Dolar $
32.95
%-0.01 -0
Euro €
35.9
%-0.21 -0.07
Sterlin £
42.46
%-0.28 -0.12
Çeyrek Altın
4144.88
%0.99 39.96
SON DAKİKA

Katliama hayır!

Günlerdir hayvanlara yapılması planlanan katliam konuşulmaya, mecliste görüşülmeye devam edilirken sokaktaki canlarımız öldürülmek istendiklerinden habersiz yaşamaya devam ediyor.

Vicdan sahibi herkesi rahatsız eden düzenleme görüşülürken bu durum bile siyasilerin çatışması haline getiriliyor ve yaşam hakkının kutsallığı göz ardı ediliyor. 2004 yılında çıkarılan Hayvan Hakları Yasasına göre sokak hayvanlarının kısırlaştırılıp, aşılanıp, yerlerine bırakılması gerekiyordu ancak çoğu düzenlemede olduğu gibi bu düzenlemeye de uyulmadığı ve gereği yapılmadığı için hayvan popülasyonu arttı ve şimdi bu ihmalin faturası hayvanlara kesilmeye çalışılıyor. Toplumunun çoğu Müslüman nüfusa sahip bir ülkede böyle bir düzenleme halkın belli bir kesimi tarafından nasıl onaylanabiliyor gerçekten anlaşılır gibi değil. Komisyonda olması gereken yetkililerin salona alınmaması, ekranların arıza var denilerek kaldırılması, bariyerlerin kurulması nasıl bir mantık? 

Hayvanların yaşam hakkını korumaya çalışan vicdan sahibi insanların nesinden bu kadar korkuyor ve çekiniyorsunuz? Ötanazi kelimesini tasarıdan kaldırarak insanları kandırıp bu katliamı onaylayınca neyi elde edeceksiniz? Kaldı ki hayvan ötanazisi katliam değil, çok şiddetli hastalıkları olan hayvanların acısını dindirmek veya kaynak olmadığında uygulanacak bir yöntem. Kaynağın olmadığı gibi bir savunma elbette bu tasarıyı savunanlar tarafından yapılacaktır ancak uyutmak için alınacak ilaçlara kaynak ayrılabiliyorsa kısırlaştırma yapılması, hayvanların aşılanması ve düzgün şartlara sahip barınakların oluşturulması için de pek tabi kaynak ayrılabilir hatta hangisinin daha maliyetli olduğu da tartışılır

. Eğer inatla uyutmak için ilaç satın alınmak isteniyorsa buradan kimin ne çıkarı olacağı da düşünülmesi gereken bir konu. Son zamanlara bazı yanlı kaynaklar köpek saldırısı gibi haberleri artırmış olsa da çoğu kaynakta köpeklere tecavüz, köpeklere saldıran çocuklar gibi haberler de mevcut ve görmek isteyen bunları da görüyor ancak konu hayvanlara yapılan iğrençlikler olunca aynı şekilde tepki gösterilmiyor. Ceza yasalarının yetersizliği veya düzgün uygulanmaması sebebiyle insanımız, çocuklarımız, hayvanlarımız tehdit altındayken bizim hayvan katliamı konuşuyor oluşumuz gerçekten akıl karı değil. 

Biraz vicdan sahibi olan hiç kimse bu tasarıya izin vermemeli herkes hukuka uygun şekilde sesini çıkarmalı. Sayın cumhurbaşkanı ve eşinin köpek sevgisi biliniyorken kendilerinin de böyle bir gaddarlığa izin vermeyeceğini ve bunu engelleyeceğini düşünmek istiyorum. Umuyorum ki vicdanları rahatlatacak bir düzenleme için adım atıp bu korkunç konunun kapatılmasını sağlarlar.