SON DAKİKA
Eğitim Pazar 15 Eylül 2024 12:18

YETERLİ SU TÜKETİMİNİN OKUL BAŞARISINA ETKİSİ

Çocukların hem akademik başarılarını hem de genel sağlıklarını desteklemek adına su tüketiminin etkili olduğunu vurgulayan Pınar Su ve İçecek Beslenme Uzmanı Serenay Bender; suyun, vücudun temel ihtiyacını karşılamaktan öte sağladığı faydaları, çocukları su tüketimine teşvik etmenin yollarını ve okul döneminde başarıya ulaşmadaki yerini anlattı.

Yeterli su tüketiminin okul başarısına etkisi

Uzun bir tatilin ardından, yeni eğitim ve öğretim yılı başladı. Çocukların derslerinde maksimum performans gösterebilmesi için zihinsel ve fiziksel olarak en iyi durumda olmaları gerekiyor ve bu da büyük ölçüde, gün boyunca yeterli miktarda su içmeleriyle mümkün. Yeterli su tüketiminin bilişsel fonksiyonlar üzerinde önemli etkileri olduğunu belirten Pınar Su ve İçecek Beslenme Uzmanı Serenay Bender, beslenme çantalarında her şeyden önce neden suyun olması gerektiğini şöyle anlatıyor:

Su tüketiminin başarıyla ilişkisi

“Oksijenin ardından vücut için en önemli gereksinim, sudur. İnsan vücudunun çok büyük bir kısmı sudan oluşuyor. Su, yalnızca vücudun temel ihtiyaçlarını karşılamakla kalmaz; aynı zamanda konsantrasyon, hafıza ve problem çözme yetenekleri üzerinde de doğrudan etkilidir. Çocukların her gün en az 6-8 bardak su içmeleri önerilir. Özellikle sıcak hava koşullarında ve yoğun fiziksel aktiviteler sırasında bu miktar daha da artırılmalıdır. Yetersiz su tüketimi, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve düşük performans gibi sonuçlara yol açabilir. Bu durum, çocukların derslerine olan ilgisini azaltabileceği gibi genel sağlıklarını da olumsuz yönde etkileyebilir. Günlük olarak içilmesi önerilen su miktarı; 1-3 yaş arası çocuklar için 1 litre, 4-8 yaş arası için 1.2 litre, 9 yaş ve üzeri çocuklar için ise 1.5 litredir. Fakat yetişkinlerde olduğu gibi, çocuklarda da bu miktar; boy, yaş, kilo, cinsiyet, yapılan aktivitelere ve alınan ilaçlara göre değişkenlik gösterebilir.”

Çocuklarımıza su içme alışkanlığını nasıl kazandırırız?

Öncelikle çocuklara suyun kendisi için ne kadar önemli olduğunu anlatmak gerekir. Bu konuda en büyük sorumluluk öğretmenlere ve ebeveynlere düşüyor. Çocuklar su tüketimi konusunda teşvik edilmeli ve düzenli olarak su içmeleri gerektiğine dair hatırlatma yapılmalı.

Çocuklara su içme sebebi vermek için kendi idrar renklerini gözlemlemeyi öğretmek de mümkün. Bol su içildiğinde idrar rengi açık olurken, suyun yetersiz tüketimi halinde idrar rengi koyulaşıyor. Gözlemlenebilir değişimler genel olarak çocukların hoşuna gidiyor, özellikle de bu değişimler kendi vücutlarında olursa. Böylece birisinin hatırlatma yapmasına da gerek kalmıyor.

Suyun bir tadı olmadığı için çocuklar su içmek istemeyebilir. Suyun içerisine salatalık, nane, limon, çilek gibi sevdiği sebze ve meyveler koyarak suya farklı bir tat kazandırmak bu soruna mükemmel bir çözüm olabilir. Ayrıca renkli ve ilgi çekici mataralar kullanmak da ilgilerini çekecektir.

Çocuk için bir su çizelgesi hazırlayarak, su içmeyi eğlenceli bir aktiviteye dönüştürmek de mümkün.

Birlikte marketten ambalajlı su alınabilir. Su alırken, doğal kaynak suyu olmasına ve etiket üzerinde kaynağın belirtilmesine, Sağlık Bakanlığı’nın izin tarih ve numarasının bulunmasına dikkat edilmeli.