ZİRAAT KATILIM 7 YAŞINDA
Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir, kar-zarar ortaklığı projeleri ile sektöre ilkleri kazandırmaya ve sektörü cesaretlendirmeye gayret gösterdiklerini söyledi.
Özdemir, Ziraat Katılım'ın 7. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ziraat Katılım'ın, 29 Mayıs 2015'te kamunun ilk katılım bankası olarak kurulduğunu ve sektöre yeni bir soluk getirdiğini söyledi.
Özdemir, 7 yıl boyunca kendilerine düşen vazifeyi hakkıyla yerine getirdiklerini, ekip arkadaşlarıyla birlikte çok güzel ve farklı işlere imza atarak katılım bankacılığına farkındalık kazandırdıklarını ifade etti.
Kamunun katılım bankacılığına girmesi ile birlikte sektöre olan güvenin arttığını vurgulayan Özdemir, "Güzel bir rekabet ortamı oluşturduk. Katılım finans, ülkemizde uzun yıllardır yüzde 5'ler seviyesindeydi. Diğer kamu katılım bankalarımızın da dahil olmasıyla bankacılık sektörü içindeki payı hızlı bir şekilde yüzde 8'leri aşmış durumda. Bu tempoyla gidersek katılım finansın Türkiye'deki payının 2025 yılında yüzde 15 olma hedefine ulaşabileceğimize canıgönülden inanıyorum." diye konuştu.
Üzerinde önemle durdukları değerler bulunduğunu ifade eden Özdemir, şöyle devam etti:
"Ziraat Katılım'ın, her şeyden önce bir kamu kuruluşu olması sebebiyle üzerimize yüklenen önemli vazifeler var. Çalışma arkadaşlarımızla bir araya geldiğimizde de sıklıkla dile getiriyorum. Bu görevleri hakkıyla yerine getirmek ve hiçbir ayırım gözetmeksizin bütün vatandaşlarımıza eşit ve adil hizmet verebilmek önceliğimiz olmalı. Bu sorumluluğun bilincindeyiz. Bir diğer önemli husus, Ziraat Finans Grubu içerisinde yer almamız. Ziraat markası çok kıymetli bir marka ve çalışmalarımızda bizim önümüzü açıyor. Ülkemizde 35 seneyi aşkın bir katılım finans tecrübesi var. Ama katılım finans ile tanışmamış daha yüzlerce, binlerce işletme ve bireysel bankacılık hizmeti alan insanlarımız var. Ziraat markasıyla bu açılmamış kapıları açtığımızı ve Ziraat Finans Grubu'nun bize çok büyük değer kattığını görüyoruz. Türkiye'de katılım finansın büyümesinde Ziraat Katılım olarak elimizden gelen gayreti sarf etmek gibi bir sorumluluğumuz var. Tabii ki bunun için öncelikle biz büyümeliyiz. Bunun yanı sıra sektördeki rakiplerimizin çekindiği hususlarda inisiyatif almak, o açıkları kapatmak gibi bir sorumluluğumuz da bulunuyor. Bunun bilincinde olarak şu ana kadar büyük bir gayretle sorumluluklarımızı yerine getirdiğimize inanıyorum."
"Kar-zarar ortaklıklarıyla ithalatın azaltılmasına katkı sunacağız"
Metin Özdemir, Ziraat Katılım'ın yılın ilk çeyreğinde 121,6 milyar lira aktif büyüklükle sektörün ikinci sırasında yer aldığını bildirdi.
Sektörün en büyük iki finans kurumundan biri olma hedefine beklentilerinden önce ulaştıklarını aktaran Özdemir, "İlk çeyrek itibarıyla fon kullandırımımız 85 milyar liraya ulaştı. Toplanan fonlarda da 97 milyarlık bir büyüklüğe ulaştık. Ziraat Katılım olarak milletin teveccühü ile bundan sonra daha iyi işlere imza atacağız." dedi.
Özdemir, sektöre farklı bir soluk getirerek yeni iş modellerine imza attıklarını söyledi. Özellikle kar-zarar ortaklığı projeleri ile sektöre ilkleri kazandırmaya ve sektörü cesaretlendirmeye gayret gösterdiklerini belirten Özdemir, şunları kaydetti:
"Yapmış olduğumuz güzel projelerin bir kısmını tamamladık, bir kısmını devam ettiriyoruz ve yenilerini katıyoruz. Katılım bankacılığının kar-zarar ortaklığı tecrübelerine yenisini ekliyoruz. Kar-zarar ortaklığında öncelikli hedeflerimiz ithal ikamesi üretimlere dönük yatırımlarda ortaklıklar kurmak. Biyoteknoloji alanında yapmış olduğumuz bir kar-zarar ortaklığımız var. Kimya sektöründe faaliyet gösteren Plustechno ile yeni bir kar-zarar ortaklığına giriyoruz. Çimento sektöründe kullanılan kimyasal madde noktasında üretim yapıyor. Ürün gamını piyasaya sunduktan sonra ciddi anlamda ithalatın azalmasına katkı sunacağımıza inanıyorum. 11. Kalkınma Planı'nda önceliklendirilmiş alanlarda bu tür kar-zarar ortaklıklarını yapmaya devam edeceğiz."
"Bizim insan kaynağı yetiştirmek gibi bir vazifemiz var"
Ziraat Katılım Genel Müdürü Özdemir, genç bir katılım finans kurumu oldukları için çalışanların da büyük çoğunluğunun gençlerden oluştuğunu söyledi.
Her yıl imtihanlar açarak yeni mezun arkadaşlara istihdam alanı oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Özdemir, "Büyüyoruz, şubeler açıyoruz. Dolayısıyla yeni çalışan arkadaşlarımıza her zaman ihtiyacımız oluyor. Onların gençliği ve enerjisi bizi zinde tutuyor. Sektörümüz de büyüyor. Bizim insan kaynağı yetiştirmek gibi bir vazifemiz var. Bir kamu kuruluşu olarak bu vazifeyi üstleniyoruz. Bankalarımızda yetiştirdiğimiz ve yetiştireceğimiz arkadaşlarımızın gelecekte hem bankamıza hem de sektöre, katılım finans camiasına ve İstanbul'un finans merkezi haline gelmesine önemli katkıları bulunacak." diye konuştu.
Özdemir, bir kamu bankasının genel müdürü olmanın zor bir görev olduğunu ve kendilerine ilave sorumluluklar yüklediğini belirtti. Her zaman aynı motivasyonda olunamadığını ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:
"Zaman zaman canınızın sıkıldığı, moralinizin bozulduğu anlar olur. O anlarda şunu düşünürüm; biz bir kamu kuruluşuyuz. Dolayısıyla bizim patronumuz bir kişi değil, bizim patronumuz milletimiz. Biz onlara çalışıyoruz, onlara hizmet ediyoruz. Bu hizmeti ederken de şunu düşünürüm; devlete, kamuya hizmet eden birçok görevlimiz var. Bunların içinde tabii ki en fazla kıymet verdiğimiz güvenlik görevlilerimiz, sağlık çalışanlarımız… Yıllardır güvenliğimizi temin etmek için mücadele ederken şehit düşen kardeşlerimiz var. Yine son 2 senede yaşadığımız salgın dolayısıyla canlarını tehlikeye atarak çalışan sağlıkçılarımız var. Yaptıkları hizmetin maddi karşılığını ölçmek mümkün değil. Onlar bu şekilde hayatlarını tehlikeye atarken, bizim çalışma ortamımızı düşündüğümüzde şikayet etmeye hakkımız yok. Bu sebeple motivasyonumuzu düşürmeden daha çok çalışmamız gerektiğini düşünüyorum."
"2023'te 170 şube, 2 bin 300 personel hedefimiz var"
Metin Özdemir, gelecek dönem hedeflerine ilişkin de görüşlerini paylaştı.
Uzun vadede katılım finans sektörünün en büyük aktifine sahip olmayı hedeflediklerini belirten Özdemir, mayıs sonu itibarıyla 129 olan şube sayısını 2023'te 170'e çıkarmayı ve tüm illerde şubeleşmeyi amaçladıklarını söyledi. Özdemir, şu anda 1.666 personelle faaliyet gösterdikleri ve 2023'te bu sayının 2 bin 300'e ulaşmasını hedeflediklerini kaydetti.
Özdemir, Ataşehir'deki Finans Merkezi'nde yapımı süren genel müdürlük binasının kısa sürede tamamlanacağını ve 8. kuruluş yıl dönümünün yeni binada kutlanacağını bildirdi.