Dolar $
33.93
%0.15 0.05
Euro €
37.6
%0.23 0.08
Sterlin £
44.58
%-0.02 -0.01
Çeyrek Altın
4458.71
%0.07 3.29
SON DAKİKA
Teknoloji Salı 26 Temmuz 2022 02:32

YETİŞMİŞ ARA ELEMAN BULMAKTA ZORLANIYORUZ

Sigma Elektrik Genel Müdürü Murat Akgül, kalifiye eleman sorunu yaşadıklarını, yetişmiş eleman bulmakta zorlandıklarını söyledi. Akgül, Üretimin ara elemana ihtiyacı var. Kalifiye eleman yetişmiyor ve bulamıyoruz. Tabii burada gençlerin hayal ve hedeflerine bakmak lazım" diye konuştu. Akgül ayrıca, işçinin vasfı ile işin vasfının birbiriyle örtüşmediğini söyledi, özel bankaların üretime destek olmadığının altını çizdi

Yetişmiş ara eleman bulmakta zorlanıyoruz

Mustafa DENİZ

Sektörün sorunları, ihracat konusundaki sıkıntılar ve beklentileriniz neler?

Sektörün sorunları her sektöre göre değişse de tabii özünde aynı… En başta tedarik sorunumuz var. Ham maddeye uygun maliyette ulaşma konusunda sorun yaşıyoruz.  Maliyete katlansanız bile bazen ürüne uygun zamanda ulaşamıyorsunuz. Bu durumda bütün üretim ve teslimat süreciniz etkileniyor. Ham madde ve ara malzeme konusunda dışa çok bağımlıyız. Lojistikte de sorunumuz var. 

Ham maddeyi yurt dışından getirirken gemi sorunumuz da var. Gemiyi bulsanız bile bu kez fiyat artışı çok fazla oluyor. Bunların hepsi ayrı birer maliyet unsuru. Maliyetlerimiz ise dolar bazında. Kur artışına baktığımızda ise; dolar geçen yıl 8 - 9 TL aralığındayken bugün 17 -18 TL civarını konuşuyoruz. Ham madde fiyatında da artışlar yaşıyoruz. Burada da rakamlar 10 bin dolardan 12 bin hatta 13 binlere çıkmış durumda. 

Bir de kalifiye eleman sorunumuz var. Maalesef sektörümüze yönelik yetişmiş eleman bulamıyoruz.  Bu da tabii üretim sektörü için önemli bir sorun. Üretim konusunda talep bir şekilde geliyor ve kapasiteniz yeterliyse siz de işi alıp üretimi büyütebiliyorsunuz. Fakat siparişi alıp üretecek eleman bulamazsanız, sıkıntılar devam ediyor. 

Sektörün ihracat tarafı da çok fazla yoğun. Pandemiden sonra da bu yoğun süreç devam ediyor. Ülkelerin, firmaların yatırıma da başlaması gerekiyor. Biz, bu yatırımların başlayacağını, ihracatın da artacağını öngörüyoruz. Çünkü enerjiye yönelik artan bir talep var. Biz de enerji sektörünün bir kolu olarak talebin geleceğini görebiliyoruz. Günümüzün sorunu enerji ve ülkeler altyapılarını hem yenilemek hem de değiştirmek zorunda… 

Banka destekleri de önemli bir konu. Kamu bankaları reel sektörü destekliyor ve kaynaklarını daha yumuşak kullanabiliyorsunuz. Fakat orada da bazı şartlar var mesela kullandığınız kaynağı ham madde ödemesi için değerlendirmeniz gerekiyor.  İhracatçılar için Eximbank tarafında da destekler var. Ancak özel bankaların desteği kamu bankaları kadar değil… Fakat mücadeleyi bırakmak yok. Şartlara ayak uydurup bir şekilde üretime devam ediyoruz. Yönetilebilirlik meselesi burada devreye giriyor. Rakiplere göre alacağınız aksiyonlarla daha çok talep gören ve tercih edilen bir marka haline geldiğiniz zaman zor süreçleri de daha kolay atlatabiliyorsunuz. Bizim bütün çabamız da açıkçası bu. 

Ara eleman konusuna da değinmek gerekli. Üretimin ara elemana ihtiyacı var. Kalifiye eleman yetişmiyor ve bulamıyoruz. Tabii burada gençlerin hayal ve hedeflerine bakmak lazım. İşsizlik rakamları ortada, ama üreticiler olarak çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Çünkü işçinin vasfı ile işin vasfı birbiriyle örtüşmüyor. Hedefleri olan gençler var ve tercihlerini beyaz yaka olmaktan yana kullanıyorlar. Böyle olunca da istihdamdaki o açığı kapatmak için ülkeye gelen yabancılar tercih ediliyor. Bu arada mülteci politikasını bu anlamda istihdama bir destek olarak görüyoruz. Bunun yanı sıra İş Kur’un yeni bir uygulaması var. İşçiye iş yerinde gerekli eğitimi veriyor ve maliyetini karşılıyor. Bu uygulama geliştikçe sonuç verecektir diye düşünüyorum. Unutmamak gerekir ki; kalkınma için üretim gerekli. Üretim de istihdamı sağlıyor. Türkiye’de üretim büyüyor. Pandemiye rağmen üretime ara verilmemesi sevindirici bir gelişme tabii ki. 

Bizim hedefimiz ihracatı geliştirmek. Yerli markaları büyüterek yabancı bağımlılığını en aza indirgememiz gerekiyor. Çünkü yabancı markaların kullanımının nedeni yerli markaların az oluşu. Eğer yerli markaları artırıp geliştirebilirsek, bu cari açığa da katkı sağlayacak. 

Sigma Elektrik olarak neler yapıyorsunuz?

Sigma Elektrik olarak; 2009 yılından beri Ünlü Grup bünyesinde üretimimizi gerçekleştiriyoruz. Türkiye ve Dünya pazarına hizmet veriyoruz. 2021 yılında yüzde 90’a yakın bir büyüme elde ettik. 2022 yılında da 2021 yılına göre yine büyüme odaklı bir bütçe belirledik. 2022’de de yaklaşık yüzde 100’lük büyüme ön görüyoruz. 2022’de bizim için en önemli yatırımımız yeni fabrikamız. Bu sayede kapasitemizi 2 ila 2,5 kat artıracağız. Yeni fabrikamızla birlikte piyasadan artarak gelen talebi de daha fazla karşılamış olacağız. Sigma Elektrik olarak alçak gerilim şalt ürünlerini yerli olarak üreten az sayıda firmadan biriyiz. 87 ayrı ülkeye Sigma markasını ulaştırmış bulunmaktayız. Bu sayıyı 100’lere çıkarmak istiyoruz. Piyasaya sunduğumuz yerli ve milli ürünlerimizle pazarın ithal ürün hâkimiyetinin azaltılmasına katkı sunuyoruz. Bu şekilde de büyümeye devam edeceğiz.

Yerli üretim yapıyor

1993 yılında otomatik sigorta üretimi faaliyetleri ile sektöre giriş yapan Sigma Elektrik, 2009 yılından beri Ünlü Grup bünyesinde 250’yi aşkın uzman kadrosu ile üretim gerçekleştiriyor. 

Yerli üretim yapan Sigma, hem Türkiye’ye hem de dünya pazarlarına hizmet veriyor. 

Türkiye’nin yedi bölgesindeki yaygın satış organizasyonu ve çözüm ortaklarıyla Avrupa, Amerika, Orta Doğu, Afrika ve Asya bölgelerindeki 87 ülkede bulunan distribütörleri ile Alçak Gerilim Şalt Ürünleri sektöründe; Devre Kesicileri, Otomatik Sigortalar, Akım Transformatörleri, Güç Kontaktörleri, Kaçak Akım Koruma Şalterleri, Sigortalı Yük Ayırıcıları ve NH Sigortalar başta olmak üzere çeşitli Alçak Gerilim Koruma, Kontrol ve Ölçü Cihazlarıyla hizmet veriyor. 

Başta TSE olmak üzere, ürünleriyle ilgili çeşitli kalite belgelerine sahip olup, uluslararası sertifikalardan ASTA’yı da alarak kalite belgelerini genişleten Sigma, bu belgelere ek olarak; tüm iş süreçlerini ISO9000 kalite güvencesi altında gerçekleştiriyor.

Çalışanların yüzde 42’si kadın

İstihdam rakamları ve oranları:

250’yi aşkın kişiye istihdam sağlıyoruz. 

Çalışan sayımızın yüzde 58’i erkek yüzde 42’si kadın. 

Çalışanlarımızın yüzde 75’i mavi yüzde 25’i beyaz yaka çalışandan oluşmaktadır. 

Hedef 1 milyar 250 milyon TL ciro

2021 yılı Ünlü grup ciromuz: 750.000.000 TL 

2022 yılı Ünlü Grup ciro beklentimiz: 1.250.000.000 TL olarak öngörülmektedir. 

Sigma olarak gruptaki ciro oranımız %35 seviyelerindedir.

2021’de tedarik sıkıntısı yaşandı

2021 yılı tüm dünyada pandeminin etkilerinin devam ettiği bir yıl, kısıtlamalar ve tedarik problemlerinin yaşandığı bir yıl oldu.

2021 yılı için belirlediğimiz hedeflerimizi yıl bitmesine 2 ay kala geçmeyi başardık.

2021 yılında yüzde 90’a yakın bir büyüme elde ettik. 

Planladığımız yatırımlarımızı gerçekleştirmeyi başardık.

2022 hedefleri 

2022 yılında da 2021 yılına göre yine büyüme odaklı bir bütçe belirledik. 

2022’de yaklaşık yüzde 100’lük büyüme öngörüyoruz. 

Gelen talebi göz önüne aldığımızda büyüme hedefimize rahatlıkla ulaşabileceğimizi görebiliyoruz.

İhracat rakamları 

Ciromuzun yüzde 40’ını ihracat oluşturuyor.

İhracatta her yıl en az yüzde 20 büyüyoruz. 

Yüzde 40 olan ihracat oranımızı yüzde 50’ye çıkarmayı hedefliyoruz.

Son birkaç yıldır Türkiye ve dünya olarak zorlu bir süreçten geçiyoruz. Ülkeler kapalı, sınırlar kapalı. 

Bu süreçte bile ekibimiz, uçağın uçtuğu son noktaya kadar giderek, biz buradayız demeyi başardı. Afrika, Güney Amerika, Uzakdoğu, Vietnam ve Bangladeş’e kadar ihracatımızı büyütüp, dünyada Sigma Elektrik algısını yukarılara çekmeye çalıştık.

Bugüne kadar 87 ülkeye Sigma markasını ulaştırdık. 

2022 yılında ihracat yaptığımız ülke sayısını 100’e çıkarmayı planlıyoruz.

Yeni yatırımlar

2022’deki en önemli yatırımımız, artan talebi karşılayabilmek için hayata geçirmeyi planladığımız yeni fabrika yatırımımız olacak. 

Yeni fabrika yatırımımız ile mevcut kapasitemizi 2,5 kat artırmış olacağız.

Fabrikamız, kendi arazimizde kurulacak ve 15.000 metrekare kapalı alanı olacak.

Yatırımımızın bir kısmını yabancı kaynaktan kalan kısmını ise kendi öz sermayemizden karşılıyoruz.

Yeni fabrikamız ile birlikte ürün gamımızı ilk aşamada yüzde 10 artırmaya odaklandık.

Bunun yanında yeni makine ve teçhizat ile yeni ürün grupları için kalıp yatırımlarımız da planlarımız arasında bulunuyor. 

Önceliğimiz büyüme ve ürün yelpazemizi genişletmek.

Mevcut üretim teknik ve teknolojilerimizde de otomasyonu artırmayı planlıyoruz.

Yeni fabrikamız tamamlandığında ise artan üretim kapasitemizle birlikte ilave istihdam planlıyoruz.

Ar-Ge yatırımları

20 ana ürün grubumuzda 1.800’ün üzerinde satışa sunduğumuz ürünümüz bulunuyor.

Ar-Ge’de her yıl 2 ya da 3 yeni ürün grubunu bünyemize katmayı hedefliyoruz. 

Alçak gerilim sınıfında yer alan ürünlerin yüzde 90’ını portföyümüzde bulunduruyoruz.

Ar-Ge yatırımlarımızı ve oranlarımızı o yıl üreteceğimiz yeni ürün ve hedeflerimiz doğrultusunda her yıl yeniliyoruz.

Ar-Ge sektörümüzün olmazsa olmazı. Bu konudaki başarınız ve ortaya koyduklarınız, rakipleriniz aranızdaki farkınızı artıracağından sizin birkaç adım öne çıkmanızı sağlıyor.

Bu doğrultuda önümüzdeki 5 yıl için yeni ürün hedeflerimiz belirledik ve Ar-ge ekibimiz benchmarking çalışmalarına start verdi.

Ar-Ge ekibimiz şu an için 7 kişiden oluşuyor. 

Kendi bünyesinde mekanik, elektrik ve elektronik olarak 3 kısma ayrılıyor.

Önümüzdeki yıl Ar-Ge ekibimizde istihdam artışı planlıyoruz. 

Sektör ithal ürünlerin hakimiyetinde

Ürün gruplarının çeşitliliğine göre fark etmekle birlikte ortalama yüzde 10 ila 15’lik bir pazar payımız olduğunu düşünüyoruz. 

Sigma olarak alçak gerilim şalt ürünlerini yerli olarak üreten az sayıda firmadan biriyiz.

Gün geçtikçe ürünlerimizi kullanan ve kalite anlamında hiçbir sorunla karşılaşmayan müşteri portföyümüze sürekli yenilerini katarak üretim gücümüzü aldığımız bu destekle sürekli büyütüyoruz. 

Sektör ağırlıklı olarak ithal ürünlerin hakimiyetinde.

Bizler de piyasaya sunduğumuz yerli ve milli ürünlerimizle kullanıcılarımıza yerli bir alternatif sunuyoruz. 

Böylece pazarın ithal ürün hakimiyetinin azaltılmasına yardımcı oluyoruz.

Sigma Elektrik, sektöründe çok sayıda ürünün üretimini aynı anda yapabilen çok az sayıda firmadan birisiyiz. 

Sigma Elektrik ürün portföyü 

Ürünlerimiz arasında Alçak Gerilim Şalt Ürünleri sektöründe; Devre Kesicileri, Otomatik Sigortalar, Akım Transformatörleri, Güç Kontaktörleri, Kaçak Akım Koruma Şalterleri, Sigortalı Yük Ayırıcıları ve NH Sigortalar başta olmak üzere çeşitli Alçak Gerilim Koruma, Kontrol ve Ölçü Cihazları yer alıyor. 

Sektöre kazandırdıkları

Evler dâhil olmak üzere birçok sektörde kullanılan Kaçak Akım Koruma Şalterlerine entegre ettiğimiz Yeniden Kapamalı rölemizle manuel müdahaleye gerek kalmadan sistemin yeniden enerjili olmasını sağlayarak maddi ve zaman kayıplarını ortadan kaldırıyoruz. 

Özellikle elektrik dağıtım şirketlerinin kullandığı Dikey Tip Sigortalı Yük Ayırıcıları’na otoritenin 2022 yılında yapacağı şartname değişikliği ile istediği Akım Transförmatörü entegresini yapan ve onay alan ilk marka olarak ilgili değişiklik için tüm hazırlıklarımızı tamamladık. 

Yeniden Kapamalı Kaçak Akım Koruma Şalterlerimiz en son ürünlerimiz arasında bulunuyor. 

Bu ürünümüzde; yeniden kapama ünitesindeki konum değişikliği gibi durumları GPRS modem üzerinden SMS yardımıyla tüketiciyi bilgilendiriyoruz. 

Teknoloji hayatımızın her alanında bizimle birlikte. 

Biz de ürettiğimiz ürünlerle elektriğin olduğu her yerdeyiz.

Biz de planlarımız dahilinde ürünlerimizde GPRS gibi teknolojileri kullanarak uzaktan açma/kapama, okuma, cep telefonuyla bilgilendirme gibi özellikler ekliyor ve bu konuda Ar-Ge, Ür-Ge çalışmaları yapıyoruz.  

Sektörün geleceği parlak

Ülkeler, son yıllarda artan enerji ihtiyaçlarını karşılamak için gerekli yatırımları yapacaklarına inanıyoruz ve hatta bunu öngörüyoruz. 

Böyle bir yatırım ihtiyacını karşılayacak firmalar da bizim gibi üretime ve yatırıma önem veren firmalar olacaktır. 

Bu çerçeveden bakınca sektörün geleceğinin parlak olacağını söylemek sanırım yanlış olmaz.

Sektör en büyük sorunu nitelikli eleman

Sektör olarak ham madde bulmaktaki zorluklar, üretim eksiklikleri, vadeler uzun, büyük yatırım yapılmıyor, nitelikli eleman bulmada zorlanma

Son aylarda ham maddeye ulaşım konusunda ciddi zorluklar yaşıyoruz.

Ulaştıklarımızda da maliyet çok fazla artmış oluyor. 

Sözleşme ve sözlerimizi yerine getirebilmek adına bu maliyetlere katlanıyoruz.

Ancak önümüzdeki en önemli sorun ham madde sıkıntısı olacak gibi gözüküyor.

Ayrıca sattığımız ürünlerde özellikle yurt içi pazarda vadeler çok uzun buna karşın finansman maliyetleri çok yüksek.