Dolar $
32.88
%0.1 0.03
Euro €
35.19
%-0.18 -0.06
Sterlin £
41.62
%-0.08 -0.03
Çeyrek Altın
4013.88
%0.29 11.5
SON DAKİKA

EURO 2024'te TFF

Bütün sezon eleştirildi TFF. Mehmet Büyükekşi yönetimi 18 Temmuz'a kongre kararı aldı, tatmin olmadı muhalifler. Derhal görevi bırakın dediler. Oysa önümüz Avrupa Şampiyonası idi ve şu anda içindeyiz.

Başkan Büyükekşi, hep saldırı altında. Özellikle sosyal medyada eleştiriler bitmiyor. Son olarak ‘600’den fazla misafir ile Almanya’ya gidildi’ iddiası ortaya atılmıştı. Gürcistan galibiyeti sonrası medya ile bir araya geldi Büyükekşi. Sohbet başlarken bir açıklama geldi TFF’den. 

Dezenformasyonu önleme hedefiyle yapılan açıklamaya göre, toplam misafir sayısı 121 Dağılımı da şöyle: 38 TFF Yönetim Kurulu Asil - Yedek Üyesi ve diğer kurul üyesi, 26 görevli personel, 14 kulüp temsilcisi, 23 medya yöneticisi, 20 teknik direktör, antrenör ve millî takım eski futbolcusu olmak üzere toplam 121 misafir ve görevli götürülmüştür. Bunun dışındaki misafirler, önceki millî maçlarda da olduğu gibi sözleşmelerinden kaynaklı hak edişleri olan Millî Takımlar ve TFF sponsorları Türk Hava Yolları, Nike, Turkcell, Mercedes-Benz, Arçelik, DenizBank, BtcTurk, RAMS, Acıbadem, Damat Tween, Ülker, Trendyol, İGA Pass, Prometeon ve sahibinden.com yöneticileri, çalışanları ve misafirlerinden oluşan 76 kişi. 1 uçakta toplam 197'dir. Önceki dönemlerde en az iki katı misafirlere de tanık olduk. Büyükekşi, “bizim trollerimiz, boot hesaplarımız yok. Ama araştırınca, en çok eleştiren hesapların yurt dışı kaynaklı boot hesaplar olduğu anlaşılıyor” dedi. 

Başkan’ın en değerli aktarımı da Nuri Şahin için olan bölümdü: “Montella ile anlaştık. Altına iki Türk yardımcı vermeyi kararlaştırdık. Biri Nuri Şahin diğeri de Burak Yılmaz olacaktı. Şenol Güneş bırakınca Beşiktaş, Burak Yılmaz’ı göreve getirdi, o olmadı. Nuri, İstanbul’a görüşmeye geldi. Montella, Nuri Şahin’e çok önemli şeyler söyledi. Varlığından onur duyarım ama yerinde olsam benim yardımcım olmam. Çünkü benzer bir örneği ben de yaşadım. Mourinho, Roma’ya geldiğinde beni yanına çağırmıştı. Ben de senin gibi bir teknik direktörüm, senin yardımcın olmam, dedim ve reddettim. Seni isterim ama ben olsam gelmem, demişti. Nuri Şahin şimdi Borussia Dortmund’un başında. Ona başarılar diliyorum.” En çok merak edilen konu yeniden aday olup olmayacağı. “Koltuğa yapışmadım” diyen Büyükekşi, ailesinin istemediğini söyledi. Ama kararını, turnuva sonunda vereceğini belirtti. Yani yorumlar kılcı, milli takım başarılı olursa, Büyükekşi devam edebileceğini düşünüyor. 

Çünkü, hakemler dışında eleştirilecek kapı bırakmadığını savunuyor. Yayın gelirini, sponsor gelirlerini yükselttik diyor ve hakem konusunu şöyle kapatıyor: Dövdüğümüz hakem (Halil Umut Meler) Euro 2024’te 2.maçına çıkıyor!

-----------

ARDA GÜLER BİZ GÜLERİZ

Altın çocuk Arda Güler’i izlemek büyük keyif. Top gelirken ne yapacağını kararlaştırıyor. Ayağındayken, ben opsiyonlarını düşünüyorum, o akılda olmayan seçeneği, beceriyle gerçekleştiriyor. Tribünlerle iletişimi hiç kesmiyor. Takım arkadaşları onu seviyor. Soğuk görünüyor, gülerek dünyayı ısıtıyor. Gol atıyor, Ancelotti telefon açıp kutluyor. Real Madrid’den takım arkadaşları onun üzerinden milli takımı kutluyor. En başarılı, en iyi, en teknik, en hızlı takım olmayabiliriz; ama en sevilen milli takım Türkiye olabilir. Herkes, saha içi rakip ve hakem iletişiminde saygılı, ahlaklı davranıyor. Bunu korumalıyız. Takımda Arda bir tane ama sahada ve kenarda herkes onun gibi temiz ve iyi karakterli. Hepiniz Arda olun, olabilirsiniz. Sonunda da, sonuç ne olursa olsun, Arda Güler, biz güleriz…

---------------

MİLLİ MARŞ NE DEMEK

O kadar yücedir ki marşımızın yeri, başka ülkelerin milli marşlarından söz ederken bile, “onların İstiklal marşı” demekten alıkoymayız kendimizi. Manevi değerler için vardır insan, uluslar. TFF Başkanı Büyükekşi, milli forma konusunda bir çağrıda bulunmuştu. Tuttuğunuz takımların formalarını giymeyiniz, milli maça milli forma ile geliniz, dedi. Bu çağrı Siganl Iduna Park’ın meşhur sarı duvarını kıpkırmızı yaptı. Şimdi bir çağrısı daha var başkanın, rakip milli marşları, İstiklal Marşımızı dinler gibi dinleyiniz. Bunu söylemek zorunda kalmak ne ayıp, ne utanç verici! Dopingli şampiyonlarımız gibi bizi utanca sürüklemesin seyircimiz. Bir başkadır benim memleketim ile statları inletirken çirkin anı bırakmayalım geride. Düşman bayrağını çiğnemeyen Atatürk, Türk milletinin Fair Play’de de önderidir. Lütfen…

---------

HYDROVERSE VE YEŞİL HİDROJEN

Euro2024 turnuvası için bulunduğumuz Düsseldorf’ta Hydroverse adlı çok değerli bir organizasyona da katıldık. 20’ye yakın özel girişim, destek almak üzere bir jüriye projelerini anlattılar. Dahası, network çalışmaları gerçekleşti. Türkiye’nin en güçlü enerji yapılarını bir araya getiren Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği (H2DER), Başkan Yusuf Günay ve birkaç üyesi ile oradaydı. Hydrogen Europe CEO’su Jorge Chatziarkakis ile buluşuldu. Startup’lar ilgi ile izlendi. Fikirleri bilim ile destekleyen çalışmalar hayranlık verici seviyelerde. Örneğin, güvenli ve düşük maliyetli taşımacılık için demir çubukları kullanan bir girişim. Maliyeti yüzde 25 düşürdüğünü savunuyor. Demirin paslanmasını hidrojeni tutmak için kullanıyor. Sonra taşıığı yerde, oksitlenmeyi gidererek hidrojeni açığa çıkarıyor. Bir başka örnek, kendi ürettikleri çipler ve sensörler ile sızıntıyı tespit eden, akışı durduran sistem. Hem güvenlik hem maliyet koruyucu. Bu arada Dünya Enerji Ajansı (IEA) 2023 yılı Dünya enerji istatistiklerini açıkladı. Türkiye, İngiltere'yi geçerek Avrupa'nın üçüncü büyük enerji tüketicisi oldu. İlk sırada Almanya ikinci sırada Fransa var. Tüketimin yüzde 60’ının enerji israfı olduğunu hatırlamak gerek. Enerji verimliliği, Türkiye’nin en değerli enerji üretimine dönüşebilir. Yeşil hidrojen çalışmaları, bu başlıkla da bütünleşiyor çünkü HE CEO’su Chatzimarkakis, hidrojen teknolojileri ve üretim yollarının Avrupa'nın iklim hedeflerine ulaşmasındaki kritik rolünü dilinden düşürmüyor. Avrupa'nın rekabet gücünü artırmak için hidrojen teknolojilerine ve üretim yollarına yatırım yapmanın önemi anlatılıyor. Her bir başlık Türkiye için kılavuz niteliğinde olmalıdır. Küçücük bir Afrika ülkesi Moritanya bile Avrupa için önemli bir hidrojen tedarikçisi olma hedefini ortaya koyuyor. Küresel hidrojen teknolojileri yarışı ve özellikle elektrolizörlerin rekabet gücü dikkatle takip edilmeli. Avrupa, ABD, Hindistan ve Çin'deki yatırımlar ve üretim kapasiteleri gelişiyor. Avrupa Hidrojen Bankası'nın ilk ihalesinin sonuçların doğru değerlendirmek gerek. Ülkemizin çok sayıda enerji ve elektrik üreticisi, gelişmeleri dikkatle takip ediyor. Dört ayrı bakanlığımızı doğrudan ilgilendiren alanlar gelişiyor. Kimilerinde birlikte hareket edilmesini gerektirecek kesişim oluşuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki ve Ticaret Bakanı Prof.Dr. Ömer Bolat, kendi alanlarında yeşil dönüşüm hamlesini dikkatle takip ediyorlar. Mevzuat ve ilgili regülasyonların ivedilikle oluşması cari açık başta olmak üzere çok yönlü fayda sağlayacaktır. Ama öncelik, gelişmeleri geriden takip etmek değil, sürecin mimarları arasına girmek olmalıdır.