Dolar $
32.93
%0.04 0.01
Euro €
35.39
%0.03 0.01
Sterlin £
41.78
%-0.06 -0.02
Çeyrek Altın
4029.73
%-0.38 -15.05
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | EKONOMİ Cumartesi 15 Haziran 2024 10:00

YURT İÇİNDE BAYRAM HAFTASI

Önümüzdeki hafta Kurban Bayramı tatili nedeniyle işlemler sadece perşembe ve cuma günü gerçekleşecek.

Yurt içinde bayram haftası

Önümüzdeki hafta Kurban Bayramı tatili nedeniyle işlemler sadece Perşembe ve Cuma günü gerçekleşecek. Takas avantajı kaynaklı ve Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'in 'Borsa'da işlem vergisinin ertelendiğini' açıklaması ile BİST100 endeksinde bu haftanın ikinci yarısında yükselişler gerçekleşti. Bayram tatili haftasındaki işlem günlerinde likidite azlığı kaynaklı olarak hacimlerde düşüş bekliyoruz.

21 Haziran gününün 1Ç24 finansallarında konsolide olan bilançoların son açıklanma tarihi olmasından kaynaklı olarak 24 Haziran tarihinde BİST100 endeksi hacim bakımından hızlı bir giriş yapabilir. Belirsizlik ortamının ve bilgi kirliliğinin kısa vadede kalkması nedeniyle endeksteki olumlu görüşümüzü koruyoruz.

Euro Bölgesi'nde TÜFE verisi açıklanacak

ABD'de Tarım Dışı İstihdam verisinin beklentilerin üstünde kalması ile dengeler tekrar değişti. İstihdam tarafındaki yukarı yönlü seyrin iç talebe bağlı olarak geri çekilmesi beklenen enflasyonu sınırlaması sonrasında Fed, bu ay da faizlerde değişikliğe gitmedi.

Bu kez beklentilerde faiz indirimi, sadece ay bazında değil, adetsel bazda da ötelendi. 3 beklenen faiz indirimi bu yıl 1'e düştü. ECB kanadı ise bu konuda daha cesaretli. Resesyondan çıkılabilmesi 5 yıl sonra faiz indirimine girildi. 25 baz puan faiz indiren ECB, bu indirim ardından bekle/gör mottosuna geçecek gözüküyor. Sonuçların nasıl olacağını izleyecek olan ECB'de ECB Başekonomisti Philip Lane'da ECB'nin faiz oranlarını tekrar düşürmeden önce bir süre beklemesi gerektiğini söyledi. Gözler, haftaya açıklanacak ECB enflasyon verisine çevrildi. Enflasyonda soğuma emareleri görülürse daha cesaretli ECB görülebilir.

Rezervlerdeki iyileşme devam ediyor

TCMB'nin toplam rezervleri, 7 Haziran haftasında bir önceki haftaya göre 2,5 milyar dolar artarak 146,2 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Swap hariç net rezervler 6 milyar dolara yükseldi. Swap hariç net rezervlerde nisan başından bu yana artış 71,5 milyar dolara ulaştı. Bu durum yabancıların ilgisini çekeceği gibi, döviz rezervlerindeki iyileşme durumu, olası bir kur ataklarında TCMB’nin elini güçlendirecektir.

Kaynak: İnfo Yatırım

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR