Dolar $
32.27
%-0.19 -0.06
Euro €
34.8
%-0.04 -0.01
Sterlin £
40.61
%-0.19 -0.08
Çeyrek Altın
3934.93
%0.57 22.21
SON DAKİKA

MASKE VE KOLONYA FİYATLARI TAVAN YAPTI

12 Mar 2020

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye’de ilk corona virüsü vakasının tespit edildiğini açıklamasının ardından İstanbullular medikal ürün satan mağazalara akın etti.

Corona virüsün dünya çapında pandemiye dönüşmesinin ardından alınabilecek önlemlerle ilgili hala birçok kişinin aklına maske ve el temizleyen jeller gibi dezenfektan ürünler almak geliyor. İstanbul’da bu ürünleri satan mağaza ve eczanelere gidenler, fiyatlarda ciddi oranda artış yaşandığını savunurken, ürün bulamamaktan yakındı.

"Herkes ne kadar isterse alabiliyor"

Eczacı Müzeyyen Karacı, bu sabah itibarı ile el dezenfektanı ve maskeye yoğun talep olduğunu, bunun da fiyatların artmasına etken olduğunu düşündüğünü ifade etti:

Karacı, “Eczanemize malzeme almaya geldim çünkü insanlar maske ve dezenfektan gibi malzemeler bekliyor. Fiyatlar çok arttı. Neredeyse yüzde yüzü geçti. Talep olduğu için fiyatlar artıyor. Sağlık meselesi olduğu için herkes ne kadar istenirse veriyor. Hele dünkü açıklamadan sonra talep daha da arttı” diye konuştu.

"12 TL'lik kolonya 25 TL olmuş"

Bir başka müşteri de kolonya fiyatlarının iki katına çıktığını savundu. Ayten Pala, “Buraya gelip limon kolonyası almak istedim. Normalde bizim 12 TL’ye aldığımız kolonya 25 TL’ye satıyorlar. Bu çok ayıp bir şey. Yani resmen fırsatçılık. Başka diyecek hiçbir şeyim yok. Neymiş maske yokmuş. Dünya kadar maske var ama almaya kalkarsanız tanesi 30 TL’ye 40 TL’ye satılıyor. Üstelik bir kullanımlık. Başka türlü yıkayıp tekrar kullanma imkanınız yok. Ne yapacağız? Mendile kolonya döküp burnumuza tutacağız. Yapacak başka da bir şey yok” dedi.

"İki saatte tüm ürünler tükendi, vicdanen rahatsızım"

Medikal ürünler satan bir mağazada çalılan Hatice Güvenkaya iki saat içinde tüm ürünlerinin satıldığını şu sözlerle anlattı.

“Her türlü kötülük işin içinde. İnsanlar çıkarlarına nasıl geliyorsa öyle yapıyor. Sabah 08:30’da iş yerini açtım saat 11:00’da raflarda mal bitti. 35 TL’den satışa açılan malzeme şimdi 90 TL’ye satılıyor. Vicdanen de çok rahatsızım bu durumdan.”

"25 TL'lik dezenfektan 80 TL olmuş, yine de bulamadım"

Cemile Sayar adlı ev kadının da maske ve dezenfektan arayışı sonuçsuz kalmış:

“Dezenfektan ve maske bulabilir miyim diye geldim. Çünkü birçok yerde bulamadım. Maalesef burada da kalmamış. Fiyatlar artmış, arttığı halde de kalmamış. Daha önce 25 TL’den aldığım dezenfektanın tanesi 70 TL, 80 TL arasında olduğunu duyuyorum. Ona rağmen bulabilir miyim diye geldim ama maalesef yok.”

"Üretici firmalar telefonlarımızı açmıyor"

Tıbbi malzeme satan bir başka mağazada çalışan Ulaş Yumurtacı da kendilerine stok sağlayan firmalara ulaşamadıklarını söyledi: “Şu anda biz de malzeme almaya çalışıyoruz ama firmalar telefonlarını açmıyor. 20 TL bile olmayan ürünler şimdi 30-40 TL’ye satılıyor. Buradaki dükkanların suçu yok. Üretici firmaların fiyat arttırmalarından dolayı bu durum yaşanıyor. Şimdi üretici ve ithalatçı firmalar karaborsa yapıyor. Neden? Çünkü biz almak zorundayız.100 TL deseler de yine alacağız. Çünkü insanları malzemesiz bırakmamaya çalışıyoruz.”

"İmalatçılar fiyat arttırıyor"

VOA Türkçe ekibi bu tür mağazalara tedarik sağlayan firmalara da mikrofon uzattı. Türker Karabağ adlı firma sahibi, imalatçı firmaların fiyatlarını yükselttiğini savundu.

“Fiyatlar inanılmaz seviyede artmış durumda. Bu fiyat artışının sebebi medikalcilerin ya da eczacıların daha fazla para kazanma çabasından kaynaklanmıyor. Bu durumun, ithalatçıların ve imalatçıların Türkiye pazarında yapmış olduğu bir hamle diye düşünüyorum. İmalatçıların kullandıkları ürünlerin fiyatları aynı, hammadde fiyatları aynı, işçilik maliyetleri aynı. Fakat tüm bunlara rağmen sürekli üzerine fiyat ekleyerek bize yansıtıyorlar. Bize yansıyan bu fiyatları biz de otomatik olarak son kullanıcıya bir şekilde yansıtmak zorunda kalıyoruz. Fakat son kullanıcıya yansıttığımız zaman bu sefer de bu durum şikayetlere sebep oluyor. Tüketici ile medikalci arasında ciddi anlamda bir problem oluşuyor. Devlet, bu şikayetlere sanki biz sebep oluyormuşuz gibi dikkate alıp bizi bundan sorumlu tutuyor. Bütün faturalarımızı, vergi levhalarımızı denetliyor. Mesela geçtiğimiz gün de maliyeden denetlemeye geldiler. 4 gün içerisinde onlarca denetleme geçirdik. Çok şükür bir problemimiz olmadı. Devlet, ithalatçı ve üreticilere kesilen faturalara istinaden neden yüksek fiyata medikalcilere ürün sattıklarının hesabını sorması gerekiyor.”