SON DAKİKA
sabancı holding mobil alt
Tarım ve hayvancılık Cuma 25 Ekim 2024 02:18

ZEYTİNCİLİKTE YENİ REKOR BEKLENTİSİ

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan, 2024-2025 sezonunda Türkiye'nin 750 bin ton sofralık zeytin ve 475 bin ton zeytinyağı rekoltesi beklediğini açıkladı. Bu yıl zeytincilikte yeni bir rekor hedefleniyor

Zeytincilikte yeni rekor beklentisi

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan, 2024-2025 sezonunda Türkiye'nin 750 bin ton sofralık zeytin ve 475 bin ton zeytinyağı rekoltesi beklediğini açıkladı. Tan, bu sonuçların ülke ve dünya zeytinciliği için hayırlı olmasını dilerken, Türkiye'nin bu yıl zeytincilikte yeni bir rekor kırdığını müjdeledi.

Balıkesir'in Edremit ilçesinde düzenlenen basın toplantısında, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın rekolte tahmin heyeti çalışmalarında sektörden temsilcilerle birlikte yürütülen yeni model hakkında bilgi veren Tan, bu yıl rekolte tahmin çalışmalarında format değişikliğine gittiklerini belirtti. Özellikle il tarım müdürlüklerinin saha çalışmalarındaki etkinliğini artıran bu modelle, uzun yıllara dayalı bahçelerde yapılan sayımların daha güvenilir veriler sunduğunu vurguladı.

Tan, Türkiye’nin zeytincilikte büyük bir atılım içinde olduğunu, 2022-2023 sezonunda dünya ikinciliğini elde ettiğini hatırlatarak, bu yıl da benzer bir başarı hedeflediklerini ifade etti. Zeytin ağaçlarının sayısının 200 milyonun üzerine çıktığını ve bunun geçen yıla göre 2 milyonluk bir artış olduğunu belirten Tan, bu yıl ağaç başına ortalama 20,9 kilo meyve verimiyle 3 milyon 600 bin ton zeytine ulaşmayı beklediklerini söyledi.

Toplam zeytinin yüzde 20’sinin sofralık zeytin olarak değerlendirileceğini belirten Tan, bu sezon toplam üretimden 750 bin ton sofralık zeytini çıkardıktan sonra geriye 2 milyon 850 bin ton yağlık zeytin kaldığını kaydetti. Zeytinlerin kuraklık nedeniyle daha az yağ vermesi sebebiyle, 2 milyon 850 bin ton zeytin için tahmin edilen zeytinyağı rekoltesinin 475 bin ton olduğunu vurguladı. Bu rakam, 2022-2023 sezonundaki 421 bin ton rekorunu da aşmış oldu.

GEÇEN YILDAN STOK SORUNU

Tan, geçen yıl ihracatta uygulanan kısıtlamaların iç tüketimi düşünerek katma değer artırma amacını taşıdığını belirtti. Ancak, dünya fiyatlarının yükselmesiyle iç piyasada bu dengeyi sağlamakta zorlandıklarını ifade etti. Bu durum sonucunda 100-150 bin ton arasında bir stok oluştuğunu kaydetti.

Rekolte tahminlerinin kesin sonuçlar olmadığını vurgulayan Tan, bu tahminlerin titiz bir çalışmanın ürünü olduğunu ve sonuçların uluslararası ölçekte de değerlendirildiğini belirtti. Aralık ayında bu tahminlerin gözden geçirileceğini ve Türkiye’nin zeytincilikteki başarısının devam edeceğini umduğunu sözlerine ekledi.

ABONE OL
sabancı detay