Dolar $
32.95
%-0.01 -0
Euro €
35.9
%-0.21 -0.07
Sterlin £
42.46
%-0.28 -0.12
Çeyrek Altın
4144.88
%0.99 39.96
SON DAKİKA

Floransa'ya ne zaman gidilmeli?

Doğanay Cireli 12 Þub 2024

Bir şehri gezerken genellikle mevsime göre karar veririz. Fakat yaşın da önemi yok mudur? Her ülkeyi, her şehri aynı yaşta aynı heyecanla görebilir miyiz? Ya da bilerek bir şehri gezmek mi yoksa hiçbir şey bilmeden o şehrin sokaklarında kaybolmak mıdır güzel olan?

Herhalde hepsinin farklı bir lezzeti var. Ama konu Floransa olunca orada okuyan biri olarak öncelikle yaşın önemi olduğunu söyleyebilirim. İmkanı olan varsa Floransa’ya okumak için gitmeli. Dışardan bakıldığında küçük bir açık hava müzesi gibi olan şehir, orada yaşadıkça gitgide büyümeye başlıyor. Sıradan bir turist olarak size herkesin bildiği tavsiyeleri verebilirim. Mutlaka görülmesi gereken yerler:

Piazza Del Duomo: şehrin meydanında yer alıyor ve mümkünse katedralin içini ve kubbe kısmını gezin. Oldukça görkemli ve kubbe kısmına tırmanmak sizi tek kişinin ancak geçebileceği darlıkta o merdivenlerden çıkarken bir anda yıllar öncesi yaşanmışlıklara, orada her gün bunu gerçekleştiren insanların dünyasına çekiyor.

Giotto’nun Çan Kulesi: Katedrali tamamlayan bu yapı, yine dik ve ince merdivenlerle yukarı tırmandığınız; şehri yukarıdan 360 derece görebileceğiniz bir yer. Duomo Kubbesi ve Çan Kulesi’ne aynı gün çıkmanızı tavsiye etmem. Çünkü ikisi de oldukça uzun ve dar bir alan. Hatta birine gece çıktıysanız birini gündüz tercih edin ki Floransa şehrini tepeden günün farklı renk tonlarıyla deneyimlemiş olursunuz.

Piazza della Signoria: Açık hava müzesini bir meydan ile tanımlayabileceğimiz bir alan. 

Ponte Vecchio: 2. Dünya Savaşı’ında yıkılmayan tek köprü.

Uffizzi Galeri: Birbirinden önemli sanatçılarının eserlerinin yer aldığı eşsiz bir galeri.

Michelangelo Meydanı: şehri bir de tepeden deneyimleyin derim.

Pitti Sarayı: İçerisinde Medici’lere ait bir sanat koleksiyonu bile var. 

Santa Croce Bazilikası

Galeria dell’Accademia: Davud Heykeli’nin aslı tam da burada.

Vecchio Sarayı

Boboli Bahçeleri

Bargello Müzesi

Mercato Centrale

San Lorenzo Bazilikası ve Medici Şapheli

Repubblica Meydanı

En bilinen ve mutlaka gidilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Fakat bu şehre gelirken bilmelisiniz ki kışları oldukça soğuk oluyor ve ocak/ şubat ayları turistlerin çok tercih etmediği zaman dilimi diyebiliriz. Yine şehir canlı, yine her yer ışıl ışıl fakat soğuk olduğu için gezerken zorlanabilirsiniz. Bunun avantajlı tarafı ise şehirdeki müzelere, galerilere girerken oldukça kuyruk beklenilen bu yerlerde; mevsim olarak kış sezonunu seçtiğinizde çok daha kolay giriş imkanı bulabilirsiniz. Onun haricinde diğer mevsimlerde mutlaka önceden rezervasyon yaptırın yoksa doluluktan girememe veya uzun süre kuyruklarda beklerken günü kaybetme durumu yaşanabilir. Ayrıca 4 Euro daha fazla vererek hızlı geçiş kolaylığı sağlayan müzeler de mevcut. Buradan anlıyoruz ki ticaret her zamanki arz talebe göre kendini güncellemiş.

Her şehir her yaşta aynı lezzeti verir mi demiştim yazımın başında... Floransa’da öğrenci olmak lazım. Kültür sanat açısından görülecek yerler hemen hemen herkes için aynı iken şehri yaşama, sosyalleşme ortamları daha çok gençlere ve yabancılara hitap ediyor. 

Bunun yanı sıra bazı şehirlerde hiçbir şey bilmeden kaybolmak güzel iken Floransa için önceden araştırıp, tairihi hakkında okumak; Medici Ailesi, Rönesans zamanı, hangi galeride kimin eserleri var, hangi sarayda kimler yaşamış önceden biraz bilerek gezmek veya bilen birinden dinlemek çok daha verimli deneyimlemenize yarayacaktır.

O yüzden Floransa için diyebilirim ki yılın her mevsimi gidilip görülür, ama önceden planlı 3 günlük gezi rotanızı ve bilginizi tazeleyin derim. İmkanı olan varsa da kaçırmadan bu şehirde hangi alanda olursa olsun öğrenci olsun. Çünkü okuduğu bölüm fark etmeksizin deneyimini sanatla birleştireceği, vizyonunu genişleteceği kesin.

Şimdiden iyi tatiller dilerim.