Dolar $
33.09
%0.28 0.09
Euro €
36.07
%0.18 0.06
Sterlin £
42.96
%0.25 0.11
Çeyrek Altın
4239.01
%0.93 38.44
SON DAKİKA
Hibya Haber Ajansı | EKONOMİ Pazar 14 Temmuz 2024 16:00

YURT İÇİ PİYASALAR MOODY'S'E ODAKLANDI

Yabancı Kredi Derecelendirme Kuruluşları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ve TCMB Başkanı Karahan yönetimindeki ekonomik adımlara güvenerek yurt içi beklentilerini pozitif anlamda yükseltiyor.

Yurt içi piyasalar Moody's'e odaklandı

İnfo Yatırım'dan gelen verilerde, ''Yabancı Kredi Derecelendirme Kuruluşları Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ve TCMB Başkanı Karahan yönetimindeki ekonomik adımlara güvenerek yurt içi beklentilerini pozitif anlamda yükseltiyor. Yabancı yatırımcılarda bu bağlamda yurt içine yavaş yavaş geliyor. Uzun yıllar sonra gelen kredi notlarındaki güncellemeler, yapılan görüşmeler ve gelen raporlar ekonomi yönetiminin attığı adımların yabancıların radarında olduğunu da bize gösteriyor.. Geçtimiz hafta Türkiye'nin 3 yıl sonra gri listeden çıkarılması da yabancıların ilgisi ve kaynaklar açısından önemli bir durum. Çünkü bazı ülkeler ve bazı fonlar gri listede olan ülkere kendi kuralları gereği yatırım yapamıyorken, bu durumun da ortadan kalması kaynak gelişini hızlandırabilir. BYD'nin Türkiye'ye yapacağı 1 milyar dolarlık yatırımda ileriye dönük projeksiyonlar açısından farklı kaynakları yurt içine taşıyabilir. Tüm bu gelişmeler ışığında ekonomik verilerin olumlu yönde ilerlemesi ve yatırım kanallarının hızlanma beklentileri ile gözler 19 Temmuz'daki Moodys'e çevrildi.

Beklentimiz Moody's'in Türkiye'nin notunu 2 kademe artıracağı ve notu B3'ten B2'ye çekeceği yönünde. Böyle bir durumun olması durumunda ise Moody's, Fitch ve S&P ile notu aynı yere çekmiş olacak. TCMB, TL mevduatı desteklemek adına adımlar atarken, bankalar, döviz dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebiliyor. Daha öncesinde de KKM’de politika faizi olan faiz sınırı da kaldırılmıştı. Atılan bu hamlelerin hem KKM'nin yavaş yavaş gündemden düşmesi hem de dolarizasyonun azalıp, ekonomi yönetiminin ''TL'ye geçiş zamanı geldi'' açıklamalarına paralel olduğunu düşünmekteyiz. TCMB’nin döviz piyasasında alıcı olması, döviz rezervlerindeki iyileşmenin ve iyileşmenin devam etmesi beklentileri ile swap hariç rezervlerdeki pozitif görünümün ardından kredi derecelendirme kuruluşlarının takvim dışı değerlendirme yaparak not artışı yapabileceğini düşünüyoruz. Moody's beklenti ve beklenen olumlu mesajları endekse kısa vadeli olumlu yansıyabilir.'' denildi.

ABONE OL

EN ÇOK OKUNANLAR