Dolar $
32.56
%0.14 0.04
Euro €
34.9
%0.71 0.24
Sterlin £
40.56
%0.95 0.38
Çeyrek Altın
3984.65
%0.47 18.54
SON DAKİKA
Son Yazıları

Terörizm nasıl biter?

23 Tem 2022

Liberal ve diğer ekonomik sistemlerin duvara dayandığı günümüzde ekonomi modelleri içinde insanlığı felaketlere boğan ortak asıl meselenin "faiz" olduğu biliniyor ama dünya hâlâ faiz ve faizciliğin peşinde resmen sürükleniyor.

10 Aralık 2017’de kaleme aldığım “Faiz sistemi kalktığında terörizm de biter!” başlıklı yazımı günün anlam ve önemine binaen bir kez daha okuyucularımla paylaşmak istiyorum.

“…İslam dünyasının bugünkü durumuna bakınca rahmetli Prof. Dr. Sabahattin Zaim Hoca’nın kıymeti, duruşu ve fikirleri daha iyi anlaşılıyor.

Hocaların Hocası, İslam ekonomisine verdiği katkının yanında emekliliğinde de “Okuyorum, yazıyorum ve anlatıyorum” diyerek İslam coğrafyasında basmadık yer bırakmayan bir mücahid…

Kendisi daha çok ekonomi teorisyeni ve siyaset akademisyeni olarak tanınıyor. Yetiştirdiği talebeleri devletin birçok kademesinde görev alırken onlara verdiği tavsiyeler, gelecek nesillere de nasihat, kulaklara küpe mesabesinde…

Sabahattin Zaim’in Vefa Lisesi’nde okurken etkilendiği iki hoca var… Biri felsefe öğretmeni Nurettin Topçu, diğeri tarih öğretmeni Reşat Ekrem Koçu…

***

Büyük Hoca, Selçuklu İmparatorluğu’nun ünlü veziri Nizamülmülk’ün Siyasetnamesi’ndeki tavsiyelerini günümüze göre yorumluyor. O, ayrıca demokrasiyi kadrolar hareketi olarak tanımlıyor ve diyor ki:

“Lider, devleti idare edecek yakın çevresini çok iyi belirlemelidir. Onlar da kendi çalışacakları arkadaşlarını çok iyi seçmelidirler”…

Merhum Hocaların Hocası, hem mülkiyeli, hem hukukçu olmasına rağmen iktisadın, ekonominin duayeni… Özellikle ABD’de bulunduğu yıllarda dünya ölçeğinde İslam ekonomisi alanındaki literatürü ve eserleri bu yolda parlak bir ışık...

1969 yılında kaleme aldığı Modern İktisat ve İslam adlı eseri Hoca’nın İslam ekonomisini anlattığı ilk adımlardan biri. 1979 yılında İslam ve İktisadi Nizam, 1981 yılında İslam’ın İktisadi Görüşü, 1992 yılında İslam, İnsan ve Ekonomi, 1997 yılında Türk ve İslam Dünyası’nın Yeniden Yapılanması ve 2008 yılında yazdığı İktisadi Faaliyetlerde İslami Davranış Tarzı adlı eserleri, İslam ekonomisi alanında başucu eserler...

***

1969 yılında kaleme aldığı Modern İktisat ve İslam adlı eseri Hoca’nın İslam ekonomisini anlattığı ilk adımlardan biri. 1979 yılında İslam ve İktisadi Nizam, 1981 yılında İslam’ın İktisadi Görüşü, 1992 yılında İslam, İnsan ve Ekonomi, 1997 yılında Türk ve İslam Dünyası’nın Yeniden Yapılanması ve 2008 yılında yazdığı İktisadi Faaliyetlerde İslami Davranış Tarzı adlı eserleri, İslam ekonomisini çepeçevre anlatıyor.

Ekonomi Duayeni Hocamız, sadece talebe yetiştirmek, kitap, makale yazmak, konferanslar vermekle kalmıyor. O aynı zamanda bir girişimci… Türkiye’nin motor yapabilme hasretine son veren ilk isimler arasında yer alıyor. İstanbul’da Türkiye’nin ilk motor fabrikası olan Gümüş Motor, diğer adıyla Pancar Motor’un kurucu ortağı ve yönetim kurulu üyeliği ilk girişimci faaliyeti… Hoca, devlet tarafından kurulan TÜMOSAN Motor Fabrikası’nın ilk yönetim kurulunda üye olarak görev alması da iyi bir girişimcilik örneği…

***

Hoca bir mülakatında, Hasan Ali Yücel tarafından Köy Enstitüleri’nin kurulmasıyla Türk milli eğitiminde Türklüğü ve İslamiyeti toplum hayatından uzaklaştırma çalışmalarından bahsediyor… Hatta Hoca, o yıllarda seküler baskıların dayanılmaz derecelere vardığını kaydeder ve söz konusu talihsiz adımların 1950 yıllarına kadar aralıksız devam ettiğini içi sızlayarak anlatıyor. Hoca, böylece Türk toplumunun seküler yönetimlerle köklerinden koparılmaya çalışıldığının altını çiziyor…

 Sabahattin Zaim Hoca yine İslam dininin, adaletin hayatın her zerresine hakim olmasını emrettiğini, ‘adalet mülkün temeli’ ilkesinin toplumların var olma düsturu olduğunu söylüyor… Batılı mefhumların zihinleri karıştırdığından dolayı Müslüman dünyada adaletin ne manaya geldiğinin iyi anlaşılamadığını belirten Hoca, ‘Faiz alıp vermenin Allah’a ve Peygamber’e savaş açmak’ olduğunu dahi unutan Batı ürünü seküler anlayışla yaşayan Müslüman toplumların, İslam’ı anlamada zorlandıklarını dile getiriyor.

***

Sabahattin Zaim Hoca, dünyada yaşanan kargaşayı da şu sözleriyle özetliyor:

“Bu dünya Allah’a ve Peygamberi’ne savaş açmış insanlar eliyle yönetiliyor. İşte onun için terörizm var. 6 milyar insan sefalet içinde iken 1,5 milyar insan onları sömürüyor. Bu nasıl sosyal adalet? Bunun en bariz sebepleri, zekâtın düzenli olarak verilmemesi ve faiz sisteminin sürdürülmesidir. Batının çarkı faiz sistemi ile dönüyor. Seküler iktisadın temeli faizdir. Faizi kaldırdınız mı, Batı biter. İşte o zaman İslam sistemi başlar...”

Bahusus, Kıymetli Hocamıza Fatihalar göndererek saygıyla anarken Yüce Allah’tan İslam’ı anlama yolunda Müslüman dünyanın ilmini ve fehmini artırmasını niyaz ediyoruz…

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları