SON DAKİKA
Otomotiv Pazartesi 16 Eylül 2024 02:31

ZERAFETLE DOLU MİRASINA YENİ HAYAT VERİYOR

Seyahat sanatının temsilcisi DS Automobiles'in mirasının en önemli modellerinden biri olan SM, Chantilly Arts & Elegance'da sergilenecek bir tasarım çalışması olan SM TRIBUTE ile geri dönüyor. SM TRIBUTE, DS DESIGN STUDIO PARIS tarafından sanat ve zarafetin onuncu yılını kutlamak için eşsiz bir çalışma olarak tasarlandı. DS DESIGN STUDIO PARIS ekibi, SM modelinin son elli yıl boyunca gelişmeye devam ettiğini hayal ederek bu tasarımı ortaya koydu. Orijinal bir SM'nin yanında 120 metrekarelik bir alana yerleştirilecek olan SM TRIBUTE, eylül ayındaki Concours d'Elegance'da sergilenecek.

Zerafetle dolu mirasına yeni hayat veriyor

2014 yılındaki başlangıcından bu yana Chantilly Arts & Elegance'ın bir ortağı olan DS Automobiles, Château de Chantilly'nin Fransız bahçelerinde düzenlenen Concours d'Elegance'ın onuncu yıldönümünde SM TRIBUTE'u tanıtmaya hazırlanıyor. Orijinal bir SM'nin yanında 120 metrekarelik bir alana yerleştirilecek olan SM TRIBUTE, bu sene Concours d'Elegance'da ilk kez görücüye çıkacak. Ziyaretçiler dört kapılı bir SM OPERA, bir SM MYLORD cabriolet, 1974 Spa-Francorchamps 24 Saat yarışına katılmış bir SM yarış aracı, 2023 Rétromobile'de sergilenmiş olan bir SM PROTO ve Euro SM Club'a dahil olan farklı renklerdeki diğer SM'leri de yakından inceleme veya yeniden keşfetme olanağına sahip olacak.

SM TRIBUTE marka mirasından ilham alarak tasarlandı

DS Automobiles, 2020 yılının ilkbaharında sosyal ağlarında #SM2020 adı altında bir dizi eskiz paylaşmıştı. DS DESIGN STUDIO PARIS tasarımcıları arasında düzenlenen bir tasarım yarışmasının sonucunda ortaya çıkan bu çizimler, 1970 yılında pazara sunulan görkemli SM modelinin yeniden yorumlanmasını sağladı. DS DESIGN STUDIO PARIS tasarım ekibi, yaratıcılıklarını ortaya çıkaran ve düşünme yeteneklerini besleyen eskiz çizimler aracılığıyla, tarihi DS Automobiles modelleri DS ve SM’nin mirasına yönelik düzenli çalışmalar gerçekleştiriyor. Bir saygı duruşundan çok daha fazlası olan SM TRIBUTE, DS Automobiles'in kuruluşundan ve Chantilly Arts & Elegance’a ilk katılımından bu yana geçen 10 yıllık sanat ve zarafet dolu süreci kutluyor. Bununla birlikte SM TRIBUTE, DS DESIGN STUDIO PARIS'in geleceğe yönelik araştırmalarına da katkıda bulunuyor.

DS Automobiles Tasarım Direktörü Thierry Metroz yaptığı açıklamada, “İkonik modellerimizin DNA'ları üzerinde yaptığımız çalışmalarla, bu on yılın sonunda ortaya koyacağımız gelecek modellerin şeklini belirlemeye yönelik araştırmalarımızı destekliyoruz. 2020'den bu yana yaptıklarımız ve SM TRIBUTE ile Chantilly'de gösterdiğimiz varlık, bu faaliyetin ve konuyla ilgili araştırmalarımızın birer kanıtıdır. Topluluğumuz bu eskiz paylaşımı sürecinde bize birçok güçlü mesaj gönderdi. Birinci mesaj topluluğumuzun mirasımız olan ikonik modellere çok bağlı olduğuydu. İkincisi ise kimsenin orijinal tasarımın bozulmasını istemediğiydi. Mirasımızı, ikonik modellerimiz DS ve SM ile güçlendirmeyi istiyoruz. Avant-garde tasarıma olan bağlılığımız da buradan geliyor” değerlendirmesinde bulundu.

1970’lerin avant-garde tasarımı yeniden hayat buluyor

DS DESIGN STUDIO PARIS ekibi, SM modelinin son 50 yıl boyunca gelişmeye devam ettiğini hayal ederek bir tasarım ortaya koydu. 1970'li yılların başında üretilen SM, Fransız otomotiv inovasyonunun geldiği son noktayı temsil ediyordu. Bu DS Automobiles modeli, dönemin teknolojik gelişmelerine gerçekten odaklanan bir Grand Tourer idi. Robert Opron tarafından tasarlanan aerodinamik stil, hem zarif hem de avant-garde bir tasarıma hayat veriyordu. Kaputun altındaki güçlü V6 motor ise SM’nin olağanüstü bir yol performansı sunmasını sağlıyordu. Ancak SM'yi gerçekten olağanüstü bir otomobil yapan şey, DS'den miras alınan hidropnömatik süspansiyonuydu. Bu süspansiyonlar otomobile rakipsiz bir sürüş konforu ve örnek bir yol tutuşu kazandırıyordu. SM, bugün dünyanın dört bir yanında koleksiyoncular tarafından aranan kült bir DS Automobiles modeli olmaya devam ediyor. Konfor, performans ve yenilikçiliğin eşsiz bir şekilde bir araya geldiği bu DS Automobiles modeli gerçek bir otomotiv efsanesi olma özelliğine sahip.

SM'nin böylesi bir etki yaratmasına destek olan yönü ise lüks ve titizlikle tasarlanmış iç kısmıydı. SM’nin yüksek kaliteli malzemeleri, keskin hatları ve özenle planlanmış ergonomisi otomobil içinde son derece zarif bir atmosfer yaratıyor. Daire biçimli göstergeleri ve kendine özgü direksiyon simidiyle öne çıkan gösterge paneli hem işlevsel hem de estetik unsurları bir arada sunuyor. SM; elektrikli koltukları, kliması ve hidrolik direksiyonu ile piyasaya sürüldüğü döneme göre oldukça iyi bir donanıma sahipti. Dinamik karaktere sahip olmanın yanı sıra yolcularına birinci sınıf konfor sunabilen bir otomobildi.

SM TRIBUTE geçmişin imzasını bugüne taşıyor!

SM TRIBUTE’un göz alıcı tasarımı hakkında konuşan DS Automobiles Dış Tasarım Başkanı Frédéric Soubirou, “Prototipler ve iki adet Presidential SM tasarımı da dahil olmak üzere çeşitli SM modellerini inceledik ve bunlardan ilham aldık. Göze çarpan, imza niteliğinde bir özellikleri vardı. Yolda uçuyor izlenimi veriyorlardı  ve havalanarak gidiyor gibi görünüyorlardı" dedi. Dinamizm ve verimliliği ifade eden görünüm, SM TRIBUTE'un ince ama kuvvetli silüetine de yansıyor. Bu da geçmişle olan ilişkiyi en güçlü şekilde karakterize eden, ikonik bir ön kısım ve uzun bir kaputun hakim olduğu bir tasarım olarak dikkat çekiyor. Genişletilmiş iki renkli görünüm, 1971 yılında SM broşüründe yer alan Gold Leaf (Altın Yaprak) renginin elle eskitilmiş saten vernik ve özel olarak renklendirilmiş bir siyah tonla birleştirilerek yeniden yorumlanmasıyla ortaya çıkıyor. 

SM'de belirgin bir üst ızgara yoktu. SM TRIBUTE’da bunun yerinde far modüllerini ve araç plakasını açığa çıkaran çok büyük bir cam bölüm yer alıyordu. Bu cam bölüm, elli yıl sonra her iki tarafta üç modülden oluşan özgün bir aydınlatma ile çerçevelenen ve orta kısmına kadar ışık veren bir 3D ekran haline getirildi. SM TRIBUTE’un profil görünümü, önden daha dar olan arka kısma doğru hava akışını takip ediyor ve SM'nin karakteristik çizgilerini korumayı sürdürüyor. İki büyük camın arkasında, arka panel ikiye bölünüyor ve arka kısma yukarıya doğru çıkıntı yapan bir S şekli veriyor. Doğal olarak, arka tekerlekler kısmen, çıkarılabilir parçalarla kaplanıyor. SM'nin ikonik oranları 4,94 m (+ 5 cm) uzunluk ve 1,34 m (+ 2 cm) yükseklik ile korunurken, SM TRIBUTE 1,98 m genişlik (+ 14 cm) ile özellikle sağlam ve güçlü bir görünüm ortaya koyuyor. Verimlilik arayışının bir sonucu olarak yerden yükseklik 12 santimetre (-3,5 cm) olarak değişiyor. SM TRIBUTE, aerodinamik eklerle süslenmiş 22 inçlik büyük jantlarla donatılıyor.

İç kısımda da 1970 model SM'nin tarzı sürdürülüyor

SM TRIBUTE’un iç kısımında gösterge panelinin üst kısmının karakteristik şekli ve hatta göstergelerin oval tasarımı yeniden yorumlandı. SM'nin avant-garde ruhuna sadık kalarak, bilgi ekranı projeksiyonla gösteriliyor ve direksiyon simidine bağlanan kavisli “ekran konsolu” marka için değerli olan bu ruhu tamamlanmasını sağlıyor. Bununla birlikte yolcular ses ve ışıklarla sarmalanıyor. Otomobilin iç kısmı, deri ve Alcantara® kullanılarak tasarlanan fildişi rengi ile oluşan çok aydınlık görünümüyle dikkat çekiyor. Gösterge panelinin ön tarafında yer alan büyük vitrin neredeyse sonsuz çeşitlilikte kaplama ve malzemeyi barındıran olağanüstü bir ortam ortaya koyuyor. Koltuklar ise yatay minderleriyle SM'nin ikonik döşeme tarzını devam ettiriyor.

DS Automobiles İç Tasarımcısı Luc Quirin, “Gösterge panelinin üst kısmı, üstü kapalı bir geçişle ortaya koyduğumuz etkileyici bir özgün tasarımdı. Bu kimlik temelli yaklaşımı, araştırmamızın sonuçlarını da dahil ederek devam ettirdik. Gösterge, ekran olmadan projeksiyon yoluyla sağlanıyor. Bu da otomobil içindeki ortamı, sürücü ve yolcular için daha az kısıtlayıcı ve daha etkileyici hale getiriyor. Kapı panelleri üzerinde yer alan lazerle oyulmuş deri işlemeler, süsleme sanatlarından ilham alan desenleri çağrıştırıyor. Bu, Concours d'Elegance ile aynı yıllarda ortaya çıkan bir akım” dedi.

DSDESIGNSTUDIO.PARIS web sitesi üzerinden SM TRIBUTE'un Chantilly'deki tanıtımını izlemek ve ayrıca otomobilin tasarım sürecinin arka planını görmek mümkün olacak.