SON DAKİKA
Teknoloji Çarşamba 04 Eylül 2024 12:01

YERLİ VE MİLLİ TEKNOLOJİLERDE GÜÇ BİRLİĞİ

Teknopark İstanbul çatısı altında çalışmalar yapan teknoloji firmaları stratejik projelerde işbirliği yaparak projelerini daha güvenli ve hızlı biçimde hayata geçiriyor.

Yerli ve milli teknolojilerde güç birliği

Teknopark'tan yapılan açıklamaya göre Teknopark İstanbul, firmaların ileri teknolojilerde güç birliği yaparak yerlilik oranını artırdıkları yapısıyla başarı çıtasını yukarılara taşıyor.

Teknopark İstanbul çatısı altında çalışmalar yapan teknoloji firmaları ülkemiz için stratejik projelerde işbirliği yaparak projelerini daha güvenli ve hızlı biçimde hayata geçiriyor. Bu kapsamda, DeltaV Uzay Teknolojileri AŞ'nin Milli Uzay Programı içerisinde yer alan "Ay Araştırma Programı (AYAP)" projesinde gerçekleştirildi.

Hibrit itki teknolojisine sahip roket sistemleri üreterek atmosfer içi ve atmosfer dışı uçuş sistemleri üzerine çalışan DeltaV, Teknopark İstanbul'daki farklı firmalardan ürünün geliştirilmesine katkı sağlayacak hammadde tedariki sağlayarak, projenin AR-GE çalışmalarını hızlandırdı ve yerlilik oranını artırdı.

Türkiye'nin uzaya erişimi için teknolojiler geliştiren DeltaV, AYAP kapsamında Türkiye Uzay Ajansı ile yürüttüğü projede, milli imkanlarla ürettiği sonda roket sistemiyle 100 kilometre irtifayı geçmiş olup uzaya giriş yaptı. DeltaV'nin AR-GE çalışmalarını Teknopark İstanbul'da yürütmesi, derin teknoloji projeleri üreten diğer firmalarla bir araya gelerek bu kritik projede işbirliği yapmasına zemin oluşturdu.

Türkiye'nin uzaya erişim yeteneğine stratejik katkı sağlayacak sistemin alt bileşenlerinden kompozit ve metalik yapısal parçaların geliştirilmesinde, epoksi bazlı ürünler için CET Kompozit ve Epoksi Teknolojileri AŞ, karbon fiber kompozit parçaların üretim ve testleri için Sabancı Üniversitesi Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi ve metal parçaların 3D yazıcı ile üretimi için "Alloy Additive ile işbirliği yapıldı.

- "Ülkemizin dışa bağımlılığını azaltmak için çalışıyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Teknopark İstanbul Genel Müdürü M. Fatih Özsoy, işbirliği gerçekleşmeseydi alt bileşenlerin büyük oranda ithal olarak ikame edileceğini, zaman kaybı ve çok yüksek maliyetlerin söz konusu olacağını belirtti.

Özsoy, "En iyiyi" geliştirmek için çaba sarf eden firmalarının aynı çatı altında bulundukları diğer firmalarla daha güvenilir ortamda iş yapma olanağıyla tanıştığını aktararak, şunları kaydetti:

"Böylece ithal ürünler yerine yerlilik oranı yüksek çözümlere güvenli, kolay ve hızlı ulaşma konforunu elde ettiler. Ayrıca birbirlerinin tecrübelerini geliştirdiler. Bu ortak projelerin başta savunma sanayii olmak üzere geleceğin stratejik alanlarında yaygınlaşmasını istiyoruz. Derin teknoloji alanında yerli çözümlerin geliştirilmesini destekleyerek ülkemizin dışa bağımlılığını azaltmak için çalışıyoruz. Günümüzde uluslararası arenada rekabetçi olabilmenin koşullarından biri de yüksek performanslı bir ürünü rekabetçi fiyatla sunmaktır. Teknopark İstanbul ekosistemi, ihtiyaç duyulan mühendislik hizmetini yüksek kalite ve düşük maliyetle sağlayabilecek firmalara sahip. Fiziki yakınlıkla birlikte düzenlediğimiz etkinlikler ve buluşmalarla daha çok firmamızın ortak noktalarını bularak güç birliği oluşturmalarının yollarını açmak istiyoruz."