Dolar $
32.54
%-0.01 -0
Euro €
34.91
%0.22 0.07
Sterlin £
40.72
%0.11 0.04
Çeyrek Altın
3971.59
%0.35 13.55
SON DAKİKA
Son Yazıları

Söylentilere değil realiteye bakalım

12 Eki 2021

Yurtdışına kaçanlardan biri kalkmış sosyal medyada dünya gerçeklerinin dışında olmadık sözler sarfediyor. Muhataplarıyla değil, vatandaşı karşısına alarak niye konuştuğu bilinen kişinin özellikle İngiltere'de herhangi bir yakıt sıkıntısının olmadığından, ABD'de ekonomik yönden bir krizden söz etmenin yersizliğinden ve özellikle asıl krizin Türkiye'de yaşandığından bahsediyor.

Yabancı ülkelerde yaşıyorlar fakat bu insanların hakikaten dünyadan haberleri yok. Londra’da benzin istasyonlarında akaryakıt olmadığını, hatta geçici çözüm olarak dünden itibaren benzin istasyonlarında akaryakıt dağıtımını askerler tarafından yapılmaya başladığını İngiliz yayın organı BBC haber veriyor.

İngiliz lojistik sektörü yetkilileri, sürücü sıkıntısının zaten var olduğunu, ancak durumun salgın, Brexit, yaşlanan işgücü, düşük ücretler ve kötü çalışma koşulları gibi faktörler nedeniyle daha da kötüleştiğini, vize konusu çok sıkı olmasına karşılık denizaşırı ülkelerden İngiltere’ye 300 kadar tanker sürücüsünün dahi giriş yaptığını bildiriyor.

Malum eşhas bunu da mı, ellerindeki cep telefonlarından takip edemiyor, bilemiyorum!

Her ülkede sıkıntılar, sorunlar olur… Yeter ki genele yayılmasın… Ancak yurtdışında gerçekten durum vahim. Her şeyden özellikle enflasyon korkusundan batı ülkeleri ne yapacaklarını şaşırmış durumda…

***

Doğu ve batı ülkelerini dahil ettiğimizde dünya 1973 yılında başlayıp 1979’a kadar devam eden iki kademeli petrol kaosundan daha fazla bir ekonomik kriz ile karşı karşıya. Hem de katmerlisi… Bir yandan salgın, bir yandan gıda ve enerji fiyatlarındaki agrasif artışlar ve diğer yandan nerede duracağı belli olmayan yükselen enflasyon.

Yıllardır deflasyon sorunu yaşayan, enflasyonu negatif seyreden Japonya’da dahi yıllık enflasyon oranı yüzde 7’lere dayanmış. Bu ülkede enerji enflasyonu yüzde 15’lerde… Fransa’da enerji enflasyonu yüzde 13,5, İtalya’da ise bu oran yüzde 20’lere yükselmiş.

Topraklarında güneş batmayan İngiltere yüzde 12’lik enerji enflasyonu yaşarken aynı oranlar Kanada’da yüzde 20, dünyanın ekonomik devi ABD’de yüzde 25 seviyesinde. OECD ülkelerinde enerji enflasyonu yüzde 17. Hatırlayınız Avrupa’da doğalgaz fiyatları Ağustos – Eylül döneminde yüzde 40, yıllık bazda yüzde 150’ye çıkmıştı. Verdiğimiz bu haberlerin tamamı BBC kaynaklı, onu da beyan edelim.

***

Bahsi geçen olumsuz gelişmeler sebebiyle dünyanın birinci ekonomisi ABD’nin büyüme tahminlerini düşürdüğünü söyleyeyim. ABD’nin resmi olmasa da resmi oranlar kadar kıymet verdiği ABD yatırım bankası Goldman Sachs, bu yılki ABD büyümesini yüzde 5,6 seviyesine indirdi. Gelecek senelerde ise yüzde 4 ve altına yönelik öngörüler yapılıyor.

Yılsonu enflasyon beklentilerin yüzde 7’lere vurduğu ABD’de pandemi ve çip krizi sebebiyle büyüme ve enflasyonda ciddi olumsuzlukların kapıda olduğuna dair yorumlar giderek artıyor. Goldman Sachs, raporlarında ABD halkının faiz destekli dolara yönelik pozisyonlarının son 2 yılın zirvesine çıktığını dile getiriyor.

Aynı raporlarda çözüme dair ABD ekonomisi için; “Enflasyonun gelecekteki görünümü sorun olmaya devam ediyor. Bu durumda FED tedarik zincirleri ya da petrol arzı konusunda bir şey yapamaz, ancak enflasyon beklentileri çapalanmamışsa, varlık alımlarının azaltılması ona daha fazla seçenek sağlar” deniyor.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) yöneticileri yükselen enflasyonu ciddiye almaları konusunda hükümetleri uyarıyor. Brexit ile Avrupa’dan ayrılan İngiltere’nin merkez bankası BOE bile bu yıl faiz artırmayı planlıyor. ABD varlık alımı azaltımı ve sonrasında faiz artırımlarını düşünüyor.

***

Malum şahısların sosyal medya aracılığıyla yurtdışından gerçek dışı, saptırıcı yayınları ve konuşmalarına kulak asmayın… Sözleri arasında bir tane gerçek bulamazsınız.

Onların hedefleri belli… Vatan ve millet sevgisinden nasiplenmemiş bu kişiler zayıf, güçsüz, dünyadan kopuk, bölgesinde söz sahibi olmayan, fakru zaruret içinde emperyal devletlerin boyunduruğu altında varlığını devam ettirmeye çalışan bir Türkiye istiyor. Ama bu saatten sonra zor…

Çünkü artık Türkiye uyandı.

Ülkelerin ekonomik yönden kavrulduğu pandemi ortamında cari açığını fazlaya çeviren, yüksek harcamalara rağmen bütçesini dengeleyen, enflasyon için müspet adımlar atan, büyümesini sanayi üretimi ve ihracata yükleyerek reel üretimin kapısını açan, istihdamda kısa, orta ve uzun vadeli yatırımlarıyla dikkat çeken bir Türkiye elbette dünyadan farklı olacak.

Dikkat buyrun!.. Rusya’nın faiz artırdığı, İngiltere’nin faiz artırma kademelerini açıkladığı, ABD’nin faize teslim olmaya başladığı bu kriz ortamında Türkiye faiz indiriyor.

İyileşme ve normalleşme açısından en azından Türkiye’deki farkı, ak ile kara, gece ile gündüz kadar apaçık olan gerçekleri görerek ayırt ediniz, diyorum.

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları