye'deki üretim tesislerimizin elektrik ihtiyacını, tamamen buradan karşılayacağız. Bu gelişme, şirketimizin maliyetlerini önemli ölçüde azaltacak ve üretim kapasitemizi arttıracak. Güneş Enerji Santralleri (GES) ile enerji ihtiyacımızı yenilenebilir kaynaklardan karşılamaya yönelik adımlarla, hem ülkemizin enerji yönetimine katkıda bulunuyor hem de çevresel ayak izimizi azaltarak doğaya olan sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. Enerji ihtiyacımızın yüzde 100'ünü güneş enerjisi santrallerimizden sağlamayı hedefliyoruz. Bu projenin kapasite artışlarının, yıllık olarak yaklaşık 50 milyon dolar gelir artışı ve 7 milyon dolar FAVÖK katkısı sağlamasını bekliyoruz. Ayrıca, Manisa'nın Gördes ve Burdur'un Kemer ilçelerindeki toplam 418.320 metrekare büyüklüğündeki arsalarımızı da önümüzdeki süreçte gelir getirici projelerle değerlendirmeyi planlıyoruz” açıklamasında bulundu.
“Sektörde fark yaratmak için çalışıyoruz”
Geçtiğimiz aylarda İzmir-Tire Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Dryff Kurutulmuş Gıda Sanayisi’nin (Dryff), yüzde 100’ünü satın aldıklarını belirten Can, sözlerine şöyle devam etti: “2,5 milyon TL nominal değerde yatırım yaptık. Bu adımımız, ürün çeşitliliği ve yenilikçilik açısından önemli bir gelişme sağladı. Bu satın alım ile gıda sektöründe katma değeri yüksek ürünlerle fark yaratmayı hedefliyoruz. 2023 yılının ilk çeyreğini piyasa ve şirket beklentilerimizin oldukça üzerinde kapatmıştık. 2023 yıl sonunda konsolide net kar tutarı, 2022’nin aynı dönemine göre yüzde 2.824 büyüyerek, 334 milyon TL seviyesine ulaştı. Brüt kar marjımızı ise yüzde 7 arttırdık. Bu büyümede yurt dışı yatırımlarımız, özellikle Mısır’daki yatırımımız önemli rol oynadı ve 2024’teki büyüme rakamlarımız üzerinde de önemli ölçüde etkili olacağını öngörüyoruz.”
“Çevre odaklı çalışmalarımız, 3 yılda yüzde 345 oranında arttı”
Sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda önemli ilerlemeler kaydettiklerini belirten Can, “Çevre odaklı harcamalarımız, 2023 yılında, 2021 yılına kıyasla yüzde 345 oranında arttı. Toplam elektrik tüketimimiz, 2021 yılına göre yüzde 11 azalırken toplam elektrik tüketimi yoğunluğumuz ton üretim başına yüzde 24 azaldı. 2023 yılında, 2021 yılına kıyasla tehlikeli atık miktarımızda yüzde 23 oranında bir azaltım gerçekleştirdik. Akhisar Fabrikası’nda geri dönüştürülen atık miktarını yüzde 81 oranında arttırmayı başardık. Kapsam 1-2 hesaplamalarımıza bu yıl Kapsam 3 hesaplamasını da dahil ettik. 2023 yılında, İstanbul lokasyonumuzdaki Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarımızda 2022 yılına göre sırasıyla yüzde 40’lık ve yüzde 51’lik bir azalma söz konusu. Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyon salımımız ise İstanbul lokasyonunda 2022 yılına göre, yüzde 50 oranında azaldı. Akhisar ve İstanbul lokasyonlarındaki toplam Kapsam 1 ve Kapsam 2 alanındaki emisyon azaltım oranımız ise yüzde 8 civarında” açıklamasında bulundu.
“Amacımız, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir toplum inşa etmek”
Sürdürülebilirlik misyonlarıyla geleceği inşa etme yolunda kararlılıkla ilerlediklerini vurgulayan Can, “Gelecek vizyonumuz, yalnızca markamızı büyütmekle kalmayıp, aynı zamanda toplumumuza ve çevremize katkıda bulunarak daha iyi bir dünya yaratmaya yönelik. Bu doğrultuda, Ar-Ge çalışmalarımız aracılığıyla şekeri azaltılmış projeler üreterek tüketicilerimize daha sağlıklı atıştırmalıklar sunmayı hedefliyoruz. Çevreye duyarlı üretim süreçleri geliştirmeyi, enerji verimliliğini arttırmayı, atık yönetimini etkin bir şekilde uygulamayı ve ürün tasarımında çevresel etkileri en aza indirmeyi amaçlıyoruz. Aynı zamanda, yaşanabilir bir dünya ve mutlu bir toplum için toplumumuzun ihtiyaçlarına odaklanarak, eğitim, sağlık ve diğer sosyal alanlarda destek sağlamayı sürdürülebilirlik stratejimizin merkezine yerleştiriyoruz. Bu çerçevede, Sürdürülebilir Gıda Platformu, Tohum Otizm Vakfı, Deniz Temiz Derneği gibi birçok sivil toplum kuruluşuyla güçlü iş birlikleri gerçekleştiriyoruz. Öte yandan her yıl 250 öğrenciye burs desteği sağlıyor, Mavera Vakfı ile sosyal yardımlar yapıyoruz. Bu sürece çalışanlarımızın katılımını teşvik ederek, yenilikçi projeleri hayata geçiriyor ve sürdürülebilirlik değerlerini iş kültürümüzün bir parçası haline getiriyoruz” dedi.