Dolar $
32.87
%0.04 0.01
Euro €
35.63
%-0.04 -0.01
Sterlin £
42.43
%-0.06 -0.02
Çeyrek Altın
4174.3
%-0.11 -4.71
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | Piyasalar Çarşamba 24 Temmuz 2024 10:00

ZİRAAT YATIRIM: MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ YÜZDE 50 SEVİYESİNDE SABİT TUTTU

Ziraat Yatırım, dün gerçekleşen PPK toplantısında Merkez Bankası'nın politika faizini beklentilerle uyumlu olarak yüzde 50 seviyesinde sabit tuttuğunu bildirdi.

Ziraat Yatırım: Merkez Bankası politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu

Ziraat Yatırım, yeşil okun olumluyu kırmızı okun olumsuzu gösterdiğini belirtti.

Ziraat Yatırım, dün gerçekleşen PPK toplantısında Merkez Bankası'nın politika faizini beklentilerle uyumlu olarak yüzde 50 seviyesinde sabit tuttuğunu bildirdi. Yayımlanan karar metninde parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinin de göz önünde bulundurularak politika faizinin sabit tutulmasına karar verildiği ve enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşun yinelendiği ifadesi korundu. Gün içerisinde 11.187 - 11.039 seviyeleri arasında hareket eden BIST100 endeksi ise günü 11.090 seviyesinden, önceki günün kapanışına göre yüzde 0,7 oranında azalışla tamamladı. Endekste 51 hisse günü ekside tamamladı. Puan bazlı endekse en fazla katkı yapan hisseler olarak ASELS, TUPRS ve ULKER öne çıkarken; ISCTR, TCELL ve YKBNK ise puan bazlı endekste en fazla negatif etki eden hisseler oldu. Bankacılık endeksi (XBANK) yüzde 1,9 oranında gerilerken, Bilişim Endeksi (XBLSM) ve Teknoloji Endeksi (XUTEK) ise sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 2,8 oranında artış kaydetti. BIST100'ün bugüne ise hafif satıcılı bir görüntüyle başlaması bekleniyor. Dünkü TCMB kararının Borsa üzerinde etkili olmaya devam edebileceğini ve halihazırda zayıflayan kısa teknik göstergelerle BIST100'de bugün de düşüş öngörülüyor. Bu sabah yurtdışı piyasalardaki fiyatlamalara bakıldığında, ABD vadelileri negatif seyrederken, Japonya Hariç MSCI Asya Pasifik endeksi de yaklaşık yüzde 0,3 oranında geriliyor. Dün ABD borsaları günü ekside kapatmıştı. Bu sabahki fiyatlamalarda dün finansallarını açıklayan Tesla'nın beklentileri karşılamayan sonuçları etkili olmakta. Alphabet tarafında ise Youtube reklam satışlarının beklenen düzeyde olmaması yapay zekaya yönelik somut sonuçların biraz zaman alabileceği düşüncesini gündeme getirmekte. Nasdaq vadelisi yüzde 0,8 civarında yakın düşüyor. Bu arada ABD'de dün açıklanan ikinci el konut satışları haziran ayında yüzde 5,4 gerileyerek dört aylık düşen trendini sürdürürken, ABD Başkanlık yarışında Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in anketlerde arayı kapatmaya başladığı gözleniyor. Bugünkü veri takvimine bakıldığında, ABD tarafında Yeni Konut Satışları verisi ve ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan temmuz ayı S&P Global imalat, hizmet ve bileşik PMI verileri takip edilecek. Euro bölgesinde ise HCOB imalat, hizmet PMI verileri ile ECB yetkililerinin konuşmaları yer alacak. Yurtiçinde ise ajandada önemli bir veri bulunmuyor.

ABD tarafında, ikinci el konut satışları, aylık bazda mayısta yüzde 0,7 düşüşün ardından haziranda da yüzde 5,4 oranında düşüş sergiledi ve düşüş trendini dördüncü aya taşıdı, söz konusu aylık düşüş 2022'den bu yana en sert düşüş olarak kaydedildi ve böylece konut talebinde zayıflamanın hızlandığına işaret etti.
 
Ayrıca Euro Bölgesi'nde temmuz ayına ilişkin tüketici güveni öncü verisi, -14'ten -13 seviyesine beklentilerin üzerinde yükselerek Şubat 2022'den bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürmekle birlikte, negatif bölgedeki zayıf seyri devam etti. Tüketici güveninin, beklentilerin üzerinde toparlanmasında, özellikle ECB'nin, enflasyonun kademeli olarak yavaşlaması nedeniyle haziran ayında gerçekleştirdiği faiz indiriminin iyimserliği artırması ve piyasaların eylül ve aralık aylarında daha fazla faiz indirimi yapılacağı konusunda beklentilerinin artmasının belirleyici olduğu gözlendi.

Yurt içinde ise, TCMB'nin PPK toplantısı takip edildi. TCMB, politika faizini beklentilerle uyumlu olarak yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu. Ayrıca karar metninde, ''parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin yakından izlenmekte olduğu'' yinelenirken, ''parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerinin de göz önünde bulundurularak politika faizinin sabit tutulmasına karar verilmekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşun yinelendiği.'' ifadesi korundu.

  • Bunun yanında, ''aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceği''ne ilişkin ifade yinelendi.
  • Öte yandan, ''enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı'' vurgusunun yinelenmesi ise, enflasyon görünümünde ciddi bozulma riskinin oluşması halinde ek faiz artışlarına açık kapı bırakıldığına işaret etmeyi sürdürdü.
  • Diğer yandan, ''para politikasındaki kararlı duruşun; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşüreceği ve dezenflasyon sürecini güçlendireceği'' belirtildi.
  • Ayrıca karar metninde, ''haziran ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin belirgin bir zayıflama kaydettiği", bunun yanında, ''öncü göstergelerin temmuz ayında aylık enflasyonun, para politikasının görece etki alanı dışında kalan yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler neticesinde geçici olarak artacağına işaret etmekte olduğu" belirtilirken, ''buna karşın ana eğilimdeki yükselişin nispeten sınırlı kalacağının öngörülmekte olduğu" vurgulandı.
  • Öte yandan, ''yakın döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte yavaşlamaya devam ettiğini teyit etmekte olduğu'' ifade edildi.
  • Bunun yanında, ''hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatlarının enflasyonist baskıları canlı tutmakta olduğu ve enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunun yakından takip edildiği'' vurgusu yinelendi.
  • Ayrıca "kredi büyümesi ve kompozisyonu göz önünde bulundurularak makro finansal istikrarı ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek şekilde yabancı para kredilere yönelik ek önlemler alındığı" vurgulandı.
  • TCMB'nin, ''kredi ve mevduat piyasalarında öngörülenin dışında gelişmeler olması durumunda parasal aktarım mekanizmasının ilave makroihtiyati adımlarla desteklenmeye devam edileceği" belirtildi.
  • Bunun yanında, "likidite koşullarının muhtemel gelişmeler göz önünde bulundurularak yakından izlenmekte olduğu" belirtilirken, ''sterilizasyon araçlarının, gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacağı" yinelendi.

Ayrıca TÜİK tarafından yayınlanan mevsim etkilerinden arındırılmış temmuz ayı tüketici güven endeksi verisi, aylık bazda yüzde 3,1 oranında düşüşle 78,3'ten 75,9 seviyesine geriledi ve böylece son sekiz ayın en düşük seviyesinde kaydedildi. Detaylara bakıldığında, temmuz ayında aylık bazda mevcut dönemde hanenin maddi durumu endeksi yüzde 5,4 oranında düşerken, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durum beklentisi endeksi ise yüzde 4,2 azalış kaydetti. Buna karşın gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesi endeksi ise yüzde 2,6 oranında artış sergiledi. Bunun yanında, tüketicilerin gelecek dönemdeki ekonomik görünüme yönelik değerlendirmelerini yansıtan gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durum beklentisi endeksi ise temmuzda yüzde 7 oranında azalış gösterdi ve böylece son on ayın en düşük seviyesinde gerçekleşti.
 
Yurt dışında bugün veri takvimine bakıldığında,
 
ABD tarafında, ekonomik faaliyetin son görünümüne ilişkin sinyal verecek olan temmuz ayı S&P Global imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri TSİ 16.45'te takip edilecek. Temmuzda öncü verilere göre, imalat PMI verisinin 51,6'dan 51,7 seviyesine hafif yükselerek imalat sektöründe büyümenin hafif hızlandığına ve hizmet PMI verisinin ise 55,3'ten 54,8 seviyesine gerileyerek hizmet sektöründe büyümenin hafif yavaşladığına işaret etmesi bekleniyor.

Ayrıca ABD'de konut piyasası verilerinden, haziran ayı yeni konut satışları verisi TSİ 17'de takip edilecek. Yeni konut satışları aylık bazda nisanda yüzde 2 artışın ardından mayısta yüzde 11,3 oranında sert düşüş sergilemişti ve konut talebinde zayıflamaya işaret etmişti. Aylık bazda yeni konut satışlarının haziranda yüzde 3,4 oranında artışla kısmi toparlanma sergilemesi bekleniyor.

Ayrıca Avrupa genelinde de son ekonomik görünüme ilişkin bilgi veren temmuz ayı HCOB imalat ve hizmet sektörleri öncü PMI verileri takip edilecek.

Öte yandan, Almanya'da gelecek aya yönelik değerlendirmeleri yansıtan ağustos ayına ilişkin GfK tüketici güveni verisi TSİ 09'da takip edilecek. 

Şirket haberleri

Alfa Solar (ALFAS, Nötr): Şirketin yüzde 90 hissesine sahip olduğu Romanya'da yerleşik bağlı ortaklığı Alfa Solar Romania SRL'nin 1mn EUR tutarındaki sermayesinin 3,6mn EUR'su şirket tarafından ödenmek üzere 4mn EUR tutarında artırılarak 5mn EUR tutarına çıkarılmasına ve söz konusu sermaye artışına şirket tarafından iştirak edilmesine karar verildi.

Ereğli Demir ve Çelik (EREGL, Nötr): Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları Fitch Ratings ve Moody's, şirketin 2029 vadeli 750mn USD tutarındaki tahviline sırasıyla "B+" ve "B3" nihai notunu verdi.

Kayseri Şeker (KAYSE, Nötr): Yozgat ili Yenifakılı ilçesinde yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılması planlanan 3000 baş sağmal çiftlik yatırımı ile ilgili yer tahsis başvurusuna ilişkin bakanlık onayı alınmış olup, 1 yıl süreli ön izin sözleşmesi yapıldı.

Migros (MGROS, Sınırlı Pozitif): Şirketin bağlı ortaklığı, Ramstore Kazakhstan LLC'nin yükümlülükleri ile beraber yüzde 100 paylarının devri için, mevcut parite ile yaklaşık 34,5mn USD karşılığında, TOO Evrazia Almaty şirketi ile sözleşmeler imzalandı.

Sektör haberleri

Demir-Çelik: Worldsteel Haziran 2024 ham çelik üretim rakamlarını açıkladı. Veriye göre, 71 ülkenin üretimi haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,5 artarak 161,4mn ton seviyesinde gerçekleşti. Çin, Haziran 2024'te 91,6mn/ton üretim yaparak başı çekerken, Hindistan 12,3mn/ton ve Japonya 7mn/ton üretimle Çin'i takip etti.

Diğer şirket haberleri

Hareket Taşımacılık (HRKET): Şirket, 2.200 ton kaldırma kapasitesine sahip paletli vinci makine parkına dahil etti.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR