Dolar $
34.08
%0.02 0
Euro €
37.74
%-0.25 -0.09
Sterlin £
44.8
%-0.27 -0.12
Çeyrek Altın
4481.27
%-0.71 -31.78
SON DAKİKA

Yeni bir salgın kapıda mı?

Dünya Sağlık Örgütü maymun çiçeği virüsü salgını nedeniyle küresel acil durum ilan etti. Virüs vakaları önce Afrika'da baş gösterdi. Kısa süre önce ise Avrupa'da. Peki şimdi küresel acil durum ilanının ardından vaka artışı olursa ne tür önlemler alınacak? Herkesin aklındaki soru bu olsa gerek.

Covid 19 sonrası Dünya artık eskisi gibi olmayacak bunu başka salgınlar izleyecek deniyordu. Yeni salgın bu kadar çabuk mu geldi yani? Bir yüzyıl filan geçseydi hiç olmazsa. Gerçi küresel bir salgın demek için şimdilik erken. Fakat bu kadarı bile sinirlerimizi altüst etmeye yetti. Tekrar bir kapanma olur mu sorusundan ziyade bu şartlarda ülkemiz açısından bakınca ekonomimiz kapanmayı kaldırabilir mi diye sormak daha doğru galiba. 

Şimdi dönüp yine uzmanlara danışma vakti. Virüsün bulaşıcılığı konusunda alınması gereken önlemler nedir? Virüs biliniyor ise tedavi yöntemleri neler? Hastalık hangi evreden sonra ölüme sebebiyet veriyor? 

Öte yandan kiminle konuşsam artık "şu saatten sonra bana kimse salgın demesin" diyor, ağız birliği etmişçesine. Öyle bir bıkkınlık hali kaldı covid salgınından geriye. Tahammülümüz az. Bilgimiz az. Fikrimiz çok! İşte insanoğlu doğayla ve  türü dışındaki diğer canlılar ile bu kadar uğraşır onlara hor davranırsa olacağı bu! Peki bunu biliyor söylüyoruz da ne değişiyor? Sanki bu yorumu yapan kişi kendini temize çekmiş de kalanı suçlar gibi... Bakın işte sizin yüzünden! Doğa intikamını alıyor! Ağzı dili olmayan canlıların intikamı canım bu! Ne yapalım peki? Son zamanlarda aklıma gelen tek kurtuluş yöntemi böyle söyleyen bilinçli arkadaşları başka gezegene göndermek. Farazi konuşuyoruz canım şurada. Gönderelim de izleyelim bakalım ne oluyor. Orayı da dünyaya benzetmezlerse ben de bir şey bilmiyorum. 

Bu yıl Nisan ayında açıklanan verilere göre Covid 19 salgınında 7 milyon kişi öldü. Hastalığın yan etkileri araştırılmaya devam ediyor. Kronik hastalar üzerinde halen ölüme neden olabilen covidi unutabilmiş değilken yeni bir salgının ihtimali bile canımızı sıkmaya yetiyor. Son olarak şunu belirtmekte fayda var. Zootik yani hayvandan insana bulaşan bir virüs olan maymun çiçeği için uzmanlar bildiğimiz çiçek hastalığına oranla ölüm oranının düşük olduğunu söylüyorlar. Ancak gelen haberler virüsün yeni bir varyantından bahsedince daha fazlasını düşünmek istemiyorum açıkçası. Kimbilir belki herkesin kendine yeni bir gezegen bulup kaçma vakti gelmiştir. Ne dersiniz?