Dolar $
32.47
%0.26 0.08
Euro €
34.76
%0.32 0.11
Sterlin £
40.58
%-0 -0
Çeyrek Altın
4077.84
%0.56 22.27
SON DAKİKA
Son Yazıları

Şimdilik uçurumun kenarından döndüler!

22 Mar 2019

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, üreten sektör adına aslında hayatî bir karar aldı. 31 Mart'ta sona erecek ÖTV ve KDV indirimleri sektörlerin durumuna göre 3 ay veya yılsonuna kadar uzatılıyor.

Reel sektörün durumu ortada. Yüksek faiz ortamında bir taraftan enflasyon, diğer taraftan işsizlik yükseliyor. İnsanlar ithalatın da düşmesiyle gereği üzere üretemedikleri gibi, ürettiklerini de piyasada bîhakkın satamıyor.

İş yapamamaktan bunalmış birçok sektör temsilcisinin söylediği söz şu:

“Vergi indirimi devam kararı yaz aylarını kurtarır… Yazı kurtaralım da sonbaharında Allah kerîm...”

İfadeler çok doğru… Zirâ ÖTV ve KDV indiriminin devamı gözlerden kaçıramayacağımız başka bir yöne ışık tutuyor. Karar ayarı bozulan satışları önleyip bir periyoda bağlayacak ama her şeyden önemlisi piyasada dengeli satışa bağlı dengeli bir üretimi de ortaya çıkaracak.

Daha da açıkçası mezkûr kararla herkes önünü görecek!..

***

Düşünebiliyor musunuz, kredi faizleri yüksek… Diğer taraftan her şey de ateş pahası. İhtiyacınız var… Bir takım mobilya, bir otomobil veya başınızı sokacak bir ev alacaksınız… Ama nerede! Çâre üzerine çâreler arıyorsunuz. İnce ince hesaplar yapıyorsunuz. Hep bekle/gör modunda kalıyorsunuz.

Böyle bir piyasa, böyle bir ekonomi nasıl işleyecek, nasıl yürüyecek?

Zâten büyümüyor, sektörler giderek küçülüyor. Dolayısıyla hızla küçülmeye doğru giden birçok sektörün vergide indirim kararıyla uçurumun kenarından döndüğünü buradan net olarak söyleyebilirim.

Başka bir pencereye geçeyim… İnşaat sektöründe tapu harçlarıyla ilgili ÖTV ve KDV indirimlerinin yılsonuna kadar uzatılması yerinde bir karar. Burasını anladık. Fakat otomotiv sektöründe vergi indiriminin 3 ay, yani Haziran sonuna kadar uzatılmasını anlayamadık. Piyasa bir miktar nefes alır, fakat yazı zor geçirir.

Niçin derseniz, bir markanın CEO’su, “Her ne pahasına olursa olsun ülkemiz için bardağın dolu tarafına bakmaya gayret gösteren bir yaklaşım içinde olduk. Keşke yılsonunu da görseydik” demekten kendini alamıyor.

Bir başka CEO ise, ÖTV ve KDV indirimlerinin 3 ay daha uzatılmasına kanaat getirse de asıl onun derdi faizler… Dediği şu: “İstihdam seferberliği yapılıyor, enflasyon seferberliği yapılıyor… Şimdi ne yapacaksanız yapın da şu faizleri aşağı çekmenin yollarını bulun…”

***

ÖTV ve KDV indirimi yılsonuna kadar uzatılan inşaat sektörü ise karara daha farklı yaklaşıyor. Meselâ yeniden değerleme oranlarına yönelik bir çalışma talep eden inşaatçılar da var, yüksek faizlerle nereye kadar gidileceğinin belirgin hale gelmesini isteyenler de var, vergilerin tabana yayılmasını bekleyenler de var… Ama en çok da inşaat sektöründe farklı farklı oranlarda uygulanan KDV’nin tek orana düşürülerek gayrimenkuldeki kafa karışıklıklarının giderilmesini cani gönülden rica eden inşaatçılar da var…

Demek ki, ÖTV ve KDV indirimlerinin devamı sektöre bir can suyu oluyor ama sürdürülebilirliliği zihinlerde soru işareti olarak kalıyor.

Her neyse Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayı yine de yerinde bir karar. Atılan bir adıma karşı sektörlerin iki adım atarak ekonomiye destek vermeleri herhalde bu dönemde yapabilecekleri en iyi iş, diyorum.

Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları