Dolar $
32.48
%-0.11 -0.03
Euro €
34.72
%-0.72 -0.25
Sterlin £
40.75
%-0.43 -0.17
Çeyrek Altın
3985.41
%-0.17 -6.73
SON DAKİKA
Paraf üstü web
Halkbank mobil
Kobi Salı 30 Ocak 2024 08:55

ZİNCİRİN EN ZAYIF HALKASI OLMAYIN

Özellikle KOBİ'ler tedarik zincirlerinde güvenliği yönetmek için proaktif bir arayış içinde olmayabilir ya da bu konuda yeterli kaynağa sahip değildir.

Zincirin en zayıf halkası olmayın

Şirketlerin ortaklarına ve tedarikçilerine siber güvenlik konusunda körü körüne güvenmesi mevcut şartlarda sürdürülebilir değil. Dijital güvenlik şirketi ESET tedarik zincirinde gizlenen siber güvenlik risklerinin nasıl azaltılabileceğine yönelik önerilerde bulundu. 

 

Tedarik zinciri riski nedir?

Tedarik zinciri siber riskleri, fidye yazılımı ve veri hırsızlığından hizmet engelleme (DDoS) ve dolandırıcılığa kadar birçok şekilde ortaya çıkabilir. Profesyonel hizmet firmaları örneğin avukatlar, muhasebeciler veya yazılım firmaları geleneksel tedarikçileri etkileyebilirler. Saldırganlar ayrıca yönetilen hizmet sağlayıcılarının (MSP'ler) da peşine düşebilir çünkü tek bir şirketi bu şekilde tehlikeye atarak potansiyel olarak çok sayıda alt müşteri işletmesine erişim elde edebilirler. Geçen yıl yapılan bir araştırma, MSP'lerin yüzde 90'ının önceki 18 ay içinde bir siber saldırıya maruz kaldığını ortaya koydu. 

 

Başlıca saldırı türleri

Güvenliği ihlal edilmiş tescilli yazılım: Siber suçlular giderek daha cesur oluyor. Bazı durumlarda, yazılım geliştiricilerini tehlikeye atmanın ve daha sonra alt müşterilere teslim edilen koda kötü amaçlı yazılım eklemenin bir yolunu bulabiliyorlar.

Açık kaynak tedarik zincirlerine saldırılar: Çoğu geliştirici, yazılım projelerinin pazara çıkış süresini hızlandırmak için açık kaynak bileşenleri kullanır. 

Dolandırıcılık için tedarikçileri taklit etme: Ticari e-posta tehlikesi (BEC) olarak bilinen sofistike saldırılar bazen dolandırıcıların bir müşteriyi kandırarak para göndermesini sağlamak için tedarikçilerin kimliğine bürünmesiyle gerçekleştirilir. 

Kimlik bilgisi hırsızlığı: Saldırganlar, tedarikçiye ya da müşterilerine (ağlarına erişebilecekleri) saldırmak amacıyla tedarikçilerin oturum açma bilgilerini çalar. 

Veri hırsızlığı: Birçok tedarikçi, özellikle hukuk firmaları gibi özel kurumsal sırlara vakıf olan şirketler müşterileri hakkında hassas veriler depolar. 

Tedarik zinciri riskinin türü ne olursa olsun, sonuç aynı olabilir: Finansal ve itibar hasarı ve hukuk davaları, operasyonel kesintiler, satış kaybı ve kızgın müşteriler. En iyi uygulamaları takip ederek bu riskleri yönetmek mümkündür.

Yeni tedarikçiler için durum tespiti yapın. Açık kaynak risklerini yönetin. Tüm tedarikçiler için bir risk incelemesi yapın. Tüm onaylı tedarikçilerinizin bir listesini tutun. Tedarikçiler için resmi bir politika oluşturun. Tedarikçi erişim risklerini yönetin. Bir olay müdahale planı geliştirin. Endüstri standartlarını uygulamayı düşünün. 


ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR