Dolar $
32.49
%-0.14 -0.04
Euro €
34.95
%0.37 0.13
Sterlin £
40.68
%0.09 0.03
Çeyrek Altın
3978.99
%0.53 20.86
SON DAKİKA
Son Yazıları

Merkez Bankası toplantısından faiz değişikliği gözükmüyor

19 Tem 2022

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bu ayki toplantısına ilişkin beklenti, haftalık repo faizinin yüzde 14,00 seviyesinde sabit tutulacağı yönünde oluştu.

TCMB, bu yıl Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında beklentilere paralel olarak faizde herhangi bir değişikliğe gitmemişti. TCMB faiz kararı 21 Temmuz Perşembe günü saat 14.00'te açıklanacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bu ayki toplantısına ilişkin beklenti, haftalık repo faizinin yüzde 14,00 seviyesinde sabit tutulacağı yönünde oluştu. 

TCMB, bu yıl Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında beklentilere paralel olarak faizde herhangi bir değişikliğe gitmemişti.

Açıklanan ABD enflasyon verisinin ardından piyasalarda fiyatlamalar çok keskin bir değişim yaşadı. ABD’de enflasyon %9,1’e çıktı ve 41 yılın en yüksek seviyesini gördü. Aylık %1,3’lük yükselişin yarısına yakınını enerji oluştururken gıda da yine etkili olmaya devam etti. 

Böyle olunca Fed’in 27 Temmuz’da yapacağı FOMC toplantısında 75 yerine 100 baz puanlık bir faiz artışı yapacağı beklentisi bir gün içinde %70’lere çıktı.

Paritede, faiz beklentilerinin artması ile toplantı öncesinde 0,9650 desteği test edilebilir. Kur hedefi olmadığını söyleyen Avrupa Merkez Bankası için elbette ki asıl sorun eurodaki değer değil. 

Oldukça geç kalan banka, bu ayki toplantıda sürpriz bir büyük adım atmaz ise ayrışma daha da derinleşebilir ve bölge enflasyonunda da önlemler yetersiz kalabilir. ECB bu ayki toplantısında faiz artırımına artık gitmesi gerekiyor. Euro’nun dolar karşısında kan kaybını düzeltebilmesi için artık fazla vakti kalmadı. 

ABD'de enflasyon tarafında yavaşlama işaretlerinin olmaması ve yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi sonucu güçlenen dolar teması ile EUR/USD tarafında 2002'den beri ilk kez paritenin altına indiğini gözlemledik.

ECB tarafından da gelecek olan faiz artırımı ile EUR/USD tarafında uzun vadeli perspektifte yukarı yönlü hareketlerin başlayabileceğini söyleyebiliriz. 

Türkiye’de ise dövizde durumlar istenildiği gibi gitmiyor. Euro’nun dolar karşısında değer kaybetmesi ihracat yapanları pek mutlu etmiyor. Ülkemizde ihracat yapanların büyük çoğunluğu Avrupa bölgesi oluşturmasından kaynaklı gelirleri Euro cinsinden. Fakat ithalatları ise dolar üzerinden yani borçları dolar üzerinden. İhracat yapan firmalar Euro dolar paritesindeki düşüşten memnun değiller. ECB bir an önce faiz artırımı yaparak Euro’ya değer kazandırması gerekiyor. 

Dolardaki yükseliş ise kademe kademe tekrar yukarıya taşındı. 16 seviyelerinde olması beklenen dolar kuru maalesef 17,50 seviyelerinde tutunuyor. Dolara olan talep ihracat endeksli politika izlediğimizden kaynaklanmakta. Yaz aylarında turizmden kaynaklı bir gevşeme beklentisi hala hakim. Umarım bu beklenti gerçekleşir ve döviz kurunda stabil bir ortam yaşarız.


Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları