Dolar $
32.49
%-0.16 -0.05
Euro €
34.88
%0.18 0.06
Sterlin £
40.8
%0.35 0.14
Çeyrek Altın
3988.96
%0.79 30.71
SON DAKİKA
Son Yazıları

Gastronominin nabzı "GastroAfyon"da attı

18 Eki 2021

Gaziantep ve Hatay'ın ardından Unesco tarafından 2019 yılında yaratıcı şehirler ağına kabul edilen ve bu anlamda ülkemizin 3. Gastronomi Kenti olan Afyonkarahisar, GastroAfyon adıyla olağanüstü bir lezzet festivaline imza attı. Valilik ve Belediyenin ev sahipliğinde yapılan organizasyona Türkiye Aşçılar Federasyonu ile Afyonkarahisar Profesyonel Aşçılar Derneği destek verdi.

14-17 Ekim tarihleri arasında Afyonkarahisar Motor Sporları Merkezi’nde gerçekleştirilen GastroAfyon 2021, gerçekten çok başarılı geçti diyebilirim. Öncekilerini ulusal bazda yapan Afyonkarahisar, bu kez 3.sünü yaptığı Uluslararası Turizm ve Lezzet Festivaliyle lezzet kapılarını dünyaya açmış oldu.

Henüz Afyon, Unesco’nun Gastronomi kenti unvanını almamışken İstanbul’da yapılan bir lezzet fuarında tanıştığım değerli dostum İhsan Akar Bey, bence bu festivalin gizli kahramanlarından ve ilin gastronomisine inanılmaz katkıları bulunuyor. Benim Afyon gastronomisi hakkındaki ilkyazımı yazmama neden olan kişi de yine ihsan Bey’dir.

Daha sonra ise Konya Gastrofest’ te tanıştığım TAFED Başkan vekili ve AFPAD Başkanı Hamza Kalkan, bu festivale gerçekten büyük emeği geçen bir şefimiz. Yine GastroAfyon’un Organizasyonu için büyük bir çaba gösteren kadim dostum Kurumsal İletişim Yönetmeni Akif Alataş Bey’de festivalde başrolü oynayanlardan. İsimlerini sayamadığım tüm Afyon ekibi, organizasyon ve gala yemeği dahil gerçekten muhteşem bir festival organize etmiş. Emeği geçen herkese Türk gastronomisi adına teşekkür ediyorum.

Mükemmel işleyiş daha Festival başlamadan İstanbul Kozyatağı Hilton’daki yemekten başlıyor. Heyet arasında Afyon Belediyesi Başkan vekili Süleyman Karakuş Bey’de vardı ve kendisiyle epey keyifli bir gastronomi sohbeti yaptık. Yemeğe Erhan Yazıcıoğlu, Umut Akyürek, Nagihan Karadere gibi ünlülerde katıldı. Yediklerimizden aklımda kalan patlıcan böreğinin yansıra nefis bir lezzette olan kaymakla dövülmüş keşkek üzerine dana incik vardı.

Bu kez Gastronominin kalbi Afyonkarahisar’da attı demek pek abartı olmaz sanırım. Ünlü şeflerin ve akademisyenlerin sunumlarının yansıra GastroShow’lar, festival alanındaki yemek yarışmaları gibi birçok etkinlik GastroAfyon’a damga vurdu. Afyon Yöresel Lezzetlerin tanıtımı ve uygulamalı hali, turizm ve gastronomi üzerine sohbetler, coğrafi işaretli ürünlerin sunumu, ilçelerin yemek kültürlerinin tanıtımı, kadın kültür evleri çalışmaları ve sosyal sorumluluk projeleri, engelsiz mutfak kadın iş gücü istihdamı vs. dolu dolu bir festival oldu.

Festivalin 2. Gününde Mevlevi Mutfak üzerine benim de moderatörlüğünü yaptığım bir panel yapıldı. Sakarya Üniversitesinden Prof. Arif Bilgin Hocam, Afyon Mevlevihane Müze müdürü Hasan Özpunar ve ünlü şeflerimizden Konya Mutfağına hakim Aydın Demir katıldı.

Afyonkarahisar’da ortaya çıkan bulgular, bu ilin 8.000 yıllık bir mirasın sahibi olduğunu gösteriyor. Buna bağlı olarak Orta Anadolu ile Ege Bölgesi’nin birleştiği noktada bulunan Afyon’un çok eski tarihlere dayanan yemek kültürünün temelinde Türk Mutfağının izlerini görmek pekâlâ mümkün.

Anadolu gelenek ve göreneklerini koruyarak, günümüze kadar getiren sayılı illerimizden biridir Afyon. Afyon Mutfağında hamur işleri ve haşhaş, yemeklerinde ise et çok ağır basar. Nohut ve buğdaydan elde edilen göce ve düğü denilen ince çekilmiş bulgur yemeklerde çokça kullanılır. Örnek olarak patlıcandan, böreği dahil 20’den fazla çeşit yemeği yapılıyor. Özel günlerde meydan sofralarındaki

Sıra Yemeği’nde 40 çeşide kadar yemek pişiriliyor. Göce tarhanası, bütüm et, Afyon kebabı, paçık, duvaklı hindi, ilibada dolması, patlıcan-pırasa-maydanoz-kabak musakkaları, düğülü yaprak dolması, ekşili bamya, arabaşı, ağzı açık, börek, haşhaşlı bükme, ocak bükmesi, katmer, cızdırma ve öğme Afyon’un bilinen yemekleri.

Uzun zamandır Afyonkarahisar’ın markalaşmış ürünlerini kullanırım. Et ürünlerinden sucuk ve pastırmayı evimden hiç eksik etmem. Kaymak, lokum ve şekerleme ürünleri ise Afyon’a uğrayan herkesin heybesinde olan bir hediye türü. Haşhaş, kaymaklı ekmek kadayıfı da müthiş lezzette ve sağlıklı Afyon ürünleridir.

Özetle bilinen Afyon Lezzetleri bu festival sayesinde dünya sahnesine çıktı diyebilirim.


Yazarın Son Yazıları
Yazarın En Çok Okunan Yazıları