YERLİ VE MİLLİ BAŞARILAR KATLANABİLİR
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı görevine ASELSAN CEO'su Haluk Görgün'ün atanmasını değerlendiren savunma sanayii uzmanları, önceki başkan İsmail Demir dönemindeki çok başarılı işlerin Görgün döneminde artabileceğini belirtti
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı görevini 9 yıldır sürdüren Prof. Dr. İsmail Demir’in yerine ASELSAN CEO’su Haluk Görgün atandı. Sanayi uzmanları değişimi yorumlarken önemli tespitler paylaştı. TRT Haber’de yer alan habere göre, uzmanlar yeni dönemde başarıların katlanabileceği beklentisinde. Savunma ve Denizcilik Araştırmacısı Kozan Selçuk Erkan, SSB’deki değişimi değerlendirirken Haluk Görgün ismini ‘son derece isabetli bir tercih’ olarak yorumladı. ASELSAN’ın hem devlete hem askeriyeye çok geniş bir yelpazede savunma sanayi ürünleri ve farklı çözümler sunduğunu anımsatan Erkan. “Bu kurumun başındaki ismin savunma sanayi başkanlığına gelmesi oldukça isabetli. Masanın her iki tarafında da oturabildiği için verilecek kararlarda inisiyatif alıp verimliliği yükseltebilecek bir isimden bahsediyoruz” dedi.
TÜRKİYE KENDİNE YETEBİLEN BİR ÜLKE
İsmail Demir döneminde ortaya konulan hava savunma sistemleri, insansız hava araçları ve kara araçlarının çok önemli roller oynadığını söyleyen Savunma Sanayi Analisti Kadir Doğan, “Türkiye, sistem ve platform bazında kendine yetebilen bir ülke haline geldi. İsmail Demir son yıllarında alt sistem ve bileşen bazında bir atılım başlattı. Bana kalırsa en önemli nokta da burasıydı.” diye konuştu.
Savunma Sanayii Araştırmacısı Anıl Şahin ise İsmail Demir’in ilk döneminin hem SSB'nin organizasyon yapısı hem de hitap ettiği sektör açısından çok olaylı bir dönem olduğuna dikkat çekti. Bu dönemde, Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın direkt olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bağlandığını ve kurumun "Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı" olarak yeniden yapılandığını anımsattı. Türk savunma sanayiinin Demir yönetiminde lisans altı üretimden özgün platform geliştiricisi kimliğine büründüğü bir dönem yaşadığının altını çizen Şahin, Demir dönemindeki zorlukları sayarken Çukur Operasyonları, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı, Barış Pınarı, Bahar Kalkanı Harekâtları ve Pençe Operasyonları’nı unutmamak gerektiğini de sözlerine ekledi.
Savunma Sanayii Araştırmacısı Fatih Mehmet Küçük de Türk savunma sanayiinin ikame ürün geliştirme döneminden kendi konseptini kendisi oluşturduğu özgün ve yenilikçi geliştirme sürecine geçişin Prof. Dr. Demir zamanında gerçekleştiğinin altını çizen Küçük, “Görgün’ün sektördeki üniversite-savunma sanayii iş birliğini artırmaya yönelik çabalarını anlattı. Bu çabaların artırılması gerek. ASELSAN gibi devasa bir yapıyı yöneten Görgün'ün buradaki tecrübelerini sektörün tamamına yönelik yaklaşımında katkısı olacağını düşünebiliriz.” dedi.
Haluk Görgün’ün ASELSAN Genel Müdürlüğü döneminde birçok ambargo ve tedarik problemini bizzat yaşamış/yönetmiş olması, sektörün bu noktadaki en büyük sorunlarının birine çok aşina olduğu şeklinde yorumlanıyor.