ZORUNLU TRAFİK SİGORTASINDA MAKSİMUM PRİMLER YÜKSELDİ
Türkiye genelinde yaklaşık 32 milyon araç sahibini ilgilendiren zorunlu trafik sigortasında 2026 yılının ilk tarife dönemi netleşti.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) tarafından yayımlanan verilere göre, primler risk bazlı basamak sistemine göre yeniden belirlendi.
Yeni tarifede özellikle kaza geçmişi yoğun ve risk seviyesi yüksek sürücüler için primler ciddi oranda yükseldi. Ticari taşımacılık yapan araçlar, taksi ve otobüs işletmecileri için prim maliyetleri artık birer sermaye yüküne dönüştü. İstanbul’da ticari bir taksi için azami prim 20 bin 366 TL’den 122 bin 198 TL’ye kadar çıkarken, 31 ve üzeri koltuk kapasiteli otobüslerde İstanbul tarifesi 292 bin 890 TL ile zirveye ulaştı.
Binek araç sahipleri için de farklı basamaklarda primler belirlendi. Örneğin, İstanbul’da trafiğe yeni çıkan 4. basamaktaki bir sürücü en az 15 bin 160 TL öderken, en riskli 0. basamaktaki sürücü 45 bin 479 TL prim ödüyor. En güvenli 8. basamakta ise prim tutarı 7 bin 580 TL’ye kadar düşüyor. Ankara ve İzmir’de de benzer prim aralıkları geçerli.
Uzmanlar, artan kaza frekansı ve onarım maliyetlerinin primlerde belirleyici olduğunu vurguluyor. Sigortasız araç kullanan veya süresi dolan araç sahiplerine 1.246 TL trafik cezası uygulanırken, araç trafikten men edilip otoparka çekiliyor.
SBM’nin açıkladığı yeni prim tarifesi, araç sahiplerini risklerini doğru değerlendirmeye ve sigortalarını güncel tutmaya yönlendiriyor. Bu değişiklikle sürücüler, hem binek hem de ticari araçlarda prim maliyetlerini gözden geçirmek zorunda kalacak.

