HPV aşısı ücretsiz yapılmalı
HPV aşısı, insan papilloma virüsü olarak bilinen HPV virüsüne karşı koruyuculuk sağlayan ve neden olduğu rahim ağzı kanseri ile genital siğilleri önlemeye yönelik uygulanan aşılardır. Aşı 9 yaşından itibaren üst yaş sınırı olmaksızın her kadına ve 9-26 yaş aralığında olan her erkeğe uygulanabilmektedir. Ancak kadınların rahim ağzı kanserine yakalanma oranının çok daha yüksek olması sebebiyle kadınların aşı olması daha da önemli bir konu olarak değerlendiriliyor. Yüzde seksen oranında önleyiciliği bulunan HPV aşısı 15 yaşından sonra uygulandığı takdirde 3 doz olarak uygulanması gereken bir aşı olması ve 1 aşının fiyatının 3000 – 4000 Türk Lirası aralığında olması sebebiyle çoğu kişi böyle bir bütçe ayıramıyor.
Mansur Yavaş seçim vaatleri arasında sosyal destek alan 30 yaş altı kadınlara ücretsiz HPV aşısı desteği sağlayacağını duyurdu. Bu vaat çok önemli olsa da hem sadece sosyal destek alan 30 yaş altı kadınları kapsaması hem de Ankara ile sınırlı olması yeterli değil. Dünyada birçok gelişmiş ülkenin ulusal aşı programına dâhil ettiği ve ücretsiz olarak uyguladığı bu aşı kimi kesimlerce yanlış bilgilere istinaden eleştiriliyor. Oysa ABD, İngiltere, Almanya, Avusturya, Kanada, Belçika, Norveç, Finlandiya, Fransa ve Portekiz’in de içinde bulunduğu 70’ten fazla ülkede böyle bir hizmet verildiği düşünülürse ve basit bir araştırma yapılırsa ne kadar gerekli bir hizmet olduğu anlaşılabilir.
TÜİK 2023 verilerine göre Türkiye’de, 0 - 30 yaş arası 18.400.902, 20 - 30 yaş arası ise 6.370.723 kadın nüfusu var. En azından 20 – 30 yaş arası kadınların aşıları Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılacak bir program ile karşılansa büyük bir hizmet sağlanmış olur. Tüm bakanlıkların bütçeleri incelendiğinde bu konu kadar mühim olmayan projelere ayrılan finansmanların sağlıkla ilgili böyle ciddi bir hususa ayrılmasının çok daha gerekli ve yerinde olduğu görülebilir ancak maalesef ücretsiz sağlık hizmeti konusunda bu denli önemli bir proje toplumda buna yönelik büyük bir talep olmasına rağmen yıllardır göz ardı ediliyor ve bütçesi yetmeyen çoğu kadın bu aşıdan mahrum kalıyor.
Bu denli önemli bir sağlık hizmetinin vatandaşa ulaştırılması konusunda yıllardır gelen talepler umarım ciddiyetle değerlendirilir ve gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bizde de gereken önem verilerek daha fazla süre geçmeden bir aşı programı başlatılır.