YSK'NIN KARARI YÖN VERECEK
Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch Ratings'in Türkiye'nin kredi notu ve görünümüne dair açıklaması, Hazine nakit dengesi ve yerel seçim sonrası sürece yönelik Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) İstanbul seçimlerinde beklenilen kararı, piyasaların gidişâtını etkileyecek gelecek haftanın en önemli gündemleri.
Türkiye’de Nisan ayı enflasyonu talep zayıflamasıyla gerilese de kamu öncülüğünde artan Türk Lirası (TL) kredi büyümesi ve TL faizlerindeki artışlar dikkat çekiyor. Piyasalar ise en çok İstanbul ile ilgili yarın açıklanacak Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararını bekliyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, sektördeki toplam kredilerin haftalık büyümesi yüzde 1,1. Haftalık bazda ise TL kredi hacmi yüzde 0,9, döviz cinsi kredi hacmi ise yüzde 0,8 daraldı. Yılbaşından bu yana TL kredi büyümesi kamu bankalarında yüzde 11,3’e ulaştı. Özel bankalarda ise yüzde 0,5’lik bir daralma söz konusu. Yılbaşından bu yana tüketici kredileri büyümesi de yüzde 1 civarında. Döviz kredilerinde ise yüzde 1,9’luk daralma var. Faizlere bakıldığında ise TL mevduatlardaki yılbaşından bugüne yüzde 10,7 artış gerçekleşti. Döviz mevduatının toplam mevduata oranı yüzde 54.
Fitch’in teyidi moral olabilir
Finans sektörüne dair söz konusu gelişmeler Fitch Ratings’in gündemine de takıldı. Fitch Türkiye’nin kredi notunu “BB” olarak, not görünümünü de “negatif” olarak teyit etti. Fitch’in açıklamasına göre, Türkiye’nin kredi notu ve negatif görünümü; zayıf dış finansmanı, düşük döviz rezervlerini, yüksek net dış borcu ve yüksek enflasyonu yansıtıyor. Fitch, Türkiye için siyasi ve jeopolitik risklerin de söz konusu zayıf görünüme destek verdiğini belirtiyor.
Gelecek haftanın gündemi yoğun
Yurtiçinde Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in ülke kredi notu ve görünümüne dair açıklaması, Hazine nakit dengesi ve seçim sonrası sürece yönelik YSK’nın açıklaması beklenilen kararı hafta içerisinde, TL varlık fiyatlamaları açısından oynaklığın yüksek seyretmesine neden olabilir. Diğer taraftan yurt dışında da İngiltere büyüme rakamıyla ABD ve Çin enflasyon verileri, Almanya ve Japonya’da sanayi üretimi, piyasaların takibinde olacak. Diğer taraftan son haftalarda çıkışa geçen kripto para piyasası da dikkatlerden kaçmıyor.
Döviz kazandırdı, borsa kaybettirdi
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 0,88'lik kayıpla 93.946,08 puandan kapattı. Endeks, hafta içinde en düşük 93.475,69 puanı, en yüksek ise 96.050,48 puanı gördü. Aynı dönemde Borsa İstanbul Mali Endeksi yüzde 1,11'lik azalışla 105.691,21 puana, Hizmetler Endeksi yüzde 1,55'lik kayıpla 68.949,31 puana, Teknoloji Endeksi ise yüzde 4,13'lük düşüşle 85.783,65 puana geriledi. Söz konusu dönemde Sanayi Endeksi ise yüzde 0,08'lik sınırlı kazançla 112.699,38 puana yükseldi.
G.Saray borsada en fazla kazandıran hisse
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksine dahil hisse senetleri arasında bu hafta en çok yükselen yüzde 18,02 ile Galatasaray Sportif oldu. Söz konusu hisse senedini yüzde 13,11'lik artışla Beşiktaş Futbol Yat., yüzde 11,78'lik yükselişle de Tofaş Oto. Fab. izledi.
Hafta kapanışında en çok değer kaybeden hisse ise yüzde 9,43 ile İhlas Holding oldu. Bu hisseyi yüzde 7,19'luk düşüşle Yataş, yüzde 6,94'lük azalışla da Vestel takip etti. Borsa İstanbul'da en yüksek işlem hacmi 3 milyar 213 milyon lirayla Garanti Bankası'nda olurken, bu şirketi 2 milyar 485 milyon lirayla Türk Hava Yolları, 1 milyar 613 milyon lirayla Galatasaray Sportif takip etti.
Borsa İstanbul'da hisseleri işlem gören en değerli şirketler 41 milyar 563 milyon lirayla Koç Holding, 34 milyar 146 milyon lirayla Garanti Bankası ve 31 milyar 570 milyon lirayla da Ereğli Demir Çelik şeklinde sıralandı.
Altın kazandırdıkça kazandırıyor
Yatırımcısına nisanda yüzde 6,6 getiri sağlayan gram altın, değer kazancını üst üste 5'inci aya taşıdı. Gram altın, özellikle dolar kurundan bulduğu destekle geçen ay pozitif bir seyir izledi. Nisan ayına 230 lira seviyelerinden başlayan gram altın, yükseliş eğilimini sürdürerek bu yılın en yüksek seviyesi olan 247 lirayı görmesinin ardından, nisanı yüzde 6,6 primle 246,1 liradan tamamladı. Gram altın, bu performansı ile değer kazançlarını üst üste 5'inci aya taşırken bu dönemde yatırımcısına yüzde 20,2 getiri sağladı. Kapalıçarşı'da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı, bu hafta yatay seyrederek 246 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yatay seyirle bin 641 lira oldu.
Dövizin ortalama haftalık kazancı yüzde 0,65
Diğer yandan serbest piyasada haftayı, dolar ve euro yükselişle kapattı. Doların satış fiyatı yüzde 0,49'luk artışla 5,9720 liraya çıkarken, euronun satış fiyatı da yüzde 0,83'lük yükselişle 6,6880 lira olarak gerçekleşti.
Geçen hafta 7,6680 lira olan İngiliz sterlininin satış fiyatı, bu hafta yüzde 1,43'lük primle 7,7780 lira olarak gerçekleşti. İsviçre frangı ise önceki haftaya kıyasla yüzde 0,53 değer kazanarak 5,8540 liradan alıcı buldu. Bu hafta, yatırım fonları yüzde 0,50, bireysel emeklilik fonları yüzde 0,07 değer kazandı.
Dolar kuru, altına destek veriyor
Yatırım Finansman Menkul Değerler Yatırım Danışmanlığı Yönetmen Yardımcısı Vahap Taştan, son dönemde ons altındaki zayıf duruşa karşın, dolar kurunun değer kazanmasının gram altın fiyatının yukarı trendini korumasına neden olduğunu kaydetti. Taştan, “Altının 245 TL’nin üzerine yerleşmesi durumunda yukarı hareketin 265 TL direncine doğru devamını bekleyebiliriz. Olası bir geri çekilmede ise 240,5 ve 235 TL ana destekler olarak öne çıkacak” dedi. İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, gelecek aylarda da gram altındaki değerlenmenin sürebileceğini söyledi.
YATIRIM ARAÇLARI
DOLAR/TL…
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Nisan ayı enflasyon rakamları sonrası TL varlıklarında hareket sınırlı kaldı. Seçime yönelik belirsizliklerin devam etmesi ve CDS risk priminde oluşan yüksek seyir TL’yi baskılamaya devam ediyor. FED toplantısı ve FED Başkanı Jerome Powell’ın toplantı sonrası açıklamaları dolarda değer kazanımlarını destekliyor. ABD’deki işsizlik verisi de yüzde 3,6 ile beklentilerin altında gelmesi de doların kuvvetlenmesini sağlıyor. Doların 5,97 lira seviyesini aşması durumunda 6,05’ten başlayarak 6,12’yi test etme gücü var. Dipte ise 5,75’lik bir alan görünüyor.
EURO/TL…
Türk Lirası varlıklarının başta enflasyon verisi, Fitch açıklaması ve CDS rakamlarıyla yükselişte sınırlı kalması Avrupa Birliği parası euronun değerini dolara göre biraz daha fazla artırdı. Euro Bölgesi’nde ekonomik veriler karışık olsa da euronun TL’ye karşı yükseliş direnci sürüyor. Euronun 6,70’leri test ettiği düşüldüğünde söz konusu seyrin kısa vadede 6,85’e kadar gidebileceği öngörülüyor belki. Ancak geri çekilmelerde ise 6,50’nin de konuşulabileceği ifade ediliyor.
EURO/DOLAR…
Euro Bölgesi’nde bu yılın ilk çeyreğinde beklentilerin üzerinde büyüdü. Aynı bölgede imalat PMI verisi de Nisan’da beklentilerin üzerinde gerçekleşti. ABD tarafında FED toplantısı ve Başkan Powell’ın açıklamaları sonucu dolar değer kazanarak euro ile birlikte performans yeniledi. Pivotun 1,11 olduğu euro/dolar paritesinde euronun kuvvetlenmesi durumunda 1,12 ve hatta 1,13 marjı bile test edilebilir. Dipte ise 1,08’lik bir desteğin olduğu da unutulmamalı.
ONS ALTIN…
1287 dolar seviyelerini test eden ons altın fiyatları, FED toplantısı sonrası doların değer kazanmasıyla yükselişini sürdürdü. Yaklaşık bir yıldır 1270 seviyesi üzerinde hareket eden ons altında direnç noktası 1296 görünüyor. Muhtemel aşağı inişte ise destek seviye 1250 dolar civarında.
HAM PETROL…
ABD Başkanı Donald Trump’ın OPEC yöneticilerine yönelik baskısı sürerken ham petrol stokları verilerinde yaşanan artışlar da fiyatlarda geri çekilmeleri beraberinde getiriyor. ABD tipi petrolde pivot bölge olarak sabitleşen 60 dolar seviyesi kriz durumlarında 64 dolara çıkabilir. Ancak petrol arzındaki artışlarda ise 59 dolarlık destek seviyesinin görülme ihtimali yüksek.